Τομάτα: Πώς συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας του εντέρου;

Πλούσιες σε αντιοξειδωτικό λυκοπένιο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, οι ντομάτες είναι γνωστές για τα οφέλη τους στην υγεία. Αλλά λιγότερο κατανοητές είναι οι επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση ντομάτας για την υγεία του εντέρου. Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα μιας δίαιτας με ντομάτες στο μικροβίωμα του εντέρου χρησιμοποιώντας ένα ζωικό μοντέλο. Οι ερευνητές έδωσαν σε χοιρίδια συμπλήρωμα ντομάτας για 14 ημέρες και διαπίστωσαν ότι η ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου τους μετατοπίστηκε προς ένα πιο υγιές και ευνοϊκό προφίλ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Microbiology Spectrum.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jessica Cooperstone, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο στο Κολόμπους, δήλωσε: «Η κατανάλωση ντομάτας έχει συσχετιστεί με μια ποικιλία θετικών αποτελεσμάτων για την υγεία και είναι το δεύτερο λαχανικό που καταναλώνεται πιο συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου το 22% της συνολικής πρόσληψης λαχανικών προέρχεται από τις ντομάτες, επομένως μας ενδιαφέρει να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις στην υγεία αυτής της τροφής που καταναλώνεται συχνά».

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 20 αρσενικά χοιρίδια που γεννήθηκαν το καλοκαίρι του 2019 στο OSU Swine Facility στο Δουβλίνο. Αφού απογαλακτίστηκαν από τις χοιρομητέρες τους, τρέφονταν με βασική διατροφή για 1 εβδομάδα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία 10 χοιρίδια σε μια δίαιτα ντομάτας που αποτελείται από λυοφιλοποιημένη σκόνη ντομάτας που προστέθηκε στη βασική δίαιτα. Τα υπόλοιπα 10 χοιρίδια έλαβαν τη δίαιτα ελέγχου, αποτελούμενη από τη βασική δίαιτα τροποποιημένη ώστε να ταιριάζει με το περιεχόμενο ζάχαρης, φυτικών ινών και άλλων μακροθρεπτικών συστατικών της δίαιτας της τομάτας.

«Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι θα μπορούσαμε να παρέχουμε μια σταθερή πηγή ντομάτας στους χοίρους σε όλη τη διάρκεια της μελέτης», είπε ο Δρ Κούπερστοουν. «Στο Οχάιο, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ντομάτες στο χωράφι για συγκομιδή μόνο προς το τέλος του καλοκαιριού, επομένως η ξήρανση στην κατάψυξη χρησιμεύει ως βήμα συντήρησης. Θέλαμε να ενσωματώσουμε την ντομάτα στη βασική διατροφή των χοίρων και αυτή η δίαιτα είναι κονιοποιημένη», πρόσθεσε.

Οι ντομάτες από τις οποίες προήλθε η σκόνη ήταν ένα υβρίδιο που αναπτύχθηκε στο North Central Agricultural Research Station του Ohio State University (OSU) στο Fremont, OH. Επιπλέον, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μη διατροφική εξάπλωση βακτηρίων, οι χοίροι στεγάζονταν μόνο με άλλα μέλη της ομάδας τους στη μία πλευρά ενός διαδρόμου. Στο τέλος του πειράματος, δεν υπήρχαν διαφορές σωματικού βάρους μεταξύ των δύο ομάδων χοιριδίων.

Πώς οι ντομάτες άλλαξαν τη μικροχλωρίδα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από όλους τους χοίρους στην αρχή του πειράματος, 7 ημέρες μετά και μετά ξανά μετά από 14 ημέρες. Χρησιμοποιώντας DNA, οι ερευνητές αναγνώρισαν τα βακτήρια που υπήρχαν σε κάθε σημείο. Η αλληλουχία ανίχνευσε μια μετατόπιση μετά από 14 ημέρες στην αναλογία Bacillota («κακά» βακτήρια) προς Bacteroidota («καλά» βακτήρια).

Και οι δύο τύποι ή γενεαλογίες βακτηρίων, γνωστές ως phyla, περιέχουν μεγάλο αριθμό βακτηρίων, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα ή όχι.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στα δείγματα της ομάδας ντομάτας, η οποία μπορεί να υποδηλώνει έναν πιο υγιεινό φαινότυπο. Ενώ η ποικιλομορφία θεωρείται χρήσιμη στο μικροβίωμα του εντέρου, πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με τη συνολική επίδραση.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ