Νόσος Morgellons: Τι είναι αυτή η νόσος και τι ισχυρίζονται οι επιστήμονες;


Η νόσος Morgellons είναι μια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολύχρωμων νημάτων που βρίσκονται κάτω, είναι ενσωματωμένα ή προεξέχουν από το δέρμα. Αν και η πάθηση μπορεί να έχει μεγαλύτερο ιστορικό, η ασθένεια που ταιριάζει με την παραπάνω περιγραφή αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2002. Από τότε, η πάθηση που γνωρίζουμε ως MD έχει γίνει ένα θέμα συζήτησης και αντιπαραθέσεων.

Επειδή τα άτομα που πλήττονται από τη νόσο μπορεί να έχουν αισθήματα έρπης ή τσιμπήματος και μερικές φορές πιστεύουν ότι έχουν προσβολή από έντομα ή παράσιτα, οι περισσότεροι ιατροί θεωρούν την MD μια καθαρά παραληρηματική διαταραχή. Κλινικές μελέτες που υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η MD έχει αποκλειστικά παραληρητική προέλευση έχουν σημαντικά μεθοδολογικά ελαττώματα και συχνά παραμελούν το γεγονός ότι οι ψυχικές διαταραχές μπορεί να προκύψουν από υποκείμενη σωματική ασθένεια. Αντίθετα, κάποιες αυστηρές πειραματικές έρευνες δείχνουν ότι αυτή η δερματική πάθηση προκύπτει από μια φυσιολογική απόκριση στην παρουσία ενός μολυσματικού παράγοντα. Πρόσφατες μελέτες από αυτήν την άποψη δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της MD και της σπειροχαιτικής λοίμωξης σε ανθρώπους, βοοειδή και σκύλους. Αυτές οι έρευνες έχουν καθορίσει ότι τα δερματικά νήματα δεν είναι εμφυτευμένες υφαντικές ίνες, αλλά αποτελούνται από τις κυτταρικές πρωτεΐνες κερατίνη και κολλαγόνο και προκύπτουν από υπερπαραγωγή αυτών των νημάτων ως απόκριση σε σπειροχαιτική μόλυνση. Περαιτέρω μελέτες για τη γενετική, την παθογένεια και τη θεραπεία της MD είναι δικαιολογημένες. Αυτές οι έρευνες έχουν καθορίσει ότι τα δερματικά νήματα δεν είναι εμφυτευμένες υφαντικές ίνες, αλλά αποτελούνται από τις κυτταρικές πρωτεΐνες κερατίνη και κολλαγόνο και προκύπτουν από υπερπαραγωγή αυτών των νημάτων ως απόκριση σε σπειροχαιτική μόλυνση. Περαιτέρω μελέτες για τη γενετική, την παθογένεια και τη θεραπεία της MD είναι δικαιολογημένες.

Η νόσος Morgellons είναι μια παραμορφωτική και μπερδεμένη πάθηση του δέρματος που σχετίζεται με σπειροχαιτική λοίμωξη και ασθένεια που μεταδίδεται από κρότωνες. Αυτή η κακώς κατανοητή κατάσταση έχει παγκόσμια κατανομή, με εκτιμώμενες αυτοαναφερόμενες περιπτώσεις να ξεπερνούν τις 14.000 το 2009. Έκτοτε, έχει αναφερθεί ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων που έχουν προσβληθεί από αυτή τη διαταραχή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ