Το Ελληνικό Δημόσιο βγαίνει ξανά στις αγορές

Με στόχο να αντλήσει 2,5 με 3 δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο βγαίνει σήμερα στις αγορές με την έκδοση ενός νέου δεκαετούς ομολόγου. 

Εκτός απροόπτου σήμερα το πρωί θα ανοίξει το βιβλίο με εντολή στις τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, JΡMorgan και Societe Generale να αναλάβουν την έκδοση.

Σημείο κλειδί είναι οι προσφορές οι οποίες και θα διαμορφώσουν το τελικό ποσό. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου, όταν ήταν κοντά στο 5% και το δεκαετές ομόλογο κινείται κοντά στο 42%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΔΔΗΧ ήταν σε ετοιμότητα να προχωρήσει σε νέο δανεισμό μετά τις γιορτές και επιλέγει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κυρίως για να προλάβει τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – στις αρχές Φεβρουαρίου (2/2) – καθώς το ενδεχόμενο μήνυμα αυξήσεων των επιτοκίων από τη Φρανκφούρτη μπορεί να φέρει αναστάτωση στις αγορές.

Οι ίδιες πληροφορίες εξάλλου αναφέρουν ότι η στρατηγική του ελληνικού Δημοσίου είναι να καλύψει το μεγάλο μέρος της δανειακής στρατηγικής κατά το πρώτο τρίμηνο – τετράμηνο του έτους, λόγω διεθνών συγκυριών ρευστότητας στις διεθνείς αγορές, αλλά και εξαιτίας της πρόθεσης να αποφευχθούν έξοδοι κοντά στις εκλογές.

Στον σχεδιασμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι ο δανεισμός του 2023 να κυμανθεί στα 7 δισ. ευρώ

Πριν από ένα έτος ακριβώς, το Ελληνικό Δημόσιο πραγματοποίησε τον Ιανουάριο του 2022 κοινοπρακτική έκδοση δεκαετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 1,75% και ακολούθησε τον Μάιο του 2022 κοινοπρακτική επανέκδοση επταετούς ομολόγου, λήξεως 22/4/2027, σταθερού επιτοκίου 2,00%, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με απόδοση 2,367%.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ