Καιρός: Λιακάδα και ανοιξιάτικες θερμοκρασίες – Η θερμή Πρωτοχρονιά


Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, τοπικά παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι άνεμοι στα πελάγη, θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σύμφωνα με την ΕΜΥ για σήμερα Τρίτη 27/12.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 16 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 13 βαθμούς), 2 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 7 έως 17 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 3 έως τους 13 βαθμούς), 5 έως 17 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως 19 βαθμούς στην Κρήτη, 6 έως 17 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, ενώ στο Νότιο Αιγαίο γενικά από δυτικές διευθύνσεις έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, ενώ στον Κορινθιακό Κόλπο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Αναλυτικά ο καιρός σε όλη την Ελλάδα

ΑΤΤΙΚΗ -Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Καιρός: Σχεδόν αίθριος. Τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη. Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ – Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν ομίχλες. Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ – Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις που από αργά το απόγευμα θα αυξηθούν. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά και θα σχηματιστούν ομίχλες. Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 04 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ – Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στην περιοχή του Κορινθιακού και τα νότια της Πελοποννήσου τοπικά έως 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 04 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ – Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στην Κρήτη. Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στην Κρήτη τοπικά έως 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι: Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ – Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμή Πρωτοχρονιά

Οι μετεωρολόγοι Σάκης Αρναούτογλου και Κλέαρχος Μαρουσάκης μέσα από τα κοινωνικά τους προφίλ εξηγούν το κύμα ζέστης που έρχεται στην Ελλάδα μαζί με το 2023

«Η φετινή Πρωτοχρονιά θα πρόκειται ίσως για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεο ιστορία της Ευρώπης» σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook o Σάκης Αρναούτογλου, την ώρα που οι προβλέψεις της ΕΜΥ και άλλων μετεωρολόγων δείχνουν πως οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και στην χώρα μας.

«Σύμφωνα και με τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου ECMWF αλλά και των υπολοιπων παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων, το σύνολο των χωρών της Ευρώπης βαδίζει τις επόμενες ημέρες σε μια νέα θερμή εισβολή, η οποία και θα αποτελειώσει σταδιακά την όποια εναπομείνασα χιονοκάλυψη ακόμα και κοντά στα 2000 μέτρα στα περισσότερα χιονοδρομικά της! Για τις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου θα πρόκειται λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεο ιστορία της! Μια αλλαγή στην όλη αυτή κατάσταση και εναρμόνιση του καιρού με το ημερολόγιο “ψιθυρίζουν” κάποια μακροπρόθεσμα στοιχεία για το σύνολο της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας για μετά τις 11-13 του Γενάρη» σημειώνει ο μετεωορολόγος της ΕΡΤ στην ανάρτησή του.

Από τη μεριά του, ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ Κλέαρχος Μαρουσάκης «βλέπει» νέα άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες αναφέροντας σε ανάρτησή του στο Facebook ότι «και αν νομίζουμε ότι “ξεμπλέξαμε” με του καιρού τα τερτίπια μάλλον είμαστε λάθος μιας και προς την Τρίτη αναμένουμε και νέα άνοδο της θερμοκρασίας όπου προς τα ανατολικά και νότια θα ξεπεράσουμε και τους 20°. Θερμοκρασίες κοντά στους 21° με 23° είναι αρκετά πιθανές προς τα ανατολικά ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα».

Κατά τον ίδιο «καθώς θα πηγαίνουμε προς την Πρωτοχρονιά ο υδράργυρος θα αρχίσει να υποχωρεί για να πούμε ότι θα πλησιάσουμε πιο κανονικές για την εποχή τιμές, μια πτώση όμως η οποία δεν θα διαρκέσει για πολύ μιας και στη συνέχεια αναμένουμε νέα “επίθεση” των θερμών αερίων μαζών προς τη χώρα μας».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ