Δάσος Πολυδενδρίου, Λάρισα: Πώς είναι σήμερα τα πρώην βασιλικά κτήματα


Βασιλικά κτήματα υπήρχαν και στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο δάσος Πολυδενδρίου.

Το δάσος Πολυδενδρίου, όπου βρίσκονται και τα πρώην βασιλικά κτήματα, απέχει 65 χλμ. από τη Λάρισα. Το πρώην βασιλικό κτήμα Πολυδενδρίου, έκτασης 34.791 στρεμμάτων και υψόμετρου έως 1.054 μ., βρίσκεται στην καρδιά του Πολυδενδρίου και φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Το δάσος Πολυδενδρίου περιήλθε στην κυριότητα της τότε βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος το 1906, η οποία το διαχειριζόταν έως και το 1994. Εκείνη τη χρονιά η διαχείρισή του πέρασε στο υπουργείο Γεωργίας.

poster

Στο πρώην βασιλικό κτήμα βρίσκονται δύο ναοί, ο Ναός της Παναγίας και ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ο Ναός της Παναγίας χρονολογείται στα τέλη του 16ου αι. και ο Ναός Της Κοιμήσεως της Θεοτόκου φέρει έτος θεμελίωσης το 1568.

Τους δύο ναούς κοσμούν σημαντικές τοιχογραφίες, ενώ οι αρχαίες επιγραφές στο δάπεδο του Ναού της Παναγίας μαρτυρούν την πιθανότητα ύπαρξης αρχαίου ιερού στην περιοχή.

Το δάσος Πολυδενδρίου και το πρώην βασιλικό κτήμα προσφέρονται για επισκέψεις αναψυχής, χαλάρωσης, αναζωογόνησης και δέσμη δραστηριοτήτων. Να σημειωθεί πως από τότε που πέρασε στην οριστική κυριότητα του ελληνικού κράτους – μετά και από την καταβολή αποζημίωσης στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο – έχουν διαμορφωθεί μέσα στην έκταση δρόμοι, σημάνθηκαν μονοπάτια, ποδηλατόδρομοι και άλλες ήπιες υποδομές τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν οι επισκέπτες.

Όλα αυτά τα χρόνια το Δασαρχείο Αγιάς, μαζί με τον Δήμο Αγιάς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προχώρησαν στις παραπάνω παρεμβάσεις, ώστε να μην επέλθει η πλήρης εγκατάλειψη.

Παράλληλα, αίτημα του Δήμου Αγιάς είναι να υπάρξει η απόδοση της διαχείρισης για να επιτευχθεί – μετά από μελέτη – η αναγκαία αξιοποίηση και ανάδειξη της έκτασης του πρώην βασιλικού κτήματος Πολυδενδρίου.

Η θέα που έχει η περιοχή που βρίσκονταν τα βασιλικά κτήματα στο Πολυδένδρι Αγιάς.

Η larissanet απαθανάτισε ότι απέμεινε από τα κτίρια στα άλλοτε βασιλικά κτήματα του Πολυδενδρίου Αγιάς.

Ο δρόμος που οδηγεί στο καταπληκτικό δάσος Πολυδενδρίου

Και μια παλιά επιγραφή του τότε Υπουργείου Γεωργίας με στοιχεία για το Δημόσιο Δάσος Πολυδενδρίου

Εικόνες από το εγκαταλελειμμένο πρώην βασιλικό κτήμα στο Πολυδένδρι του Δήμου Αγιάς

Το εκκλησάκι που βρίσκεται στο κατάφυτο κτήμα…

Πηγή: larissanet.gr



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ