FDA: Το σουσάμι εντάσσεται στη λίστα των τροφικών αλλεργιογόνων


Το σουσάμι έχει ενταχθεί στη λίστα με τα κύρια τροφικά αλλεργιογόνα που ορίζει ο νόμος, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Η αλλαγή, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, έρχεται ως αποτέλεσμα του νόμου για την ασφάλεια, τη θεραπεία, την εκπαίδευση και την έρευνα για τις τροφικές αλλεργίες ή τον νόμο FASTER, ο οποίος υπεγράφη σε νόμο τον Απρίλιο του 2021.

Ο FDA επανεξετάζει εάν πρέπει να βάλει τους σπόρους σουσαμιού στη λίστα με τα κύρια αλλεργιογόνα τροφίμων – που περιλαμβάνει επίσης γάλα, αυγά, ψάρια, οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς, φιστίκια, σιτάρι και σόγια – εδώ και αρκετά χρόνια. Η προσθήκη σουσαμιού στη λίστα με τα κύρια τροφικά αλλεργιογόνα σημαίνει ότι τα τρόφιμα που περιέχουν σουσάμι θα υπόκεινται σε συγκεκριμένες κανονιστικές απαιτήσεις για τα αλλεργιογόνα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την επισήμανση και την παρασκευή.

Οι αλλεργίες στο σουσάμι επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών και μπορεί να εμφανιστούν ως βήχας, φαγούρα στο λαιμό, έμετος, διάρροια, στοματικό εξάνθημα, δύσπνοια, συριγμός και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Ο FDA διενεργεί επιθεωρήσεις και δειγματοληψίες τροφίμων για να ελέγξει ότι τα κύρια αλλεργιογόνα τροφίμων φέρουν σωστή επισήμανση στα προϊόντα και να καθορίσει εάν οι εγκαταστάσεις τροφίμων αποτρέπουν τη διασταυρούμενη επαφή με αλλεργιογόνα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του οργανισμού.

«Αυτό σημαίνει, για τα 1,6 εκατομμύρια Αμερικανούς με απειλητική για τη ζωή αλλεργία στο σουσάμι, ότι η ζωή γίνεται καλύτερη από την 1η Ιανουαρίου 2023», δήλωσε ο Jason Linde, ανώτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και των κοινοτικών υποθέσεων στο Food Allergy Research & Education, μια μεγάλη εταιρεία. Το σουσάμι είναι σε δεκάδες και δεκάδες συστατικά, αλλά δεν αναγραφόταν πάντα με το όνομά του. «Για χρόνια, (άτομα) με μια απειλητική για τη ζωή αλλεργία στο σουσάμι θα έπρεπε να κοιτάζουν στο πίσω μέρος της ετικέτας, να καλούν τον κατασκευαστή και να προσπαθούν να το καταλάβουν», είπε.

Ο δρόμος προς την ένταξη

Πριν από τον νόμο FASTER, ο FDA συνέστησε στους κατασκευαστές τροφίμων να αναφέρουν οικειοθελώς το σουσάμι ως συστατικό στις ετικέτες των τροφίμων τον Νοέμβριο του 2020. Η καθοδήγηση δεν ήταν απαίτηση και είχε σκοπό να βοηθήσει τα άτομα με αλλεργίες στο σουσάμι να εντοπίσουν τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν τον σπόρο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς πριν από τη σύσταση του 2020, το σουσάμι έπρεπε να δηλώνεται σε ετικέτα εάν χρησιμοποιήθηκαν ολόκληροι σπόροι ως συστατικό.

Αλλά η επισήμανση δεν ήταν απαραίτητη όταν το σουσάμι χρησιμοποιήθηκε ως άρωμα ή σε μείγμα μπαχαρικών. Επίσης, δεν ήταν απαραίτητο για ένα προϊόν όπως το ταχίνι, το οποίο είναι φτιαγμένο από αλεσμένο σουσάμι. Μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το ταχίνι παρασκευάζεται από σουσάμι. Αν και αυτή η καθοδήγηση εκτιμήθηκε, “η εθελοντική καθοδήγηση είναι ακριβώς αυτό – είναι εθελοντική”, είπε η Linde. «Οι εταιρείες δεν χρειάζεται να το ακολουθήσουν, και πολλές δεν το έκαναν».

«Ο τρόπος με τον οποίο η FDA αναγνωρίζει ένα αλλεργιογόνο ως ένα αλλεργιογόνο που πρέπει να επισημανθεί οφείλεται στην ποσότητα των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί», δήλωσε η Lisa Gable, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της FARE. «Πάρτε το σουσάμι, για παράδειγμα: Αυτό που συνέβη είναι ότι είχατε αύξηση στον αριθμό των ατόμων που έχουν αναφυλαξία λόγω του σουσαμιού. Υπάρχουν διάφορες απόψεις ως προς το γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ένας λόγος μπορεί να είναι το γεγονός ότι είναι πλέον περισσότερο ένα υποκείμενο συστατικό σε πολλές διατροφικές τάσεις».

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ