ΗΠΑ: «Καίει» τον Τραμπ η τελική έκθεση του Κογκρέσου για το Καπιτώλιο


Η επιτροπή της αμερικανικής Βουλής δημοσιεύει πόρισμα κόλαφο για τον Ντόναλντ Τραμπ, τρεις ημέρες αφότου προτείνει ποινικές κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου

Η επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ δημοσίευσε την τελική της έκθεση, κατηγορώντας τον Ντόναλντ Τραμπ για «πολυμερή συνωμοσία» με σκοπό να ματαιώσει τη βούληση του λαού και να ανατρέψει τη δημοκρατία. Συνιστά να αποκλειστεί ο πρώην πρόεδρος από την άσκηση των καθηκόντων του.

Χωρισμένη σε οκτώ κεφάλαια, η έκθεση των 845 σελίδων περιλαμβάνει ευρήματα, συνεντεύξεις και νομοθετικές συστάσεις και αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο καταδικαστικά επίσημα πορτρέτα προέδρου στην αμερικανική ιστορία.

Η δημοσίευσή του έρχεται μόλις τρεις ημέρες αφότου η επίλεκτη επιτροπή πρότεινε ποινικές διώξεις κατά του Τραμπ και μετά από δημοσιεύματα των ΜΜΕ ότι συνεργάζεται και μοιράζεται κρίσιμα στοιχεία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το πάνελ, το οποίο θα διαλυθεί στις 3 Ιανουαρίου όταν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, πραγματοποίησε περισσότερες από 1.000 συνεντεύξεις και 10 δημόσιες ακροάσεις -μερικές μεταδόθηκαν τηλεοπτικά στο prime time- και συγκέντρωσε περισσότερα από ένα εκατομμύριο έγγραφα από τη σύστασή του τον περασμένο Ιούλιο.

Η έκθεση παρουσιάζει μια εις βάθος και λεπτομερή περιγραφή της προσπάθειας του Τραμπ να ανατρέψει την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020 και αυτό που λέει η επιτροπή ήταν η ενοχή του για μια βίαιη εξέγερση από τους υποστηρικτές του.

Αποδεικνύεται ότι ο Τραμπ ήξερε ότι έχασε, αλλά παρόλα αυτά πίεσε τόσο τους κρατικούς αξιωματούχους όσο και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να ανατρέψουν τις εκλογές, στη συνέχεια «ήταν άμεσα υπεύθυνος για την κλήση αυτού που έγινε στη συνέχεια βίαιος όχλος» και αρνήθηκε επανειλημμένες εκκλήσεις από τους βοηθούς του να καταδικάσουν τους ταραχοποιούς ή για να τους ενθαρρύνει να φύγουν.

«Η κεντρική αιτία της 6ης Ιανουαρίου ήταν ένας άνδρας, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ακολούθησαν πολλοί άλλοι», αναφέρει η περίληψη του εγγράφου. «Κανένα από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου δεν θα είχε συμβεί χωρίς αυτόν».

Τι αναφέρει η έκθεση

Στους δύο μήνες μεταξύ των εκλογών και της εξέγερσης, εκτιμά η επιτροπή, ο Τραμπ ή ο στενός κύκλος του συμμετείχαν σε τουλάχιστον 200 προφανείς πράξεις δημόσιας ή ιδιωτικής προσέγγισης, πίεσης ή καταδίκης που στόχευαν είτε νομοθέτες των πολιτειών είτε πολιτειακές ή τοπικές εκλογές. Αυτό περιελάμβανε τουλάχιστον 68 συναντήσεις, τηλεφωνήματα ή μηνύματα κειμένου, 18 περιπτώσεις δημοσίων παρατηρήσεων και 125 αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Τραμπ ή ανώτερους βοηθούς.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Μπένι Τόμπσον, Δημοκρατικός του Μισισιπή, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το έργο αυτής της επιτροπής θα βοηθήσει στην παροχή ενός οδικού χάρτη προς τη δικαιοσύνη και ότι οι υπηρεσίες και τα θεσμικά όργανα που είναι αρμόδια για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης βάσει του νόμου θα χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες έχουμε παράσχει για να βοηθήσουμε στο έργο τους».

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ ηγείται των ερευνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης που σχετίζονται με τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των μετεκλογικών του ενεργειών όσο και των απόρρητων εγγράφων που βρέθηκαν στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο νωρίτερα αυτό το έτος.

Ο ιστότοπος Punchbowl News ανέφερε ότι η επιτροπή έχει αρχίσει να «συνεργάζεται εκτενώς» με τον ειδικό εισαγγελέα, μοιράζοντας έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων γραπτών μηνυμάτων που έστειλε ο Mark Meadows, ο τότε αρχηγός του προσωπικού του Λευκού Οίκου.

Τη Δευτέρα, η επιτροπή στην τελευταία δημόσια συνεδρίασή της παρέπεμψε τον Τραμπ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τουλάχιστον τέσσερις ποινικές κατηγορίες, ενώ είπε ότι είχε στοιχεία για πιθανές κατηγορίες για συνωμοσία, τραυματισμό ή παρεμπόδιση αξιωματικού και ταραχή. Είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία που το Κογκρέσο λαμβάνει τέτοια μέτρα εναντίον ενός πρώην προέδρου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ