Λίνα Μενδώνη για το Τατόι: Οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα παλιά ανάκτορα μέχρι το 2025


Για το Τατόι, αλλά και για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, μίλησε η Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξή της στον Real FM. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε επίσης και στις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο για τα μουσεία.

«Η πρόσβαση των πολιτών στα παλιά ανάκτορα θα γίνει μέχρι το 2025», δήλωσε για το Τατόι η Λίνα Μενδώνη, κατά τη συνέντευξη που έδωσε σήμερα (17.01.2023) στον ρ/σ Real FM. «Δεν θα έχει γίνει η πλήρης αποκατάσταση του κτήματος, όμως αυτά τα Προγράμματα, όπως η μετατροπή του Ανακτόρου σε Μουσείο, θα έχουν γίνει. Η μετατροπή του Στάβλου του Γεωργίου Α΄ σε Μουσείο θα έχει γίνει. Οι υποδομές όλες, θα έχουν γίνει» πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Οι διακηρύξεις για να αναληφθούν, από ιδιώτες πλέον, οι αποκαταστάσεις κάποιων κτιρίων που θα φιλοξενήσουν είτε εστίαση είτε φιλοξενία, θα βγουν εντός του 2023. Επομένως, το Πρόγραμμα που έχει αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού είναι συνεπές στο χρονοδιάγραμμα και σύμφωνα με τη Μελέτη Βιωσιμότητας η οποία παρουσιάστηκε το 2021», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων η υπουργός.

Λίνα Μενδώνη: «Δύσκολη» η διαπραγμάτευση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σε συνέντευξη της, η Λίνα Μενδώνη ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Οτιδήποτε ανακοινώνεται στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης ακυρώνει την ίδια την διαπραγμάτευση. Αυτό το οποίο εγώ έχω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα έχει τις κόκκινες γραμμές της, τις οποίες ακολουθεί με ιδιαίτερη συνέπεια», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια διαπραγμάτευση δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη»

Λίνα Μενδώνη: Το νομοσχέδιο για τα μουσεία

Όσο αφορά στο σχέδιο νόμου για τα δημόσια μουσεία, η υπουργός είπε πως ακούει «διάφορες κορώνες ότι τα πέντε μουσεία θα γίνουν ιδιωτικά» σημειώνοντας ότι «αυτά είναι αφελή πράγματα να λέγονται και δεν μπορούν να γίνονται πιστευτά». «Διότι το status των μουσείων είναι δημόσιο. Ένα ΝΠΔΔ όπως είναι και το Μουσείο της Ακρόπολης, εξακολουθεί να είναι δημόσιο», τόνισε και προσέθεσε: «Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε, είναι αυτό το οποίο έχει συμβεί στα μεγάλα μουσεία όλης της Ευρώπης τη δεκαετία του ’80 και του ’90 και εδώ έχουμε μείνει πίσω. Θέλουμε να δώσουμε, πάντα με δημόσιο χαρακτήρα, στα μουσεία μας την ευχέρεια, τη δυνατότητα, την ευελιξία, να λειτουργούν και να παρέχουν υπηρεσίες υπέρ του κοινωνικού συνόλου».

Τέλος, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε ότι η παρουσίαση του αρχιτεκτονικού προσχεδίου για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου από τους ίδιους τους αρχιτέκτονες, David Chipperfield και Γραφείο Τομπάζη. «Από εκεί και πέρα, θα γίνουν οι διάφορες διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών. Είναι μελέτες δύσκολες και σύνθετες. Υπολογίζουμε ότι γι’ αυτές θα χρειαστούμε περίπου ενάμιση χρόνο για να ξεκινήσει μετά η διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίηση του έργου», πληροφόρησε μεταξύ άλλων η Λίνα Μενδώνη.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ