Πιπεράτη βασιλόπιτα με αμύγδαλο, τζίντζερ και εσπεριδοειδή


Το χαρακτηριστικό αυτής της βασιλόπιτας είναι τα έντονα αρώματα από λεμόνι και μανταρίνι και τα κομματάκια από ζαχαρωμένο τζίντζερ, που της δίνουν μια πιπεράτη, αιχμηρή και ταυτόχρονα γιορτινή αίσθηση. (Κορμός σοκολάτας με κάστανα, φουντούκια & ρόδι)

Ο Μπάμπης Ζιντίλης είναι ζαχαροπλάστης και ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου Souit στο Παλαιό Φάληρο και εμπνευστής της εν λόγω πιπεράτης βασιλόπιτας.

Υλικά για τη βασιλόπιτα  – Μερίδες: 12

Για τη βασιλόπιτα

  • 250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη – θα τη βρούμε και ως «αλεύρι αμυγδάλου»)
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια + λίγο για τη φόρμα
  • 220 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. τζίντζερ ζαχαρωμένο (σε καλά ξηροκαρπάδικα), σε μικρούς κύβους
  • 300 γρ. αυγά (περίπου 6 μικρά αυγά)
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 40 γρ. limoncello
  • 100 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός μανταρινιού
  • ξύσμα από 1 μανταρίνι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Για την επικάλυψη της βασιλόπιτας

  • 65 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 110 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Διαδικασία παρασκευής της βασιλόπιτας

  • Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα με αμύγδαλο, τζίντζερ και εσπεριδοειδή, αρχικά βάζουμε, στον κάδο του μίξερ, τη σκόνη αμυγδάλου, το βούτυρο, την άχνη και τα ξύσματα και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει καλά το μείγμα (περίπου 10 λεπτά).
  • Προσθέτουμε το τζίντζερ, το limoncello και τον χυμό μανταρινιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν.
  • Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  • Σταματάμε το χτύπημα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα σε δύο-τρεις δόσεις, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 26 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 60 λεπτά (ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο).
  • Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.

Επικάλυψη της βασιλόπιτας

  • Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ, με το φτερό, για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει μια λευκή, αφράτη κρέμα.
  • Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τα ξύσματα.
  • Χτυπάμε λίγο ακόμα και αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
  • Έπειτα, απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βασιλόπιτα με αμύγδαλο, τζίντζερ και εσπεριδοειδή.

Πηγή: Γαστρονόμος


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ