ΗΠΑ:Γλυτώνει τη θανατική ποινή ο ύποπτος για την τραγωδία του Λόκερμπι


Ο ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση του Λόκερμπι, που κατηγορείται στις ΗΠΑ, δεν αντιμετωπίζει θανατική ποινή

Ένας Λίβυος, o Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ Χαΐρ Αλ-Μαρίμι μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να απολογηθεί για τη βομβιστική επίθεση του Λόκερμπι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 270 ανθρώπους στη Σκωτία το 1988, δεν κινδυνεύει με θανατική ποινή, δήλωσε ομοσπονδιακός εισαγγελέας τη Δευτέρα.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ Χαΐρ Αλ-Μαρίμι δεν επέσυραν την εσχάτη των ποινών το 1988 σε ομοσπονδιακό επίπεδο, εξήγησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας κατά τη διάρκεια σύντομης ακρόασης σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Abu-Agila-Mohammad.jpg
Σκίτσο με τον Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ Χαΐρ Αλ-Μαρίμι στην αίθουσα του δικαστηρίουAP Photo

Ο Λίβυος θεωρείται ύποπτος για την κατασκευή και τον προγραμματισμό της βόμβας που ανατίναξε την πτήση 103 της PanAm επάνω από το Λόκερμπι το 1988 σκοτώνοντας 270 ανθρώπους.

Η επίθεση στο Λόκερμπι είναι η φονικότερη που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επίσης η δεύτερη φονικότερη κατά Αμερικανών, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι είχε παραδεχθεί επισήμως την ευθύνη του για την επίθεση του Λόκερμπι το 2003 και είχε καταβάλει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

Η έρευνα ξεκίνησε και πάλι το 2016, όταν η αμερικανική δικαιοσύνης πληροφορήθηκε ότι ο Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ είχε συλληφθεί μετά την ανατροπή του λίβυου δικτάτορα και είχε ομολογήσει την ενοχή του στις υπηρεσίες Πληροφοριών του νέου λιβυκού καθεστώτος το 2012.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ