Ταρτάκια με μυζήθρα, χουρμάδες, δαμάσκηνα και ροκφόρ


Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και όλες οι νοικοκυρές προετοιμάζονται για τα εδέσματα που θα ετοιμάσουν για το γιορτινό τραπέζι. Αν σας αρέσουν οι gourmet γεύσεις και τα ξεχωριστά πιάτα για ορεκτικό μπορείτε να φτιάξετε αυτά τα πεντανόστιμα ταρτάκια με μυζήθρα, χουρμάδες, δαμάσκηνα και ροκφόρ. Η γλυκύτητα των χουρμάδων και των δαμάσκηνων ταιριάζει με το πικάντικο ροκφόρ και αν σας αρέσουν οι ιδιαίτερες γεύσεις αξίζει να δοκιμάσετε την εν λόγω συνταγή η οποία θα καταπλήξει τους καλεσμένους σας. (Μανιτάρια γεμιστά στο φούρνο με πιπεριές και τυρί κρέμα).

Υλικά για ταρτάκια με μυζήθρα, χουρμάδες, δαμάσκηνα και ροκφόρ

Τεμάχια: 8

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας + λίγο ακόμα για το βουτύρωμα των σκευών
  • 100 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

Για τη γέμιση

  • 180 γρ. μυζήθρα νωπή
  • 80 γρ. ροκφόρ
  • 3 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα
  • 3 ξεροί χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένοι
  • 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1 αυγό + 1 αυγό χτυπημένο, για επάλειψη πιπέρι (αλάτι δεν χρειάζεται. Το ροκφόρ, αν και λίγο, είναι αρκούντως αλμυρό)

Διαδικασία

Ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
  • Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών. Κόβουμε το φύλλο σε δίσκους διαμέτρου 8 εκ.
  • Βουτυρώνουμε ελαφρά τις ατομικές φόρμες και στρώνουμε τους δίσκους ζύμης έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε διάφορα σημεία ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Γέμιση

  • Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα ταρτάκια.
    Ψήσιμο
  • Αλείφουμε την επιφάνειά τους με το αυγό και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

Πηγή: Γαστρονόμος


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ