Δωρεάν οι δημόσιες συγκοινωνίες στο Λουξεμβούργο


Το Λουξεμβούργο είναι η πρώτη χώρα που προσφέρει δωρεάν όλες τις μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς.

Μοιάζει λίγο παράδοξο, γιατί οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου είναι οι τελευταίοι άνθρωποι στη Γη που χρειάζεται να γλιτώσουν τα 2 ευρώ του εισιτηρίου. Για την ακρίβεια, οι περίπου 640.000 πολίτες του Λουξεμβούργου απολαμβάνουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από τους πολίτες κάθε άλλου ανεξάρτητου κράτους. Οι Λουξεμβούργιοι βγάζουν περισσότερα ακόμη και από τους κατοίκους του Μονακό ή του Λιχτενστάιν.

Ομως ακόμη και αυτός ο προνομιούχος λαός της Ευρώπης έχει τα προβλήματά του. Και ένα από αυτά είναι τα αυτοκίνητα. Στους δρόμους του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, εκεί όπου όλα μοιάζουν κατά τ’ άλλα τακτοποιημένα και βουκολικά, το μποτιλιάρισμα είναι τεράστιο πρόβλημα. Πέραν των μόνιμων κατοίκων της πόλης, περισσότερα από 180.000 άτομα περνούν καθημερινά τα σύνορα από το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου μένουν, για να δουλέψουν. Με τον μέσο μισθό λίγο πάνω από τις 50.000 ευρώ τον χρόνο, το Λουξεμβούργο πληρώνει περίπου 40% καλύτερα από τη γειτονική Γαλλία. Ομως η στέγαση είναι πανάκριβη και έτσι πολλοί από αυτούς τους εργαζομένους δεν έχουν την πολυτέλεια να μένουν εντός των συνόρων του δουκάτου. Γι’ αυτό και καθημερινά, με τη λήξη του ωραρίου εργασίας, στους δρόμους δημιουργούνται ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων από όλους εκείνους που παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής.

Οι υψηλοί μισθοί, οι χαμηλοί δασμοί και η φθηνότερη βενζίνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνουν ότι το Λουξεμβούργο έχει περισσότερα αυτοκίνητα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Για την ακρίβεια, αντιστοιχούν 696 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους.

Έτσι, ενώ η πόλη του Λουξεμβούργου είναι πανέμορφη, η κίνησή της είναι δραματική. Το καλοκαίρι, όλα αυτά τα αυτοκίνητα «μετακομίζουν» στις ακτές των λιμνών, ενώ εκείνοι που προσπαθούν να γλιτώσουν το μποτιλιάρισμα αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές μέσα από χωριά, εξοργίζοντας τους κατοίκους τους.

Κάπως έτσι, λοιπόν, αυτή η μικροσκοπική χώρα αποφάσισε να εφαρμόσει μια μεγάλη ιδέα. Οι ανακοινώσεις έγιναν τον Δεκέμβριο του 2018, όμως στις 29 Φεβρουαρίου του 2020 το Λουξεμβούργο έγινε το πρώτο κράτος στον κόσμο που έκανε τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς εντελώς δωρεάν για όλους. Με εξαίρεση τα εισιτήρια πρώτης θέσης (που λίγοι χρησιμοποιούν έτσι κι αλλιώς), μπορείς εντελώς δωρεάν να πάρεις το λεωφορείο, το τραμ ή το τρένο μέσα στα σύνορα του Λουξεμβούργου.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ