Εύα Καϊλή: Τι ισχύει με την κράτησή της- Δικηγόρος εξηγεί


Ο δικηγορός Νίκος Κορογιαννάκης παραθέτει μιλώντας τι προβλέπει η νομοθεσία του Βελγίου για την κράτηση της Εύας Καϊλή

Από 3 έως και 5 χρόνια φυλάκιση ανά παράβαση, μπορεί να επιφέρουν στην Εύα Καϊλή οι κατηγορίες που τη βαραίνουν για το «QatarGate», όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr ο δικηγορός Νίκος Κορογιαννάκης .

Ο κ. Κορογιαννάκης που εργάζεται στις Βρυξέλλες και γνωρίζει το νομικό σύστημα του Βελγίο, εξήγησε ότι στη συγκεκριμένη χώρα οι ονομαστικές ποινές είναι χαμηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα αλλά οι εκτιώμενες είναι υψηλότερες. «Στην Ελλάδα σχεδόν κάθε ποινή κάτω από 5 χρόνια είναι εξαγοράσιμη, εδώ δεν είναι έτσι», εξήγησε συγκεκριμένα.

Τι ισχύει για την αφαίρεση της έδρας

Όσον αφορά σε ενδεχόμενη αφαίρεση της έδρας της, ο δικηγόρος διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται απο το βελγικό δίκαιο. Έχει να κάνει με τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλιο και από την εθνική νομοθεσία της εκάστοτε χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της ελληνικής.

Πάντως ακόμα κι αν καταδικαστεί η Εύα Καϊλή, ο κ.Κορογιαννάκης εξηγεί ότι δεν σημαίνει ότι θα χάσει την έδρα της, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό, ο οποίος παρότι φυλακίστηκε εξακολουθεί να διατηρεί την έδρα του.

Οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν

Το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει εντός της εβδομάδας όταν και θα εκδοθεί η απόφαση από το δικαστικό συμβουλιο.

Όπως αναφέρει ο κ. Κορογιαννάκης, το ένα σενάριο είναι να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και το άλλο να παραμείνει προσωρινά κρατούμενη. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να ασκήσει έφεση. Εάν την χάσει θα παραμείνει για ένα μήνα υπο κράτηση από την ημέρα της απόρριψης της έφεσης. «Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί στο τέλος του μήνα. Δηλαδή ξαναπηγαίνει ο ανακριτής και λέει ότι θέλει να συνεχίσει να κρατείται. Αυτό θα γίνεται κάθε μήνα για ένα τρίμηνο και μετά θα γίνεται ανά δίμηνο», συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Οι λόγοι για την προσωρινή κράτηση

Σχετικά με την προσωρινή της κράτηση ο δικηγόρος εξηγεί ότι για να γίνει πρέπει να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ενοχής. Επιπλέον εφόσον υπάρχουν αυτές οι ενδέιξεις, τότε θα πρέπει επιπλέον, είτε ο κρατούμενος να είναι επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια, να υπάρχει κίνδυνος να διαπράξει νέα αδικήματα, να είναι ύποπτος φυγής και αν μπορεί να εμποδίσει την έρευνα. Για το τελευταίο, σχολιάζει ο δικηγόρος, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο αν υποτεθεί ότι η Εύα Καϊλή είναι ένοχη, θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει οδηγία στους συνεργάτες της να αφαιρέσουν ή να κρύψουν στοιχεία. «Αυτό είναι ζήτημα και ένας από τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να ζητηθεί η κράτηση της για έναν μήνα», σχολιάζει ο κύριος Κορογιαννάκης.

«Δεν αρκεί να είσαι μάλλον ένοχος για να προφυλακιστείς, πρέπει να συντρέχει και ένας άλλος από τους άλλους λόγους για να δικαιολογείται», συμπληρώνει.

Καταλήγει δε ο δικηγόρος ότι η Εύα Καϊλή αποτελεί ένα πρόσωπο το οποίο είναι πασίγνωστο και δεν καθίσταται εύκολο να εξαφανιστεί, καθώς έχει και ένα μικρό παιδί. «Είναι ένα επιχείρημα για το οποίο θα χρησιμοποιούσα ως δικηγόρος της», αναφέρει.

Qatar Gate: Το πρωί της Τετάρτης η ακρόαση της Εύας Καϊλή και των υπολοίπων τριών ενώπιον δικαστή

Την Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση από δικαστή της Εύας Καϊλή και των υπολοίπων τριών που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς με χρηματισμό από το Κατάρ.

Oι διαδικασίες της βελγικής Δικαιοσύνης φαίνεται πως θα κινηθούν ταχύτατα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι Βρυξέλλες θέλουν να χειριστούν μεθοδικά και αποφασιστικά τη «χιονοστιβάδα» αποκαλύψεων για το σκάνδαλο Qatar Gate, στο οποίο εμπλέκεται η ήδη προφυλακισμένη και καθαιρεθείσα από την Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή.

Η Ελληνίδα πολιτικός καλείται πλέον να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση, τον τρόπο που ενεπλάκη, τους λόγους, και φυσικά να διευκρινίσει τη δράση της και το πώς συνεργάστηκε με την Ντόχα.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας (12/12) η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την διαγραφή της Εύας Καϊλή. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ και έρχεται μετά την αναστολή της ιδιότητας μέλους που αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ