Γαλλία: Το σύστημα υγείας υπό την πίεση των αυξανόμενων απαιτήσεων


Το σύστημα υγείας της Γαλλίας λυγίζει υπό το βάρος των ελλείψεων προσωπικού και της έλλειψης κρεβατιών και εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία της και να απαλλάξει τους γιατρούς από τη χρονοβόρα διοίκηση, σε μια προσπάθεια να σπάσει αυτό που αποκάλεσε «αίσθηση ατέρμονης κρίσης» στις υπηρεσίες υγείας της.

Μια σειρά από εντυπωσιακά μέτρα τα τελευταία χρόνια – όπως τα μπόνους εγγραφής 50.000 ευρώ για τους γενικούς ιατρούς σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές και ο τερματισμός του ανώτατου ορίου στον αριθμό των φοιτητών ιατρικής στη Γαλλία – απέτυχαν να καλύψουν τα κενά της υγειονομικής περίθαλψης. Η πίεση τόσο στα νοσοκομεία όσο και στους γενικούς ιατρούς συνέχισε να αυξάνεται με μια τριπλή σύγκρουση χειμερινών ασθενειών, με αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό να ονομάζει αυτόν τον μήνα «Μαύρο Ιανουάριο».

Μετά από χρόνια Covid, και με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει, πολλοί λένε ότι οι χρόνιες ελλείψεις προσωπικού και οι αυξανόμενες απαιτήσεις καθιστούν αδύνατη τη δουλειά τους και απειλούν το γαλλικό σύστημα υγείας. Ορισμένα νοσοκομεία αναφέρουν έως και το 90% του προσωπικού τους σε «διαμαρτυρία αναρρωτικής άδειας» για τις συνθήκες. Και το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο υγείας της Γαλλίας κήρυξε «απεριόριστη απεργία» αυτή την εβδομάδα, μετά από μια δεκαπενθήμερη απεργία των Γάλλων γιατρών. Η Τζούλια Βεντουρίνι, οκτώ χρόνια μετά το πτυχίο της στην ιατρική, συμμετείχε σε ένα ράλι γιατρών στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

«Έκανα αυτή την επιλογή [να γίνω γενικός γιατρός] αλλά τώρα έχω πολλές ερωτήσεις για το μέλλον μου», ανέφερε. “Είμαστε όλοι στο ίδιο σκάφος και το σκάφος είναι τώρα σαν τον Τιτανικό. Όταν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πέφτουν, οι γενικοί γιατροί πέφτουν και τα νοσοκομεία – το σύστημα υγείας στη Γαλλία είναι πραγματικά ραγισμένο”. Τα αίτια της κρίσης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Γαλλία είναι πολύπλοκα, αλλά η μακροπρόθεσμη πίεση ενός γηράσκοντος πληθυσμού μαζί με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού τέθηκε έντονα στο επίκεντρο της πανδημίας της Covid.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ