Πώς μπορούμε να τονίσουμε την αυτοπεποίθησή μας


Το να έχεις αυτοπεποίθηση σημαίνει να γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου, να ξέρεις ποιος είσαι και να νιώθεις άνετα με τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σου. Ο άνθρωπος που πιστεύει στον εαυτό του δεν εφησυχάζεται, δεν ανέχεται καταστάσεις που δεν τον εκφράζουν. Βάζει στόχους και τους πετυχαίνει, έχει συνολικά καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Έχει ισορροπία και αυτό το υπέροχο αίσθημα της γαλήνης και της ηρεμίας. Αν σήμερα που διαβάζεις αυτό το άρθρο δεν το έχεις αυτό και θες να το αποκτήσεις σου έχω ευχάριστα νέα: Η αυτοπεποίθηση είναι ένα skill που χτίζεται! Μπορείς αν θες να δουλέψεις στρατηγικά και να πας προς τα εκεί που θες να πας.

Δεν φταίει κανείς άλλος, ούτε οι πόροι, ούτε το dna, ούτε οι συνθήκες, ούτε η μόρφωση, ούτε το περιβάλλον. Μην ρίχνεις σε κανέναν άλλον το μερίδιο τις ευθύνης. Είναι δικό σου το μερίδιο αυτό και δική σου η δύναμη για να το φτιάξεις.

Σε αγαπώ!

Θα ήθελα να στο γράψω με κεφαλαία γράμματα. Σε αγαπώ εαυτέ μου, ακριβώς όπως είσαι. Σε αγαπώ! Αυτές οι δύο λέξεις που θα λες κάθε μέρα στον εαυτό σου κάποια στιγμή θα σε ξεκλειδώσουν. Έχουμε κουραστεί να καθόμαστε μπροστά στον καθρέφτη και να τα βάζουμε με μας. Με τα μαλλιά μας, με τα κιλά μας. Με όλα αυτά που δεν είμαστε. Τι θα γινόταν αν αντί να σε μαλώνεις και να σε κρίνεις, απλώς μια μέρα σε αποδεχόσουν; Το έχεις σκεφτεί. Δεν μπορείς να αγαπήσεις κάτι που δεν αποδέχεσαι.

Αν σε αποδεχτείς και σε αγαπήσεις, θα αγαπήσεις κάθε κομμάτι σου, θα το καταλάβεις και αφού το έχεις καταλάβει θα ξεκινάς με άλλον αέρα να δεις και να κυνηγήσεις τις αλλαγές.

Δεν χρειάζεσαι τις comfort zones

Το ξέρω ότι είναι βολικό, έτσι έχεις μάθει. Πώς να βγεις προς τα έξω, πώς να μιλήσεις, πώς να υψώσεις την φωνή σου όταν έχεις μάθει από παιδί να κρύβεσαι, πίσω από την παρέα, τους γονείς, τους φίλους, τα μαλλιά σου, τους ψιθύρους σου, τα φαρδιά σου ρούχα. Ζεις όλα τα χρόνια της ζωής σου στην σκιά. Και γι’αυτό δεν φταις εσύ. Ή μάλλον δεν φταις μόνο εσύ.

Ξεκίνησες ως παιδί να μιλάς και σε κόψανε, σε έκριναν. Ζούσες μια ζωή στη σκιά της μάνας, του αδερφού, της καπάτσας φίλης, του συντρόφου (αν υπάρχει…). Ξέρεις όλοι αυτοί που σου κόψαν τα φτερά είναι ο λόγος που σήμερα ζεις στη σκιά. Που ακούγεσαι μόνο από τους αδύναμους, που δεν τολμάς να μιλήσεις.

Ποιο είναι το χειρότερο όμως που μπορεί να συμβεί; Αν σήμερα μιλήσεις. Αν απαντήσεις δυνατά και πεις Όχι. Αν ρωτήσεις, αν ζητήσεις. Άλλωστε εκείνος που δεν ρώτησε πήρε μόνο μια απάντηση και αυτή είναι το όχι. Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Αυτά είναι τα ερωτήματα που μπορούν να σε ξεκλειδώσουν. Αν για κάποιο λόγο είσαι ακόμα κοντά σε αυτά τα άτομα που σε έκριναν όταν ήσουν παιδί μήπως πρέπει να απομακρυνθείς με κάποιον τρόπο απ’ αυτήν την τοξικότητα;

Θέσε στόχους για τον εαυτό σου

Καταπολέμησε την αυτοαμφισβήτηση επιλέγοντας καθημερινές εργασίες που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου σε συγκεκριμένους τομείς (όρισε σε ποιους). Ίσως θες να εστιάσεις στο να μιλήσεις με άτομα που δεν γνωρίζεις τη μία εβδομάδα ή στο να υπερασπιστείς τον εαυτό σου σε όσους σε αδικούν.

Για να λειτουργήσει καλό είναι να κάνεις αυτούς τους στόχους να φαίνονται μη εκφοβιστικοί αλλά διαχειρίσιμοι. Καθώς θα καταφέρνεις το ένα μετά το άλλο, βάλε μεγαλύτερους στόχους και συχνά κάνε ένα βήμα πίσω για να συνειδητοποιήσεις πόσο πιο σίγουρος είσαι μετά από κάθε νίκη.

Κάνε μια λίστα με θετικά σου

Η λίστα με τις φορές που ένιωσες καλά με τον εαυτό σας ή με τις ιδιότητες που εκτιμάς για την προσωπικότητά σου. Μπορεί να πιστεύεις ότι υπάρχουν μόνο αρνητικά πράγματα να πεις για τον εαυτό σου αν η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι αυτή που παλεύεις να νικήσεις τώρα και σίγουρα αυτή η άσκηση είναι περισσότερο δύσκολη από όσο μπορείς να φανταστείς. Όταν ολοκληρώσεις τη λίστα, διάβασε το χαρτί και άσε αυτό το αίσθημα της ευχαρίστησης να σε πλημμυρίσει σαν κύμα. Το αξίζεις άλλωστε!

Και όμως η στάση του σώματος λέει πολλά

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που στέκονται ίσια έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Αντίθετα εκείνοι που καμπουριάζουν μοιάζουν σαν να έχουν φορτώσει στις πλάτες τους το βάρος όλου του κόσμου. Κάθε φορά που σε πιάνεις να καμπουριάζεις σήκωσε ψηλά τους ώμους, βγάλε το στήθος προς τα έξω και άσε μια φρέσκια βαθιά ανάσα να μπει στα πνευμόνια σου. Εντελώς ασυναίσθητα θα νιώσεις πιο δυνατός και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Κάνε συχνά την υπενθύμιση αυτή στον εαυτό σου μέχρι να γίνει αυτόματη διαδικασία.

Τίνος δουλειά είναι;

Οι άλλοι, το περιβάλλον, τα χρήματα, οι πόροι, οι παρέες, οι δάσκαλοι, οι γονείς, το φεγγάρι, τα άστρα και τα ζώδια είναι πολύ ωραίες δικαιολογίες για να μας αφήσουν απλούς παρατηρητές στο βιβλίο της ζωής μας. Έλα όμως που εσύ είσαι ο συγγραφέας, ο αφηγητής, ο πρωταγωνιστής και εκείνος που ξέρει τι θα γίνει καθώς θα τελειώσει το κάθε κεφάλαιο.

Στο χέρι σου είναι να εργαστείς με τον εαυτό σου, και αν ρωτάς το πώς να έχω αυτοπεποίθηση, άλλαξε ό,τι δεν σ’ αρέσει, ό,τι δεν σου ταιριάζει και να δες σιγά σιγά νέες πτυχές του εαυτού σου.

Πηγή: ipop.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ