Γευστική κις λορέν με σπανάκι και μανιτάρια για απαιτητικούς ουρανίσκους


Αυτή η υγιεινή χορτοφαγική συνταγή κις είναι τόσο απλή όσο γίνεται χωρίς την κρούστα! Είναι γεμάτο με γλυκά άγρια ​​μανιτάρια και αλμυρό τυρί Gruyère. Απολαύστε το για πρωινό ή brunch ή σερβίρετέ το με μια ελαφριά σαλάτα για μεσημεριανό. Φορτώστε την κις σας με  σπανάκι και φρέσκα ανάμεικτα μανιτάρια.

Περισσότερα λαχανικά σημαίνει περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά με λιγότερο χώρο για λίπος και θερμίδες που προέρχονται από την κρέμα και τα αυγά. Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό από πλήρες γάλα και ελαφρύ αντί για παχύρρευστη κρέμα.

Παίρνετε τα ίδια κρεμώδη αποτελέσματα με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Σκεφτείτε ότι ένα κις χωρίς κόρα δεν είναι μόνο πιο βελτιωμένο αλλά και πιο υγιεινό. Αφήνοντας πίσω την κρούστα μειώνονται οι θερμίδες, τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες αφήνοντας περισσότερο χώρο για τη θρεπτική και νόστιμη γέμιση.

Αν αναρωτιέστε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο σπανάκι αντί για φρέσκο, θα πρέπει να ξέρετε ότι και βέβαια μπορείτε. Το κατεψυγμένο σπανάκι είναι μια καλή εναλλακτική του φρέσκου αρκεί να αποψυχθεί και να το στύψετε για να μείνει στεγνό. Τα υγρά και υδαρή υλικά θα σας αφήσουν με μια υγρή και νερουλή κις, γι’ αυτό μαγειρεύουμε από πριν τα λαχανικά πριν τα ψήσουμε  με την κρέμα. Φροντίστε να τα στύψετε καλά ή να τα προ – μαγειρέψετε πριν τα προσθέσετε στην κρέμα. Η κις μπορεί εύκολα να γίνει εκ των προτέρων για να φτιάξετε κις με σπανάκι και μανιτάρια, καλύψτε και βάλτε το στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες. Καλύψτε και ζεστάνετε ολόκληρο το κις στο φούρνο μικροκυμάτων κα απολαύστε το ξανά.

Συστατικά

  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2Kg σε φέτες φρέσκα ανάμεικτα άγρια ​​μανιτάρια όπως cremini, shiitake, button και/ή μανιτάρια στρειδιών
  •  ½ φλιτζάνι γλυκό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  •  1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε λεπτές φέτες
  •  8 φλυτζάνια φρέσκο ​​baby σπανάκι, χοντροκομμένο
  • 6 μεγάλα αυγά
  • ¼ φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • ¼ φλιτζάνι ελαφρύ
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού, συν περισσότερο για γαρνίρισμα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι
  • 1 ½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί Gruyère

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καλύψτε ένα ταψί για πίτες  με μαγειρικό αντικολλητικό χαρτί κι αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατέψτε συχνά για να καλύψετε το τηγάνι. Προσθέστε μανιτάρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν για περίπου 8 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε σπανάκι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαραθεί, 1 με 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 3

Χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, τη μουστάρδα, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μέτριο μπολ. Προσθέστε το μείγμα των μανιταριών και το τυρί. Ρίξτε κουτάλι στο έτοιμο ταψί για πίτα. Ψήστε μέχρι να δέσει και να ροδίσει, περίπου 30 λεπτά. Αφήστε να σταθεί για 10 λεπτά με τη φέτα. Γαρνίρετε με θυμάρι και σερβίρετε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ