Σ. Κυριακίδου: Στόχος μας η διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα για όλους


Η πρόταση για αναθεώρηση της νομοθεσίας για την επάρκεια των φαρμάκων προγραμματίζεται για τον Μάρτιο και θα περιλαμβάνει ισχυρότερες υποχρεώσεις για προμήθεια, προγενέστερη κοινοποίηση ελλείψεων και αποσύρσεων και ενισχυμένη διαφάνεια των αποθεμάτων, τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Στόχος μας παραμένει η διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα για όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη και η αποφυγή οποιασδήποτε διαταραχής της αγοράς φαρμάκων στην ΕΕ» υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου. Όσον αφορά στην COVID19, ανέφερε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κίνα, αλλά και στις ΗΠΑ όπου έχει εμφανιστεί νέα υποπαραλλαγή. Τέλος, η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός κατά των ιών του αναπνευστικού παραμένει το καλύτερο εργαλείο έτσι ώστε οι πολίτες να είναι ασφαλείς και ταυτόχρονα να προστατεύονται και τα συστήματα υγείας.

Για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στην ΕΕ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με επσιτολή του στις 3 Ιανουαρίου στην κα Στέλλα Κυριακίδου είχε ζητήσει να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα.

Όπως σημείωνε στην επιστολή ο Υπουργός Υγείας,  το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της Ε.Ε. Αναλυτικότερα η επιστολή:

Αξιότιμη κυρία Επίτροπε,

Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ε.Ε. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.

Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.

Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ