Στα 73 ευρώ η μεγαβατώρα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου


H διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility)  ανέρχεται σήμερα στα 71 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, μετά από τέσσερις εβδομάδες πτώσης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς κέρδισαν έως και 7,9% σήμερα για να περιορίσουν στη συνέχεια τα κέρδη στο 4,3% ή 72,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο ελαφρύς χειμώνας συνολικά στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ και η εορταστική περίοδος που διανύουμε μεταφράζεται σε υποτονική κατανάλωση ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται υψηλή διαθεσιμότητα προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, ενώ και η πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το ότι οι αποθήκες αερίου στην ΕΕ είναι γεμάτες συνεπάγεται πως οι ανησυχίες για ελλείψεις σε βιομηχανία και νοικοκυριά δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξη.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τη χώρα μας, καθώς ολόκληρος ο προϋπολογισμός έχει στηριχτεί στην παραδοχή ότι το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ δεν θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτό είναι το «σημείο ισορροπίας». Τι σημαίνει «σημείο ισορροπίας;». Οτι το ρεύμα θα συγκρατείται στα σημερινά επίπεδα (περίπου 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά) χωρίς να απαιτείται παρέμβαση του κρατικού προϋπολογισμού. Οι όποιες επιδοτήσεις θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά με τους πόρους του Ταμείου, οπότε και το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ θα μένει στην άκρη για να χρηματοδοτήσει άλλες ανάγκες που θα προκύψουν.

Το ζήτημα είναι ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η πορεία της τιμής του αερίου μέσα στο 2022. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η τιμή βρέθηκε από τα 95 στα 150 ευρώ για να επιστρέψει στα 103 ευρώ μετά τις αποφάσεις της ΕΕ για το πλαφόν των 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τα σενάρια που έχουν φτιάξει στο οικονομικό επιτελείο, δείχνουν ότι για κάθε 10 ευρώ υπέρβασης πάνω από το «σημείο ισορροπίας» προκύπτει και δημοσιονομικό κόστος 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αν η μέση τιμή του φυσικού αερίου για το 2023 ανέλθει στα 130 ευρώ αντί για τα 120 ευρώ, θα χρειαστούν 300 εκατ. ευρώ από τον ενεργειακό κουμπαρά, αν η τιμή φτάσει στα 140 ευρώ, 600 εκατ. ευρώ κ.ο.κ.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ