Τα tips του γιορτινού τραπεζιού


Η επιτυχία του γιορτινού τραπεζιού κρύβεται πρωτίστως στη σωστή οργάνωση. Από τη διακόσμηση του τραπεζιού – το art de la table πρέπει να είναι εκτός από εντυπωσιακό και λειτουργικό, μέχρι την επιλογή κρασιού, μιας και είναι η περίοδος που ρέει άφθονο, και τη μουσική επιλογή, υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που συμβάλλουν στο να περάσουν όλοι καλά κι εσύ να πάρεις τα εύσημα της σωστής οικοδέσποινας. Μιλήσαμε με τρεις expert – ο καθένας στο είδος του – για να μοιραστούν μαζί μας όλα αυτά τα μυστικά που συμβάλλουν ώστε να στεφθεί με επιτυχία κάθε γιορτινό κάλεσμα. Μην ξεχάσεις, να βάλεις την καλή διάθεση.

Art de la table

“Το art de la table είναι πολύ σημαντικό σε ένα τραπέζι, και θέλουμε συνήθως να είναι ισόβαθμο με το φαγητό μας” τονίζει η Αλεξία Σταματάρη, ιδιοκτήτρια του Half & Half και event planner. “Ένα σωστό art de la table ξεκινάει από το σωστό στήσιμο των σερβίτσιων. Μπορούμε να στολίσουμε το τραπέζι μας με απλά, φυσικά υλικά, χωρίς να ξεφύγουμε από το προσωπικό μας budget, χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας. Τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος που προσφέρει πολλά ερεθίσματα, για να πάρουμε ιδέες” εξηγεί η Αλεξία και προσθέτει: “Μία οικονομική λύση είναι να αγοράσεις κλαδί από έλατο, να τοποθετήσεις ένα μικρό κομμάτι πάνω στην υφασμάτινη πετσέτα και να το δέσεις με μία γιορτινή κορδέλα, δίνοντας έτσι αμέσως χρώμα και στυλ στο τραπέζι σου”.

“Μία άλλη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις μυρωδικά, φρούτα ή λαχανικά που έχουν χρώμα. Οι πιπεριές για παράδειγμα δίνουν ένα διαφορετικό και πολύχρωμο αποτέλεσμα. Τα μήλα τα ρόδια και η κανέλα είναι υλικά που διαθέτουν όλοι στο σπίτι τους και κάνουν θαύματα ακόμα και στο ντεκόρ. Τέλος, μπορείς να αντικαταστήσεις το τραπεζομάντηλο με σουπλά. Υπάρχουν στην αγορά σουπλά από διάφορα υλικά που δίνουν μία μοντέρνα νότα στο στήσιμο του τραπεζιού”.

Η σωστή επιλογή κρασιού

“Η περίοδος των γιορτών μας προδιαθέτει για όμορφες στιγμές και μας φέρνουν στο μυαλό ευχάριστες αναμνήσεις. Όλοι μας προσπαθούμε να γίνουμε οι καλύτεροι οικοδεσπότες εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους μας. Το μυστικό για να το επιτύχουμε αυτό, είναι να έχουμε τις κατάλληλες προμήθειες” μας συμβουλεύει ο οινολόγος Γιώργος Κολοβέντζος και co-founder της εταιρίας The Product Tailors.

“Στη γιορτινή μας κάβα θα πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες των χριστουγεννιάτικων καλεσμάτων, όπως το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να έχουμε προμηθευτεί κρασιά διαφόρων τύπων (λευκό, ροζέ, ερυθρό, αφρώδες, γλυκό) για να συνοδεύσουμε αρμονικά το φαγητό μας, αλλά και αποστάγματα με διαφορετικό γευστικό χαρακτήρα για να ικανοποιήσουμε τον ουρανίσκο κάθε καλεσμένου μας” εξηγεί ο ειδικός και τονίζει: “Πολλές φορές θα έχουμε ακούσει τα λόγια: ‘Σαν το παλιό καλό κρασί δεν έχει’. Το παλαιωμένο κρασί όμως δεν είναι πάντα καλό. Όλα τα κρασιά έχουν ένα κύκλο ζωής -και χρησιμοποιώ τη λέξη ‘ζωή’ γιατί το κρασί αποτελεί ζωντανό οργανισμό – δημιουργούνται, εξελίσσονται και πεθαίνουν (οξειδώνονται). Άρα σημαντικότερο ρόλο παίζει το πότε πίνουμε το κρασί σε σχέση με την ημερομηνία παραγωγής του”.

Τρόποι για να καταλάβουμε αν το κρασί έχει οξειδωθεί:

1) το χρώμα του (καφέ αποχρώσεις)
2) το άρωμά του (μυρωδιά μούχλας, απουσία αρωμάτων)
3) γεύση ( γεύση ξιδιού )

Σε κρασιά που έχουμε ήδη πρέπει να προσέξουμε εάν ο φελλός είναι ραγισμένος ή συρρικνωμένος, ή αν έχει περάσει από αυτόν κρασί , που τότε υπάρχει πιθανότητα να έχει οξειδωθεί.

“Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας τις γιορτές είναι αφρός και φυσαλίδες. Κομψά, λεπτά ποτήρια γεμάτα με αφρώδες κρασί λευκό ή ροζέ από κάθε γωνιά του πλανήτη. Σαφώς, την πρωτιά κατέχουν τα κρασιά που προέρχονται από την Καμπανία. Εδώ, θα πρότεινα μια πραγματική “ανακάλυψη”, για την ποιότητα που έχει και τα χρήματα που κοστίζει, τη Champagne Pierre Gimonet. Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέξουμε ένα αφρώδες από την Ιταλία, Moscato d’Asti, I Vignaioli di Santo Stefano. Εάν θέλουμε να επιμείνουμε ελληνικά, μπορούμε να επιλέξουμε Ακακίες, Ξινόµαυρο (Ροζέ αφρώδες). Καλωσόρισε τους καλεσμένους σου με ένα αφρώδες κρασί και μην φοβηθείς να συνοδεύσεις ένα μελομακάρονο ή έναν κουραμπιέ με ένα αφρώδες χωρίς μεγάλη οξύτητα” προσθέτει ο Γιώργος.

Κρασί και φαγητό

“Θέλουμε να ταιριάξουμε αρμονικά το φαγητό μας με το κρασί, αλλά ταυτόχρονα να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας με τις
επιλογές μας. Εδώ είναι δύσκολο να μιλήσουμε για αρμονίες.
Το φαγητό στα τραπέζια από σπίτι σε σπίτι διαφέρει. Ένας εύκολος τρόπος για να το κατανοήσουμε αυτό είναι να διαβάσουμε κάποια μενού εστιατορίων για τη μέρα αυτή. Τα πρώτα πιάτα, όπως οι σαλάτες, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ένα ευχάριστο και φρουτώδες ροζέ κρασί, όπως το 14-18Η , Κτήμα Γαίας. Στα περισσότερα τραπέζια όμως δεν θα λείψει η γαλοπούλα και το χοιρινό συνοδευόμενα από κάστανα, δαμάσκηνα, ξηρά φρούτα και μανιτάρια. Αυτοί οι συνδυασμοί μας απομακρύνουν από τα λευκά κρασιά και μας οδηγούν σε ερυθρά ή γλυκά κρασιά”.

Προτάσεις : ΓΗ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΣ , Ξινόμαυρο 2012 / ΤΡΙΛΟΓΙΑ, ΚΤΗΜΑ ΚΟΚΑΛΗ 2011 / CHOCOLATE BLOCK 2012 / ΝΟΠΕΡΑ, Μοσχάτο Σάμου / ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΠΑΤΡΩΝ Reserve .

“Για όσους δεν μπορούν να αποχωριστούν τα λευκά κρασιά θα πρότεινα ένα λευκό παλαιωμένο κρασί, ισχυρό και πλούσιο στο στόμα Νυχτέρι 2012, Σιγάλας”.

“Αν ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασιού και δεν καταναλωθεί άμεσα όλη η ποσότητα του κρασιού, τότε ο χρόνος για το κρασί αρχίζει να κυλάει αντίστροφα. Το οξυγόνο δυστυχώς λειτουργεί αρνητικά για το χρώμα, τα αρώματα κα τη γεύση του, αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά του . Η διαδικασία είναι γνωστή σε όλους μας σαν οξείδωση. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να καθυστερήσουμε την διαδικασία αυτή αλλά δύσκολα μπορούμε να την σταματήσουμε. Ο πιο απλός τρόπος είναι να επανατοποθετήσουμε το φελλό ή πώμα και να το αποθηκεύσουμε σε δροσερό μέρος. Ο καλύτερος τρόπος είναι να προμηθευτούμε “τρόμπες αέρα” που κυκλοφορούν στο εμπόριο μαζί με ειδικά πώματα για να αφαιρούμε τον αέρα και να αποθηκεύουμε το κρασί ξανά στο συντηρητή μας. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις μετά από δύο – τρία εικοσιτετράωρα το κρασί θα αλλοιωθεί. Πλέον, υπάρχουν μέσα για να αντιμετωπίζουμε την παρουσία του οξυγόνου στο μπουκάλι αλλά είναι για επαγγελματική χρήση και κοστίζουν πολλά χρήματα. Ας ελπίσουμε πως οι επιλογές μας θα είναι σωστές και σε κατάλληλη ποσότητα για να μην περισσέψουν από το τραπέζι”.

Το γιορτινό playlist

Οι Jaguar Bombs μάς δίνουν τη δική τους εκδοχή για τη γιορτινή ημέρα και το απόλυτο playlist.

1. ‘Little Saint Nick’ – The Beach Boys
2. ‘Blue Christmas’ – Elvis Presley
3. ‘Santa Claus is Coming to Town’ – Jackson 5
4. ‘Baby, It’s Cold Outside’ – Dean Martin
5. ‘Last Christmas’ – Wham!
6. ‘Rockin’ Around the Christmas Tree’ – Brenda Lee
7. ‘White Christmas’ – Bing Crosby
8. ‘8 Days of Christmas’ – Destiny’s Child
9. ‘Fairytale of New York’ – The Pogues and Kirsty MacColl
10. ‘All I Want For Christmas Is You’ – Mariah Carey

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ