Ημικρανία: Ο επιπολασμός της νόσου αυξάνεται παγκοσμίως


Η ημικρανία είναι μια κοινή πάθηση, που επηρεάζει περισσότερους από 37 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και έως και 148 εκατομμύρια παγκοσμίως. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ο επιπολασμός της ημικρανίας μπορεί να αυξάνεται παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ημικρανία είναι περίπου δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Συχνά, το κύριο σύμπτωμα της ημικρανίας είναι ένας μέτριος έως σοβαρός πονοκέφαλος και το 85% των ατόμων με πονοκεφάλους ημικρανίας βιώνουν οξύ πόνο. Ωστόσο, για περίπου το 60% των ανθρώπων, ο πόνος είναι μονόπλευρος και περίπου το 80% των ανθρώπων εμφανίζει ναυτία και το 30% εμετό. Επιπλέον, σχεδόν όλοι με ημικρανία έχουν αυξημένη ευαισθησία στο φως (90%) και στον ήχο (80%).

Παρακάτω, αντιμετωπίζουμε 5 μύθους που σχετίζονται με την ημικρανία

  • Οι ημικρανίες δεν είναι σοβαρές: Οι περισσότεροι τύποι ημικρανίας δεν είναι σοβαροί. Ωστόσο, μπορεί να είναι χρόνιες και μερικές φορές εξουθενωτικές και αναπηρικές εάν δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς. Οι συγγραφείς μιας ανασκόπησης, η οποία διερεύνησε τον αντίκτυπο της ημικρανίας στην ποιότητα ζωής, γράφουν ότι πολλοί άνθρωποι με ημικρανία βιώνουν επίσης μειωμένη παραγωγικότητα ενώ εργάζονται και διαταραχές των οικογενειακών, κοινωνικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων τους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι οι τύποι ημικρανίας ίσοι. Υπάρχει ένα είδος ημικρανίας που ονομάζεται ημιπληγική ημικρανία που τείνει να είναι οικογενής, σχετίζεται με νευρολογικά συμπτώματα, συμπτώματα αύρας που προχωρούν στην ημικρανία και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό.
  • Η ημικρανία είναι απλώς ένας πονοκέφαλος: Αυτό δεν είναι αλήθεια και αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνουν όλες οι ημικρανίες πονοκέφαλο. Η ημικρανία είναι στην πραγματικότητα μια πρωτογενής διαταραχή πονοκεφάλου και είναι πολύ περισσότερα από έναν απλό πονοκέφαλο. Στην πραγματικότητα, οι πονοκέφαλοι είναι μόνο ένα σύμπτωμα της ημικρανίας και μερικές ημικρανίες δεν έχουν καθόλου πονοκέφαλο. Η ημικρανία ορίζεται κλινικά ως ένας συγκεκριμένος τύπος πονοκεφάλου που ένα άτομο αισθάνεται πιο έντονα και συνήθως έχει συνοδευτικά συμπτώματα εκτός από τον πόνο που αισθάνεται στο κεφάλι.
  • Η καφεΐνη προκαλεί ημικρανία: Αυτό είναι μύθος. Η καφεΐνη δεν προκαλεί ημικρανία, αλλά μπορεί να είναι ένα έναυσμα για μερικούς ανθρώπους. Ο καφές και η ημικρανία έχουν μια πολύπλοκη σχέση. Η υπερβολική χρήση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Ωστόσο, η καφεΐνη, γενικά, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πονοκεφάλων, συμπεριλαμβανομένου του πονοκεφάλου από την ημικρανία. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά την έναρξη μιας επίθεσης μειώνει την ένταση και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, αλλά η τακτική χρήση της καφεΐνης ως θεραπεία δεν συνιστάται.

  • Το φάρμακο για τον πονοκέφαλο θα θεραπεύσει την ημικρανία: Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για την ημικρανία, αλλά τα φάρμακα σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν. Η θεραπεία δεν είναι η λέξη, ο έλεγχος των συμπτωμάτων και η πρόληψη της ημικρανίας είναι ο πιο σωστός όρος. Τα φάρμακα για την ημικρανία στοχεύουν στην πρόληψη των επεισοδίων ημικρανίας και στη χρήση «αποβολής φαρμάκων» εάν ένα επεισόδιο ξεσπάσει.
  • Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να βοηθήσει στην ημικρανία: Πολλά φάρμακα είναι διαθέσιμα τώρα για να βοηθήσουν και να ελέγξουν σημαντικά την ημικρανία. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να αποφύγει τους πυροδοτητές ημικρανίας είναι να ρυθμίσει τον τρόπο ζωής του με υγιεινές επιλογές. Το να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ, να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα, να τροφοδοτείτε το σώμα σας με υγιεινή διατροφή και να εξαλείφετε όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές πρόσθετου στρες, βάζει το σώμα σας στο γρήγορο μονοπάτι για την αύξηση του ορίου ημικρανίες.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ