Οστρακιά: Συναγερμός στην Αγγλία λόγω της μεγαλύτερης έξαρσης από το 1950


Η Αγγλία και η Ουαλία πέρυσι κατέγραψαν τα περισσότερα κρούσματα οστρακιάς από τη δεκαετία του 1950, αποκαλύπτουν κυβερνητικά στοιχεία. Κορυφαίοι ειδικοί αναφέρουν ότι τα lockdown Covid ευθύνονται εν μέρει για την αύξηση, με τα παιδιά να έχουν λιγότερη ανοσία έναντι του στρεπτόκοκκου Α – το συνήθως ήπιο βακτήριο που προκαλεί την ασθένεια. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) κατέγραψε 54.430 κρούσματα οστρακιάς το 2022 στην Αγγλία και την Ουαλία.

Ήταν περισσότερες από 20 φορές από τις 2.659 που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο έτος — και το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1953, όταν δημοσιεύθηκαν 61.180 μολύνσεις. Τα κρούσματα εξερράγησαν προς το τέλος του έτους, πυροδοτώντας πανικό σε ολόκληρη τη Βρετανία καθώς ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός παιδιών σκοτώθηκαν από τον στρεπτόκοκκο Α. Τα κρούσματα οστρακιάς κορυφώθηκαν σε 9.482 την εβδομάδα που έληξε στις 18 Δεκεμβρίου στην Αγγλία και την Ουαλία.

Ωστόσο, τα ποσοστά φαίνεται να μην επιβραδύνθηκαν το 2023, με τα κρούσματα να φαίνεται να έχουν πενταπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η βορειοδυτική περιοχή ήταν η περιοχή που επλήγη περισσότερο, καταγράφοντας σχεδόν 3.000 κρούσματα τον Δεκέμβριο. Ακολούθησαν το East Midlands (2.890), το South East (2.701) και το Λονδίνο (2.405). Η Βορειοανατολική – η λιγότερο πληγείσα περιοχή – κατέγραψε 769 την ίδια περίοδο. Σε πιο τοπικό επίπεδο, το Caerphilly στη νότια Ουαλία σημείωσε τα περισσότερα κρούσματα κατά την περίοδο με 282.

Ακολούθησαν η County Durham στην Αγγλία (250), καθώς και το Cardiff (250) και η Swansea (188) — και οι δύο στην Ουαλία. Περίπου 109 τοπικές αρχές δεν κατέγραψαν ούτε ένα κρούσμα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα δεδομένα των τοπικών αρχών ενημερωμένα, ανέφερε το UKHSA. Η οστρακιά είναι μια ασθένεια που μπορεί να κοινοποιηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τις τοπικές ομάδες προστασίας της υγείας για ύποπτα περιστατικά.

Οι προϊστάμενοι της υγείας είπαν χθες ότι οι προειδοποιήσεις για στρεπτόκοκκο Α που εκδόθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου μπορεί να ενθάρρυναν τους μολυσμένους να εμφανιστούν, οδηγώντας σε απότομη αύξηση των κρουσμάτων ακολουθούμενη από μειωμένη μετάδοση. Η Δρ Sarah Anderson, διευθύντρια περιστατικών του UKHSA, είπε: «Ο αριθμός των ειδοποιήσεων για την οστρακιά που βλέπουμε κάθε εβδομάδα έχει μειωθεί. Αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα καθώς ξεκινά η σχολική περίοδος και τα παιδιά ανακατεύονται περισσότερο.

Τα βακτήρια που προκαλούν οστρακιά εξακολουθούν να κυκλοφορούν σε υψηλά επίπεδα, επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε την εξάπλωση μικροβίων σε ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, πλένοντας τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας, βήχα και φτάρνισμα. ένα χαρτομάντιλο και να διατηρούμε τα σπίτια μας καλά αεριζόμενα».

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ