Τρέχεις και δεν… χάνεις; Δες τα λάθη και άλλαξε τακτική


Είναι δεδομένο ότι με το τρέξιμο καταναλώνουμε αρκετές θερμίδες και έτσι μπορούμε να χάσουμε βάρος. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι δρομείς που παρά τις προσπάθειές τους δεν χάνουν κιλά. Υπάρχουν και κάποιοι ακόμη πιο… άτυχοι, οι οποίοι αντί να χάνουν κιλά με το τρέξιμο, παίρνουν.

Εάν ένας από τους στόχους σας είναι η απώλεια βάρους, ή απλώς η διατήρησή του σε συγκεκριμένα επίπεδα και δεν τα καταφέρνετε, δείτε εάν κάνετε κάποιοι από τέσσερα από τα πιο συχνά λάθη και αλλάξτε τακτική.

1. Καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες
Όσο περίεργο και εάν ακούγεται, ακόμη και εάν τρέχετε μόνο δύο φορές την εβδομάδα, εάν καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε, δεν πρόκειται να δείτε διαφορά στη ζυγαριά.

Για να χάστε βάρος θα πρέπει να αισθάνεστε την πείνα που προκαλεί το τρέξιμο και θα πρέπει να καταναλώνεται περισσότερες θερμίδες από ό,τι συνηθίζατε πριν ξεκινήσατε αυτό το είδος άσκησης.

Μία καλή τακτική για να εφαρμόσετε διαιτολόγιο αυξημένων θερμίδων, είναι να μην πλακώνεστε στα κυρίως γεύματα, αλλά να διαμοιράζεται τις θερμίδες αυτές σε έξι μικρότερα γεύματα την ημέρα.

«Επίσης, μετά από μία καλή προπόνηση, δεν θα πρέπει να επιβραβεύετε τον εαυτό σας με λιπαρά τρόφιμα που περιέχουν πολλές θερμίδες. Αν θέλετε να γλεντήσετε την πρόοδό σας, επιλέξτε ένα μη διατροφικό βραβείο, όπως ένα μασάζ ή ένα καινούργιο μπλουζάκι», λέει η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Γκέλυ Τζιβινίκου.

2. Δεν τρέχετε αρκετά
Εάν τρέχετε μόλις ένα μήνα και δεν έχετε χάσει καθόλου βάρος ή αντιθέτως έχετε πάρει μισό ή ένα κιλό, θα ωφεληθείτε εάν αυξήσετε την εβδομαδιαία διαδρομή σας. «Δεν υπάρχει στάνταρ αριθμός χιλιομέτρων που πρέπει να τρέξετε κάθε εβδομάδα, ωστόσο όσο μεγαλύτερη απόσταση κάνετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε και τόσα περισσότερα κιλά θα χάσετε», υποστηρίζει η κ. Τζιβινίκου.

Σε επιστημονική έρευνα που έγινε πρόσφατα, φάνηκε ότι για να έχουμε επιτυχημένη απώλεια βάρους, θα πρέπει να καίμε με το τρέξιμο 2.800 θερμίδες την εβδομάδα. Κάτι που ισοδυναμεί με 30 χιλιόμετρα την εβδομάδα, που είναι υψηλός στόχος για μη επαγγελματίες δρομείς.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι για την καλύτερη και πιο άμεση απώλεια θερμίδων, ακολουθήστε και άλλου τύπου ασκήσεις που βοηθούν στην καύση τους, όπως είναι οι κοιλιακοί κ.λπ..

3. Πίνετε πολλές θερμίδες!
Ένα από τα λάθη που κάνουν οι δρομείς, ακόμη και αυτοί που τρέχουν Μαραθώνιο, είναι να πίνουν ενεργειακά ποτά και τζελ που έχουν πολλές θερμίδες. Αυτό βέβαια τους δίνει ενέργεια για να ολοκληρώσουν τον αγώνα.

Όμως παράλληλα όταν καταναλώνουμε έτοιμες θερμίδες, ο οργανισμός μας δεν διασπά το λίπος για να το μετατρέψει σε ενέργεια. Ετσι, αντί να χάνουμε βάρος, παίρνουμε.

Γενικά όταν τρέχουμε ερασιτεχνικά και δίχως την καθοδήγηση προπονητή, καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα ενεργειακά ποτά, τους έτοιμους φρουτοχυμούς και τα αναψυκτικά, καθώς το μόνο που προσφέρουν είναι ζάχαρα και θερμίδες.

4. Βάλτε ποικιλία στην άσκησή σας
Εάν τρέχετε πάντα την ίδια απόσταση με τον ίδιο ρυθμό, οι μύες σας με τον καιρό προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες. Για να τους κάνετε να λειτουργούν πάλι και να καίνε θερμίδες, αρχίστε να ανεβοκατεβάζετε ταχύτητα, να κάνετε διαλείμματα στα οποία απλώς θα περπατάτε για 5-10 λεπτά και μετά θα ξανατρέχετε με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Επίσης, καλό θα είναι να αλλάζεται και το μέρος που τρέχετε, και να προσαρμόζεστε σε ανηφόρες και κατηφόρες τουλάχιστον για τη μία από τις τρεις προπονήσεις που κάνετε μέσα στην εβδομάδα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ