Ανεπιθύμητη Κύηση: Η λήψη συμβουλών αντισύλληψης από influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες

Ανεπιθύμητη Κύηση: Οι συμβουλές αντισύλληψης από τους influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να θέτουν τους νέους σε κίνδυνο απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης, προειδοποιεί νέα έρευνα. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες μπορεί επίσης να λαμβάνουν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική υγεία, καθιστώντας πολλά από τα δημοφιλή βίντεο ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, καταλήγει η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Επικοινωνία Υγείας’ (Health Communication). Οι ερευνητές ανέλυσαν πολυάριθμα βίντεο στο YouTube που είχαν αναρτηθεί από influencers με έως και 2,2 εκατομμύρια followers και διαπίστωσαν ότι οι θεατές θα ήταν πιο πιθανό να λάβουν πληροφορίες για τη διακοπή της ορμονικής αντισύλληψης, παρά για το πώς να χρησιμοποιούν αντισύλληψη ή να κάνουν ασφαλές σεξ.  Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι influencers είναι πιο πειστικοί και έχουν μεγαλύτερη επιρροή από τις παραδοσιακές διασημότητες, λόγω της σχετικότητας και της προσβασιμότητάς τους. Οι νέοι τους θεωρούν ιδιαίτερα αξιόπιστους, με τις νεαρές γυναίκες να λένε ότι οι influencers μπορεί να φαίνονται σαν στενές αδελφές.

Οι influencers του YouTube είναι ιδιαίτερα πιθανό να δώσουν προσωπικές πληροφορίες -κάτι που είναι γνωστό ότι ενισχύει τους δεσμούς με τους οπαδούς. Για να μάθει περισσότερα, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο του Delaware στις ΗΠΑ έψαξε στο YouTube για βίντεο στα οποία influencers με τουλάχιστον 20.000 followers μιλούσαν για τις εμπειρίες τους σχετικά με την αντισύλληψη. Εντόπισαν 50 βίντεο που αναρτήθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2021 από influencers με 20.000 έως 2,2 εκατομμύρια followers. Στη συνέχεια, τα βίντεο αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί η στάση των επηρεαστών απέναντι στον ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών χαπιών, των ενέσεων και των εμφυτευμάτων, και των μη ορμονικών εκδοχών, όπως οι εφαρμογές παρακολούθησης της γονιμότητας και τα προφυλακτικά. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι από τους influencers μίλησαν για τη διακοπή του ορμονικού ελέγχου γεννήσεων, με το 92% να δηλώνει ότι τον χρησιμοποιεί ή τον έχει χρησιμοποιήσει και το 74% ότι τον έχει διακόψει ή σχεδιάζει να τον διακόψει. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι influencers το σταμάτησαν ήταν η επιθυμία να είναι πιο φυσικοί και να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του ορμονικού ελέγχου των γεννήσεων εξακολουθεί να είναι ασαφής λένε οι ερευνητές.

Περίπου το 40% των influencers δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν ή είχαν χρησιμοποιήσει μη ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων, με τους ανιχνευτές γονιμότητας να είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος. Οι λόγοι που αναφέρθηκαν για την προτίμηση του μη ορμονικού ελέγχου γεννήσεων περιλάμβαναν ότι βοηθά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, είναι πιο φυσικός, έχει λιγότερες παρενέργειες και είναι οικονομικά αποδοτικός. Η δημοτικότητα των ανιχνευτών γονιμότητας είναι ανησυχητική, λέει η επικεφαλής συγγραφέας Emily Pfender, του Τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Delaware -η οποία περιγράφει ορισμένες από τις πληροφορίες ως “δυνητικά επιβλαβείς”. “Η παρακολούθηση των κύκλων μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική στην πρόληψη της εγκυμοσύνης όσο ο ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων”, λέει η ίδια. “Επιπλέον, αυτό που δεν βλέπουν οι νεαροί θεατές στο περιεχόμενο των επιρροών είναι το μέγεθος της προσπάθειας και του σχολαστικού σχεδιασμού που απαιτείται για την παρακολούθηση των κύκλων. “Για παράδειγμα, για να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο παρακολούθησης του κύκλου όπως προβλέπεται, οι γυναίκες πρέπει να μετρούν πιστά τη βασική θερμοκρασία του σώματος και το ιξώδες του τραχηλικού υγρού την ίδια ώρα κάθε μέρα, να παρακολουθούν τα μήκη του κύκλου για να υπολογίσουν το γόνιμο παράθυρό τους και να απέχουν από το σεξ σε συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου τους”. Τέλος, λίγες από τις επιδραστικές γυναίκες που διέκοψαν ένα ορμονικό αντισυλληπτικό δήλωσαν ότι έχουν στραφεί σε μια εναλλακτική μέθοδο. Μόλις το 20% είχε ξεκινήσει ένα μη ορμονικό αντισυλληπτικό και το 14% ένα διαφορετικό ορμονικό. “Η διακοπή της ορμονικής αντισύλληψης είναι επικίνδυνη, διότι αυξάνει την πιθανότητα μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης”, προσθέτει η κα. Pfender.

“Τα βίντεο επιρροής που αποθαρρύνουν τη χρήση μιας εξαιρετικά αποτελεσματικής επιλογής για τον έλεγχο των γεννήσεων και δεν ενθαρρύνουν τη χρήση άλλων μορφών προστασίας για την πρόληψη της εγκυμοσύνης και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων αποτελούν ζήτημα δημόσιας υγείας”. Στους περιορισμούς της μελέτης περιλαμβάνεται η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το ποιος παρακολουθεί τα βίντεο, αν ορισμένες ηλικιακές ομάδες τα βρίσκουν πιο πειστικά από άλλες και αν οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν για την αναζήτηση των βίντεο συγκέντρωσαν όλα τα σχετικά παραδείγματα. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμη πηγή πληροφοριών, οι νέοι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με προσοχή τις συμβουλές των επηρεαστών σχετικά με την αντισύλληψη. “Η άντληση πληροφοριών για τη σεξουαλική υγεία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνει στους νέους ενήλικες την ευκαιρία να πάρουν τις προοπτικές των συνομηλίκων και να αναζητήσουν σχετικές πληροφορίες”, λέει η κ. Pfender, “Είναι ένας ιδιαίτερα καλός τρόπος για τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες, όπως οι ΛΟΑΤΚΙ LGBTQ+ νέοι ενήλικες, να λάβουν προσαρμοσμένες πληροφορίες για τη σεξουαλική υγεία. “Είναι σημαντικό, ωστόσο, οι νέοι να αξιολογούν κριτικά τις πληροφορίες για την υγεία που λαμβάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την πηγή των πληροφοριών. “Θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην υιοθέτηση μιας ενιαίας προσέγγισης για την υγεία με βάση τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο διαδίκτυο”.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ