Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 7 μονάδων της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ


Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega με πολλαπλά μηνύματα για τα κόμματα

Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 7 μονάδες δίνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 11 έως 17 Ιανουαρίου και πιάνει θέματα της επικαιρότητας όπως η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 28,7% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 21,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει ποσοστό 9,7%, αυξημένο κατά 0,8 μονάδες από την προηγούμενη έρευνα, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 4,7% και η Ελληνική Λύση στο 3,5%. Εκτός Βουλής δείχνει να μένει το ΜέΡΑ 25 με 2,8% ενώ οι «Ελληνες – Εθνικό Κόμμα» του Ηλία Κασιδιάρη παίρνει ποσοστό 2,7% και κάνει ακόμη πιο επιτακτική τη συναίνεση των κομμάτων για τη ρύθμιση απαγόρευσης των ναζιστικών κομμάτων.

Σημειώνεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 10,7%.

Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι τα χαμηλά ποσοστά όλων των κομμάτων, η πεντακομματική βουλή και η μάχη που δίνουν Γ. Βαρουφάκης και Η. Κασιδιάρης για να μπουν στη Βουλή.

Όπως φαίνεται το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται γύρω στο 10% χωρίς να έχει δυναμική μεγάλης ανόδου.

Η ΝΔ από τον περασμένο Σεπτέμβρη κινείται στα επίπεδα του 29% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή την περίοδο άνοδο μόλις 1,1 μονάδες.

Από όσους ρωτήθηκαν για το αν είναι υπέρ αυτοδύναμων κυβερνήσεων, το 45,8% θέλει τη ΝΔ και μόλις το 12,8% τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, όσοι θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας στην πρόθεση ψήφου δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ 31,3% και μόλις 10,9% στη ΝΔ.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 36,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,5%, δηλαδή διαφορά 6,9 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 12,4%, το ΚΚΕ στο 6%, η Ελληνική Λύση στο 4,5% και ΜέΡΑ 25 και Ελληνες – Εθνικό Κόμμα στο 3,5%.

Στην κάρτα αυτή φαίνεται ότι η ΝΔ είναι κάτω από το ποσοστό για αυτοδυναμία και μάλιστα χάνει 3,5 μονάδες από τον Δεκέμβριο (39,9%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την πτώση της ΝΔ καθώς από τις 31,5 μονάδες του Δεκεμβρίου πέφτει στο 27,5%, απώλεια 4 μονάδων.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο νικητής καθώς από το 8,1% στην εκτίμηση ψήφου του περασμένου μήνα, πάει στο 12,4%.

Συντριπτικά υπέρ της ΝΔ η παράσταση νίκης. Στο 70% το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι θα έρθει πρώτο κόμμα, ανεξάρτητα τι θα ψηφίσουν. Μόλις 16% ο ΣΥΡΙΖΑ και 4% το ΠΑΣΟΚ.

Συσπειρώσεις

Υψηλή η συσπείρωση για τη ΝΔ, στο 72,9% με τις μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 4,2%.

Στο 69,5% η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ όπου του φεύγουν προς τη ΝΔ 5,5%.

Στο 66,5% η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ το οποίο παίρνει 4,3% από τη ΝΔ και 9,1% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα όρια εκλογικής επιρροής, αν δηλαδή θα ψήφιζαν ή σε καμιά περίπτωση τα κόμματα, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 44% όσων λένε ότι θα μπορούσαν να την ψηφίσουν (46% τον Δεκέμβριο, 49% το Νοέμβριο). Ένα 55% λέει ότι δεν θα ψήφιζε ΝΔ σε καμιά περίπτωση.

Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα το ψήφιζε το 40% και όχι το 59% και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα το ψήφιζε μόλις το 37% και όχι το 62%.

Καταλληλότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ισχυρό χαρτί για τη ΝΔ καθώς θεωρείται κατάλληλος από το 37%, με τον Αλέξη Τσίπρα στο 18% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 6%.

Ο νυν πρωθυπουργός θεωρείται πιο κατάλληλος να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των θεσμών με 32%, ο Τσίπρας με 19% και ο Ανδρουλάκης με 7%.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ