Διατροφή: Ποια μαγειρεμένα φαγητά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη;


Μπορείτε να καταψύξετε πολλά μαγειρεμένα φαγητά, αρκεί να μην υπάρχουν συστατικά που να «πίνουν» νερό, όπως πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι (εκτός αν το ρύζι είναι μέρος κάποιου πιο περίπλοκου τροφίμου όπως γεμιστά λαχανικά ή κρεατοκεφτέδες και ρυζοκεφτέδες). Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε, γιατί όταν ξεπαγώσουν η συνοχή τους δεν θα είναι και τόσο ωραία. Βλέπετε, το νερό που θα έχουν απορροφήσει κατά το μαγείρεμα θα παγώσει και όταν ξεπαγώσουν, το νερό θα τους δώσει απλά μια πολύ άχαρη σπογγώδη υφή.

 Το ίδιο ισχύει και για τις ακόλουθες τροφές:

  • Μαγειρευτά κρέατα (ειδικά αυτά με σάλτσες)
  • Παστίτσιο και λαζάνια (μπορεί να περιέχουν ζυμαρικά αλλά είναι εντάξει)
  • Μπουρεκάκια και κεφτεδάκια (καλύτερα αν είναι ωμά αλλά μπορείτε να τα καταψύξετε και ψημένα)
  • Φασολάκια και μπιζέλια
  • Φασόλια
  • Λαχανικά γεμιστά και ντολμάδες
  • Κρέπες (σκέτες ή με γέμιση)
  • Κέικ, μπισκότα και φυσικά ψωμί, που μπορεί να φανεί εντελώς φρέσκο ​​αν το βγάλετε από την κατάψυξη, το ξεπαγώσετε και μετά το βάλετε στο φούρνο!

Μπορούν τα τρόφιμα να χαλάσουν ακόμα κι αν βρίσκονται στην κατάψυξη;

Φυσικά και μπορούν! Εάν τα τρόφιμα δεν έχουν συσκευαστεί σωστά ή τα έχετε διατηρήσει στην κατάψυξη για πολύ καιρό (πάνω από 2-3 μήνες), τότε μπορεί να χαλάσουν. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν η θερμοκρασία στην κατάψυξη δεν έχει ρυθμιστεί σωστά. (Κάθε ψυγείο έχει τις δικές του ρυθμίσεις, ενώ μερικά μπορεί να έχουν και ειδικές «ζώνες» – συρτάρια για κάθε είδος φαγητού.) Πώς θα καταλάβετε αν κάτι έχει χαλάσει; Πρώτα και κύρια: Όταν ξεπαγώνει, μυρίζει άσχημα. Το χρώμα του μπορεί να αλλοιωθεί και όταν το βγάλετε από την κατάψυξη θα παρατηρήσετε ένα είδος εγκαύματος στην επιφάνειά του που ονομάζεται «καύση κατάψυξης». Αυτό προκαλείται από την εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία, οπότε μην μπείτε καν στον κόπο να το ξεπαγώσετε.

5 πράγματα που πρέπει να προσέχετε κατά την συσκευασία

Ο τρόπος που θα συσκευαστεί το φαγητό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του καθώς και το πόσο καιρό θα διατηρηθεί. Αν λοιπόν θέλετε να καταψύξετε το φαγητό σας, πρέπει να το συσκευάσετε με τον σωστό τρόπο:

  1. Επιλέξτε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες τροφίμων που είναι κατάλληλες για χρήση στην κατάψυξη (όπως σακούλες κατάψυξης).
  2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επικολλήσει ετικέτες στα συσκευασμένα τρόφιμα με γραμμένο το περιεχόμενο και την ημερομηνία κατάψυξης.
  3. Χρησιμοποιήστε λίγο λαδόκολλα για να μην κολλάνε μεταξύ τους ορισμένα τρόφιμα, όπως τα μπιφτέκια σας για παράδειγμα. Για τον ίδιο λόγο, καλύτερα να τα παγώσετε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα δίσκο και μετά να τα τοποθετήσετε σε σακούλα κατάψυξης. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με ψωμιά, λαχανικά ή μπισκότα.
  4. Χωρίστε τα φαγητά που θέλετε να καταψύξετε σε μερίδες. Με αυτόν τον τρόπο, όταν το χρειάζεστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακριβή ποσότητα που χρειάζεστε χωρίς να χρειαστεί να πετάξετε το υπόλοιπο μόλις αποψυχθεί.
  5. Χρησιμοποιήστε πυρίμαχα δοχεία ή δοχεία μιας χρήσης για τα φαγητά που θα πρέπει να μαγειρευτούν στο φούρνο αμέσως μόλις βγουν από την κατάψυξη, προκειμένου να ζεσταθούν ή να ολοκληρωθεί η διαδικασία μαγειρέματος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ