Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το πρόγραμμα, τα μέτρα ασφαλείας και τα πολιτικά πρόσωπα που θα πάνε


Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Με αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας λόγω των υψηλών προσκεκλημένων, πραγματοποιείται σήμερα (16/1) η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ποια πολιτικά πρόσωπα θα βρεθούν στην κηδεία.

Στις 12:00 το μεσημέρι πραγματοποιείται η εξόδιος ακολουθία για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, προεξάρχοντας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμου.

Η σορός του εκλιπόντος θα εκτεθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, δίπλα στη Μητρόπολη σε λαϊκό προσκύνημα από τις 06:00 το πρωί και μέχρι τις 11:00.

Εξαιτίας της παρουσίας υψηλών προσκεκλημένων, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρότατα. Τον επικήδειο αναμένεται να εκφωνήσει ο γιος του Παύλος, ενώ το φέρετρο, όπως αποκαλύφθηκε στην πρόβα τζενεράλε της κηδείας θα κουβαλήσουν ο Παύλος, ο Νικόλαος και οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του πρώτου.

Η λειτουργία και το πρωτόκολλο

Στην Ωραία Πύλη, θα στέκεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Δεξιά και αριστερά του θα βρίσκονται μοιρασμένοι ισόποσα, οι 12 Συνοδικοί Μητροπολίτες. Αντίστοιχα η χορωδία του ναού.

Δεξιά από το φέρετρο και εμπρός από το Δεσποτικό Θρόνο, θα βρεθεί η οικογένεια.

Αριστερά από την οικογένεια και στην πρώτη σειρά καθισμάτων θα βρίσκονται τα βασιλικά ζεύγη, την Ισπανίας, Φίλιππος και Λετίθια, της Ολλανδίας, Γουλιέλμος Αλέξανδρος και Μάξιμα και ο Κάρολος Γουσταύος ΙΣΤ’ της Σουηδίας. Ακόμα η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, ο Αλβέρτος και η Καρολίνα του Μονακό, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος.

Στη δεύτερη σειρά καθισμάτων, θα βρίσκονται πρώην βασιλείς και στην 3η σειρά, διάδοχοι των θρόνων.

Η ταφή του τέως μονάρχη

Ο τέως βασιλιάς, θα ταφεί στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι, δίπλα στους προγόνους του. Οι εργασίες στο χώρο ήταν πυρετώδεις και ολοκληρώθηκαν σε τέσσερις ημέρες υπό τη συνεχή επίβλεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά.

Περιμετρικά του νεκροταφείου διαμορφώθηκαν δρόμοι, ενώ δημιουργήθηκε πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα των επισήμων. Γύρω από το μνήμα έγινε δενδροφύτευση το απόγευμα της Κυριακής.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Κατά τις συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας, αποφασίστηκε η συμμετοχή 1000 αστυνομικών, δύο ελικοπτέρων και πέντε drones ενώ μέσα στη Μητρόπολη θα βρεθούν τα 187 άτομα τα οποία και έχουν προσκλήσεις. Στο Τατόι η είσοδος του κόσμου θα επιτρέπεται μέχρι την είσοδο Λεύκα καθώς έως το σημείο ταφής θα μπορούν να βρεθούν μόνο όσοι έχουν προσκληθεί.

Οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος με παρέμβασή του στη σύσκεψη ζήτησε να υπάρξει καθ’ όλα άψογη εικόνα των αστυνομικών και να ανταποκριθούν στη σημασία του γεγονότος. Επιπρόσθετα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας σε όλα στάδια της τελετής και ζήτησε να υπάρξει συνολική επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων το επόμενο τριήμερο.

Η ανάπτυξη και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί από τις κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η εποπτεία των μέτρων ανατέθηκε στον υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πού και πότε θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε δρόμους του κέντρου της Αθήνας θα τεθούν σε ισχύ ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Έτσι, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής:
Σήμερα και κατά τις ώρες 06:00 έως 14:00 θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις κατωτέρω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,

Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,

Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Επιπλέον, μέχρι τις 14:00, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις παραπάνω οδούς.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις όλων των αστυνομικών των υπηρεσιών που εμπλέκονται στα μέτρα που θα ληφθούν.

Αντώνης Σαμαράς και «γαλάζιοι» βουλευτές στην κηδεία

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα δώσει το «παρών» ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο Μεσσήνιος πολιτικός θα είναι μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που θα βρεθούν στην κηδεία και μάλιστα από τις 10:15 το πρωί στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε μάλιστα με ανακοίνωσή του, αφήσει αιχμές για την απόφαση της κυβέρνησης να μην αποδώσει τιμές αρχηγού κράτους στον τέως βασιλιά, λέγοντας πως «μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να σβήνουν φωτογραφίες και σελίδες ολόκληρες».

Στην κηδεία θα βρεθούν ακόμα, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, την οποία έχει βαφτίσει ο τέως μονάρχης, αλλά και οι βουλευτές Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, Β’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Λάρισας, Χρήστος Κέλλας και Βόρειου Τομέα Αθήνας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρός της, Παναγιώτης Πικραμμένος αλλά και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Το «παρών» αναμένεται να δώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης που θα βρίσκεται εκτός Ελλάδας θα εκπροσωπηθεί από τη σύζυγό του, Ευγενία Μανωλίδου.

Πού θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός

Την ώρα που στη Μητρόπολη Αθηνών θα γίνεται η εξόδιος ακολουθία για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύει σύσκεψης για το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε μετά από διυπουργική σύσκεψη ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος να ταφεί ως ιδιώτης, χωρίς δηλαδή να του αποδοθούν τιμές πρώην αρχηγού κράτους. Δικαιολόγησε άλλωστε αυτή του την απόφαση λέγοντας πως ήταν αρχηγός «του Βασιλείου της Ελλάδας» που δεν υπάρχει πλέον.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ