EFT: Τι είναι η τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης;


Η τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης (EFT) είναι μια εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή θεραπεία για τη θεραπεία του πόνου και της συναισθηματικής δυσφορίας. Το EFT αναφέρεται συνήθως ως χτύπημα ή ψυχολογικό βελονισμό. Το EFT χρησιμοποιεί τις άκρες των δακτύλων για να διεγείρει ενεργειακά σημεία στο σώμα. Η θεραπεία προήλθε από την ιδέα ότι η αιτία όλων των αρνητικών συναισθημάτων είναι μια διαταραχή στο ενεργειακό σύστημα του σώματος.

Το EFT λειτουργεί πατώντας στα υποτιθέμενα μονοπάτια μέσω των οποίων πιστεύεται ότι ρέει η «ζωτική ενέργεια» στο σώμα (σημεία μεσημβρινών) για να απελευθερώσει τα μπλοκαρίσματα. Αυτά τα συγκεκριμένα μονοπάτια ενέργειας ή μεσημβρινοί βοηθούν στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας για τη διατήρηση της υγείας σας. Η ανισορροπία της ροής ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Το χτύπημα με τα άκρα των δακτύλων σε αυτά τα σημεία μεσημβρινού πιστεύεται ότι απελευθερώνει το μπλοκάρισμα, απελευθερώνοντας έτσι τον πόνο ή την αγωνία. Υπάρχει, ωστόσο, απουσία επιστημονικών στοιχείων που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του EFT.

Η αναλυτική διαδικασία του EFT

Πρέπει να συγκεντρωθείτε στο αρνητικό συναίσθημα – φόβο ή άγχος, μια κακή μνήμη, ένα άλυτο πρόβλημα ή οτιδήποτε σας ενοχλεί. Πριν αρχίσετε να χτυπάτε με τα ακροδάχτυλά σας, πρέπει να δημιουργήσετε μια φράση ρύθμισης που να περιγράφει το τρέχον πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Οι δύο βασικοί στόχοι στους οποίους πρέπει να εστιάσετε είναι οι εξής:

  • Να αναγνωρίσετε τα ζητήματα
  • Να αποδεχτείτε τον εαυτό σας παρά τα προβλήματα

Η κοινή φράση εγκατάστασης είναι «Αν και έχω αυτό (φόβο ή πρόβλημα), αποδέχομαι βαθιά και πλήρως τον εαυτό μου». Μπορείτε να το τροποποιήσετε ανάλογα με τον τρόπο που σας ταιριάζει. Ωστόσο, αποφύγετε να αντιμετωπίζετε τα ζητήματα των άλλων ως δικά σας. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να πείτε, «Αν και η μητέρα μου είναι άρρωστη, αποδέχομαι βαθιά και πλήρως τον εαυτό μου». Αντίθετα, μπορείτε να αλλάξετε την πρόταση λέγοντας: «Αν και λυπάμαι που η μητέρα μου είναι άρρωστη, αποδέχομαι βαθιά και πλήρως τον εαυτό μου».

  • Ενώ διατηρείτε την εστίασή σας, χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να χτυπήσετε πέντε έως επτά φορές το καθένα σε εννέα από τα μεσημβρινά σημεία του σώματος.
  • Αγγίζετε αυτά τα μεσημβρινά σημεία ενώ στοχεύετε στην αποδοχή και την επίλυση του αρνητικού συναισθήματος. Θα βοηθήσει στην αποκατάσταση τυχόν διαταραχών ενέργειας.
  • Το άγγιγμα στέλνει σήματα απευθείας στα κέντρα άγχους του μεσαίου εγκεφάλου, μειώνοντας έτσι το άγχος ή το αρνητικό συναίσθημα που λαμβάνετε από το πρόβλημά σας.
  • Το EFT θα αποκαταστήσει τελικά την ισορροπία στη διαταραγμένη ενέργεια σας.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση της τεχνικής EFT;

Τα οφέλη από τη χρήση της τεχνικής συναισθηματικής απελευθέρωσης (EFT) περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Είναι απλή και ανώδυνη.
  • Είναι εύκολη να τη μάθει κάποιος.
  • Δεν υπάρχει ανάγκη για θεραπευτή.
  • Είναι λιγότερο ακριβή.
  • Είναι λιγότερο χρονοβόρα.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με συγκεκριμένη συναισθηματική πρόθεση για τις μοναδικές προκλήσεις της ζωής σας.
  • Σας δίνει τη δύναμη να αυτοθεραπεύεστε.
  • Μειώνει δραστικά την αγωνία που προκαλεί τα προβλήματα.

Είναι το EFT αποτελεσματικό;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης (EFT) ήταν αποτελεσματική σε βετεράνους πολέμου και ενεργό στρατιωτικό προσωπικό με διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ορισμένες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι το EFT είναι ευεργετικό στον έλεγχο του άγχους σε σχέση με άλλες τυπικές θεραπείες. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας της θεραπείας EFT έναντι άλλων τεχνικών γνωστικής θεραπείας. Πριν επιχειρήσετε αυτή τη θεραπεία, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ