Φορμαλδεΰδη βρέθηκε σε δημοφιλή αμερικανικά προϊόντα ομορφιάς


Ένα καρκινογόνο συστατικό για τον άνθρωπο η φορμαλδεΰδη, βρέθηκε σε ανθυγιεινές ποσότητες σε δημοφιλή καλλυντικά σύμφωνα με μια μελέτη από την πολιτεία της Ουάσιγκτον. Η φορμαλδεΰδη είναι μια καρκινογόνος ουσία ταξινομημένη για τον άνθρωπο που μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες για την υγεία σε περίπτωση υπερέκθεσης. Πρόσφατη έρευνα από την Πολιτεία της Ουάσιγκτον βρίσκει φορμαλδεΰδη παρούσα σε πολλά δείγματα προϊόντων ομορφιάς. Ο FDA προειδοποιεί για την αντιμετώπιση της φορμαλδεΰδης σε προϊόντα για την εξομάλυνση των μαλλιών και παρέχει συμβουλές για το πώς να είστε ασφαλείς όταν επιλέγετε προϊόντα μαλλιών.

Το Τμήμα Οικολογίας της Πολιτείας της Ουάσιγκτον βρήκε 26 από 40 διαφορετικά δείγματα προϊόντων ομορφιάς που περιέχουν φορμαλδεΰδη σε ποσότητες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η φορμαλδεΰδη μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, το λαιμό, τους πνεύμονες και τα μάτια. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο ταξινομεί τη φορμαλδεΰδη ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο λόγω των υψηλών ποσοτήτων έκθεσης που συνδέονται με διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Η μελέτη με τίτλο Chemicals in Cosmetics Used by Washington Residents λέει ότι η φορμαλδεΰδη περιλαμβάνεται στα προϊόντα ομορφιάς για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κατασκευαστές καλλυντικών προσθέτουν μεθυλενογλυκόλη ή άλλη χημική ουσία για να απελευθερώσουν φορμαλδεΰδη.

Η φορμαλδεΰδη υπάρχει σε βερνίκια νυχιών, προϊόντα λείανσης μαλλιών, πλύσιμο σώματος και διάφορα προϊόντα μακιγιάζ,

Υπάρχουν κάποιες φυλετικές ανισότητες όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα ομορφιάς. Μια μελέτη στην Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι οι Λατίνες χρησιμοποιούν προϊόντα μακιγιάζ πιο συχνά από άλλες φυλές και εθνικότητες, ενώ οι έγχρωμες γυναίκες χρησιμοποιούσαν περισσότερα προϊόντα για τα μαλλιά.

Όπως αναφέρθηκε, επιβλαβή συστατικά όπως η φορμαλδεΰδη μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Το CDC διαπιστώνει ότι οι έγχρωμες γυναίκες έχουν υψηλότερο ποσοστό θανάτου από καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με άλλες φυλετικές ομάδες. Έρευνα της Ουάσιγκτον αναφέρει επίσης ότι οι έγχρωμες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν καρκίνο του μαστού πριν από την ηλικία των 45 ετών έναντι των λευκών γυναικών.

Το Υπουργείο Οικολογίας της Πολιτείας της Ουάσιγκτον εξέτασε 40 διαφορετικά καλλυντικά για φορμαλδεΰδη, αυτά που δοκιμάστηκαν δεν αναφέρουν τη φορμαλδεΰδη ως συστατικό του προϊόντος στην ετικέτα. Τα προϊόντα αγοράστηκαν από τις Walmart, Target, Dollar Tree και Fred Meyer. Επίπεδα φορμαλδεΰδης πάνω από 250 μέρη ανά εκατομμύριο μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανές ανησυχίες για την υγεία.

Τα καλλυντικά ελέγχονται από τον FDA σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο περί τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών. Σε αντίθεση με τα φάρμακα, τα καλλυντικά δεν απαιτούν ενδελεχή διαδικασία έγκρισης από τον FDA. Η πλειονότητα των ρυθμιζόμενων χημικών ουσιών συμπληρώνονται εθελοντικά από τον κατασκευαστή.

Για να πωληθούν καλλυντικά στους καταναλωτές, η συσκευασία πρέπει να περιλαμβάνει λίστα ενεργών συστατικών. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται συστατικά σε χαμηλά επίπεδα που δεν έχουν καμία επίδραση στο καλλυντικό προϊόν — όπως η φορμαλδεΰδη.

Ο FDA συνιστά να διαβάζετε την ετικέτα πριν αγοράσετε προϊόντα για την εξομάλυνση των μαλλιών για να αποφύγετε επιβλαβή συστατικά όπως φορμαλδεΰδη, φορμαλίνη και μεθυλενογλυκόλη. Επίσης, ο FDA συνιστά να μιλήσετε με επαγγελματίες του σαλονιού για να δείτε εάν γνωρίζουν την παρουσία φορμαλδεΰδης στο προϊόν.

Εάν υποστεί μια κακή αντίδραση από ένα προϊόν εξομάλυνσης μαλλιών, ο FDA λέει να αναφέρει όλα τα συμπτώματα στον FDA καθώς και στους πλησιέστερους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ