ΣΥΡΙΖΑ: Η υπόθεση Καϊλή και οι ασκήσεις ισορροπίας του Ανδρουλάκη


ΣΥΡΙΖΑ: Νέα δεδομένα φαίνεται πως προκύπτουν στο πολιτικό σκηνικό στον απόηχο του Qatar Gate.

Το ΠΑΣΟΚ δέχθηκε ένα χτύπημα μη αναμενόμενο, που δείχνει σε πρώτη φάση να του αφήνει αρνητικά αποτυπώματα στις πρώτες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την εμπλοκή της Έυας Καϊλή στην πολύκροτη υπόθεση.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μιλάει για την ανάγκη δημιουργίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Χαριλάου Τρικούπη, επιλέγοντας να μην σηκώσει τους τόνους στην υπόθεση Καϊλή.

Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έχουν ξεκαθαρίσει ότι η πρώτη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, σημαίνει αυτομάτως συγκρότηση της κυβέρνησης πάνω σε κοινό μίνιμουμ πρόγραμμα.

Η δύναμη που δεν έχει συμμάχους και φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποκτήσει, είναι η Νέα Δημοκρατία, συμπληρώνουν.

Επομένως, θεωρείται δεδομένο πως η Κουμουνδούρου θα συνεχίσει το διακριτικό της «φλερτ» προς το ΠΑΣΟΚ, με έναν διπλό στόχο. Αφενός να αποτρέψει κάθε πιθανότητα συνεργασίας της Πειραιώς με τη Χαριλάου Τρικούπη και αφετέρου, να μπορέσει να προσεγγίσει διακριτικά το πάλαι ποτές πανίσχυρο κίνημα.

Προεκλογικά γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να τηρήσει ίσες αποστάσεις προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και ο λόγος είναι απλός. Για να διατηρήσει την ενότητα του χώρου του, μιας και είναι γνωστό ότι ένα μέρος του στελεχικού του δυναμικού «αλληθωρίζει» προς τη ΝΔ.

Ασκήσεις ισορροπίες από τον Ανδρουλάκη

Από τη δική του πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να απορροφήσει όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα τους κραδασμούς που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ, το Qatar Gate. Η γραμμή του «Δούρειου Ίππου» δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Έτσι, η Χαριλάου Τρικούπη αποφάσισε πως να κινηθεί πιο θεσμικά και να απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες, με όρους καθαρά προγραμματικούς. «Θέλω ένα μεγάλο ποσοστό, ώστε το ποσοστό αυτό να είναι κυβερνητική δύναμη με προτεραιότητες το πρόγραμμά μας. Ισχυρό κοινωνικό κράτος, παιδεία, υγεία, κοινωνική στέγη και πολιτικές για μία παραγωγική Ελλάδα», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη του στον Real FM.

Αν και αυτή η ορολογία που χρησιμοποίησε, δείχνει να τον φέρνει πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, άνθρωποι έχουν εικόνα των σκέψεων του, υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να καταρτίσει ένα πρόγραμμα που θα καθιστά ανέφικτη τη συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα βάζει δύσκολα και στον Αλέξη Τσίπρα.

Στόχος του είναι να μην χρεωθεί την πιθανη προσφυγή σε δεύτερες κάλπες, εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Τσίπρας περιμένει στη γωνία

Από τη δική του πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφύγει τη σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ, για την υπόθεση Καϊλή. Άφησε ορισμένες αιχμές εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, για το ότι άργησε να ανακαλύψει τον «Δούρειο Ίππο» που βρίσκονταν στο κόμμα του, αλλά ως εκεί.

Η τακτική αυτή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ έγινε απολύτως ξεκάθαρη στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, καθώς δεν αναφέρθηκε καθόλου στην υπόθεση Καϊλή. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να κρατήσει τα «όπλα» του για να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι για να επιτεθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ