Εύα Καϊλή: Δεσμεύθηκε το οικόπεδό της στην Πάρο – «Πάγωσε» ο κοινός λογαριασμός με τον Τζιόρτζι


Περίπου 1,5 ώρα διήρκησε η ακρόαση της Εύας Καϊλή στο Προδικαστικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Εξερχόμενος ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος της, Αντρέ Ριζόπουλος, δήλωσε ότι ζητήθηκε η κ. Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, προσθέτοντας ότι η ίδια συνεργάζεται ενεργά στις έρευνες των δικαστικών Αρχών και απορρίπτει κάθε κατηγορία για διαφθορά σε ό,τι την αφορά.

Σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο, η απόφαση θα ανακοινωθεί αργά εντός της ημέρας.

Από την πλευρά του, ο έτερος δικηγόρος της κ. Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ανέφερε ότι η πελάτισσά του είναι αθώα.

Και οι δύο δικηγόροι δεν θέλησαν να δώσουν κάποιο στοιχείο από την ακρόαση διότι -όπως είπαν- τα στοιχεία είναι απόρρητα.

Ερωτηθείς ο κ. Δημητρακόπουλος αν η κ. Καϊλή θα κάνει Χριστούγεννα στην φυλακή, απάντησε πως κατά την κρίση του θα πρέπει να κάνει Χριστούγεννα στο σπίτι της, έστω με βραχιολάκι.

 

Η δέσμευση του οικοπέδου στην Πάρο

Πριν λίγη ώρα δεσμεύθηκε το οικόπεδο συνολικής έκτασης επτά στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Η εν λόγω δέσμευση έγινε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Επίσης, δεσμεύτηκε και κοινός λογαριασμός που έχει η Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου.

Η δέσμευση του ακινήτου έγινε στο πλαίσιο των ερευνών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διενεργούνται και στην Ελλάδα.

Στην επένδυση που έκαναν στην Πάρο η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τη αγορά πριν από εννέα μήνες ενός οικοπέδου 7 στρεμμάτων αξίας έναντι περίπου 300.000 ευρώ, αναφέρεται σήμερα η ιταλική Corriere della Serra.

«Στις 7 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες, πριν από την επιχείρηση που οδήγησε σε συλλήψεις για το Qatargate, η Eurojust ζήτησε από Ιταλούς εισαγγελείς να διερευνήσουν την αγορά ενός διαμερίσματος στην πόλη Τσερβίνια για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι αγοράστηκε με χρήματα από δωροδοκία.

Μια αντίστοιχη κλασσική επιχείρηση “ανακύκλωσης” (ξέπλυμα χρήματος) που θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την επένδυση που έκαναν Καϊλή και Τζιόρτζι για να χτίσουν μια βίλα στο πανέμορφο νησί της Πάρου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ιταλική έρευνα για πιθανό ξέπλυμα χρήματος αφορά ένα διαμέρισμα 90 τμ που αγοράστηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Τσερβίνια από την βελγική εταιρεία Nakaz, στην οποία διευθυντής ήταν ο Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα, το τέταρτο πρόσωπο που συνελήφθη από τις βελγικές αρχές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ερευνάται αν το ακίνητο αγοράστηκε με χρήματα που προήλθαν από την ΜΚΟ Fight Impunity του Παντζέρι ή από απευθείας χρηματοδότηση του Κατάρ ή του Μαρόκου – σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να κατασχεθεί με αίτηση του εισαγγελέα.

Σε παρόμοια έρευνα υπόκειται από την ελληνική οικονομική εισαγγελία και το οικόπεδο των 300.000 ευρώ στην Πάρο, ενώ παράλληλα έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ελληνίδας ευρωβουλευτή στην Ελλάδα, γράφει η Corriere della Serra.

Αναμένεται η απόφαση

Υπενθυμίζεται πως στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης, η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο Βρυξελλών για να απολογηθεί. Πλέον, Βέλγος δικαστής θα αποφασίσει αν η ευρωβουλευτής θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή ή αν μπορεί να αφεθεί ελεύθερη εν αναμονή της δίκης της για το σκάνδαλο Qatar Gate.

Ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας μετά από συνάντηση με την Εύα Καϊλή στη φυλακή, για τέσσερις ώρες, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί, αλλά υπάρχουν πολλά νομικά επιχειρήματα που «επιτρέπουν» να αφεθεί ελεύθερη.

«Δεν είναι ούτε ύποπτη φυγής ούτε μπορεί να αλλοιώσει τα στοιχεία της έρευνας», είπε συγκεκριμένα.

Η γραμμή της Εύας Καϊλή

Ο κος. Δημητρακόπουλος έδωσε μία «γεύση» από την άμυνα της Εύας Καϊλή: Όπως δήλωσε, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών είναι αθώα και «αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της», Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

«Τον εμπιστεύτηκε και εκείνος την πρόδωσε». Ο Τζιόρτζι συνελήφθη μαζί με την Καϊλή και άλλους δύο -με την… τετράδα πλέον να κρατείται με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι Αρχές υποψιάζονται ότι οι κατηγορούμενοι έλαβαν μετρητά ή δώρα με αντάλλαγμα την προώθηση των συμφερόντων ξένων χωρών, όπως το Κατάρ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προηγουμένως, ο κ. Δημητρακόπουλος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η Καϊλή δεν γνώριζε πως ο Τζιόρτζι κρατούσε τα μετρητά. Όταν το έμαθε, προσπάθησε να στείλει τα χρήματα πίσω εκεί που ανήκαν, είπε ο δικηγόρος της.

Επίσης, υποστήριξε ότι κάποια στιγμή, η κα Καϊλή είπε στον πατέρα της να πάρει τα χρήματα -ο άνδρας αργότερα βρέθηκε από την αστυνομία να μεταφέρει μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά καθώς έβγαινε από ένα ξενοδοχείο.

La Repubblica: H βελγική Δικαιοσύνη ζήτησε «πάγωμα» λογαριασμών του Παντσέρι
Η βελγική Δικαιοσύνη ζήτησε από τους Iταλούς δικαστικούς να «παγώσουν» δύο τραπεζικούς λογαριασμούς του Αντόνιο Παντσέρι και της κόρης του, της Σίλβια Παντσέρι, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica. Στους συγκεκριμένους λογαριασμούς είναι πιθανό να κατατέθηκαν χρήματα που καταβλήθηκαν για δωροδοκίες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια ιταλική εισαγγελία πρόκειται να αναλάβει την όλη πρωτοβουλία, αλλά πιθανόν να είναι δικαστικοί της Λομβαρδίας, που έχει πρωτεύουσα το Μιλάνο.

Υπενθυμίζεται πως στην Ιταλία διεξάγονται ήδη έρευνες σε επτά «ύποπτους» λογαριασμούς του Παντσέρι, της κόρης του, του Φραντσέσκο Τζόρτζι και του συνδικαλιστή Λούκα Βιζεντίνι.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ