Πούτιν: Γιατί επισκέπτεται εσπευσμένα τη Λευκορωσία -Ο ρόλος του Μινσκ


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόκειται να ταξιδέψει στη Λευκορωσία σήμερα (19/12), εν μέσω φόβων ότι σκοπεύει να πιέσει το Μινσκ να συμμετάσχει σε χερσαία επιχείρηση κατά της Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόκειται να ταξιδέψει στη Λευκορωσία τη Δευτέρα, εν μέσω φόβων ότι σκοπεύει να πιέσει τον πρώην Σοβιετικό σύμμαχο να συμμετάσχει σε μια νέα χερσαία επίθεση κατά της Ουκρανίας και να ανοίξει ένα νέο μέτωπο.

Η επίσκεψή του για συνομιλίες με τον Λευκορώσο ηγέτη, Αλεξάντερ Λουκασένκο, θα είναι η πρώτη του στο Μινσκ από το 2019. Ο διοικητής των κοινών δυνάμεων της Ουκρανίας Serhiy Nayev είπε: «Κατά τη διάρκεια (αυτών των συνομιλιών) θα συζητηθούν ερωτήματα για περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και για την ευρύτερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της Λευκορωσίας στην επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, ιδιαίτερα, κατά τη γνώμη μας, και στο έδαφος».

Ο ανώτατος στρατηγός της Ουκρανίας, Βάλερι Ζαλούζνι, είπε στον Economist την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία προετοιμάζει 200.000 νέους στρατιώτες για μια μεγάλη επίθεση που θα μπορούσε να γίνει από τα ανατολικά, νότια ή ακόμα και από τη Λευκορωσία ήδη από τον Ιανουάριο, αλλά πιο πιθανό την άνοιξη.

Υπάρχει συνεχής ρωσική και λευκορωσική στρατιωτική δραστηριότητα εδώ και μήνες στη Λευκορωσία. Η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης τον σύμμαχό της ως εξέδρα εκτόξευσης για μια αποτυχημένη επίθεση στο Κίεβο τον Φεβρουάριο.

Η Μόσχα και το Μινσκ έκτοτε δημιούργησαν μια κοινή περιφερειακή μονάδα δυνάμεων στη Λευκορωσία και πραγματοποίησαν πολυάριθμες στρατιωτικές ασκήσεις. Τρία ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και ένα αερομεταφερόμενο αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου αναπτύχθηκαν στη Λευκορωσία την περασμένη εβδομάδα.

Ξένοι διπλωμάτες λένε ότι ο Λουκασένκο, που θεωρείται «παρίας» στη Δύση και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική υποστήριξη, καταλαβαίνει ότι θα ήταν ένα βαθιά αντιδημοφιλές βήμα στο εσωτερικό για αυτόν να δεσμεύσει στρατεύματα στην Ουκρανία. Αλλά έχει ήδη υποστηρίξει εκτενώς τον πόλεμο της Ρωσίας.

Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές βλέπουν τους ελιγμούς ως ένα τέχνασμα για να κάνουν την Ουκρανία να δεσμεύσει δυνάμεις στο βορρά της, ώστε να είναι πιο εκτεθειμένη στις ρωσικές επιθέσεις αλλού.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ