Ορμόνες: 4 τρόποι για να εξισορροπήσετε φυσικά τα ορμονικά προβλήματα ενός εφήβου


Τα εφηβικά χρόνια μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή. Οι εφηβικές ορμόνες μπορεί να βρίσκονται σε αναταραχή κατά τα πρώτα χρόνια της εφηβείας, αλλά μπορεί να εξακολουθούν να μην ισορροπούν για διάφορους λόγους. Μια ορμονική ανισορροπία μπορεί περιστασιακά να εμφανίσει συμπτώματα όπως καθυστερημένη εφηβεία ή υπερβολική και γρήγορη αύξηση βάρους. Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι και οι συνθήκες υγείας σας, όπως το PCOS, η νόσος του θυρεοειδούς, το PMS και η ενδομητρίωση επηρεάζονται από ορμόνες.

Οι ορμόνες έχουν επίσης σημαντική επίδραση στη γενική υγεία και ευεξία σας. Η διατροφή μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη και πρόοδό σας κατά τη διάρκεια της εφηβείας σας. Αν και δυστυχώς, οι έφηβοι γενικά τείνουν προς την κατανάλωση ανθυγιεινού, πρόχειρου φαγητού, απλώς επειδή είναι πολύ πιο δελεαστικό και βολικό. Παρακάτω θα βρείτε επιπλέον τέσσερις τρόπους για να διατηρήσετε την εφηβική σας ορμονική υγεία.

  • Εξασφαλίστε μια υγιεινή διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή είναι πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη, υγιή λίπη και φυτικές ίνες, αλλά περιέχει περιορισμένες ποσότητες επεξεργασμένης ζάχαρης που θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη, το μεταβολισμό και τη διάθεσή σας. Το έντερο είναι περίπλοκα συνδεδεμένο με κάθε άλλο σύστημα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και των ορμονών. Σχεδόν οτιδήποτε μπαίνει στο πεπτικό σύστημα θα επηρεάσει το σώμα του εφήβου σας σωματικά και ψυχικά.
  • Ασκηθείτε τακτικά: Η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα ενισχύει τις ορμόνες της όρεξης και βελτιώνει τη χρήση της ορμόνης ινσουλίνης από το σώμα.

  • Αποκτήστε σταθερό και επαρκή ύπνο: Ο πολύ λίγος ύπνος ή η έκθεση σε τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στη μελατονίνη και την κορτιζόλη. Θα επηρεάσει επίσης την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι έφηβοι χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ειδικά εάν βιώνουν μια έξαρση ανάπτυξης.
  • Αυξήστε τα υγιή λίπη: Τα ωμέγα-3 λιπαρά από ψάρια, λινάρι και άλλες υγιεινές τροφές παίζουν τεράστιο ρόλο στην υγιή ορμονική ισορροπία για τους εφήβους καθώς και στη μείωση της φλεγμονής που προάγει την ακμή. Αποφύγετε τα φλεγμονώδη φυτικά έλαια, όπως λαχανικά canola και σόγια, αντικαθιστώντας τα με ελάχιστα επεξεργασμένα λίπη, όπως αβοκάντο, καρύδα και γκι που τρέφεται με χόρτο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ