Αμβλώσεις ΗΠΑ: Το Όρεγκον εγκαινιάζει τηλεφωνική γραμμή που προσφέρει δωρεάν νομικές συμβουλές


Αμβλώσεις ΗΠΑ: Το Όρεγκον εγκαινιάζει μια νέα τηλεφωνική γραμμή αμβλώσεων που προσφέρει δωρεάν νομικές συμβουλές στους καλούντες, προχωρώντας στην περαιτέρω υπεράσπιση της πρόσβασης στις αμβλώσεις μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι και την κατάργηση της ομοσπονδιακής προστασίας της διαδικασίας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της πολιτείας ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αυτή τη Δευτέρα. Έχει ως πρότυπο παρόμοιες τηλεφωνικές γραμμές που εγκαινίασαν οι γενικοί εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και του Ντελαγουέαρ, καθώς οι πολιτείες όπου οι αμβλώσεις παραμένουν νόμιμες έχουν δει αύξηση του αριθμού των ασθενών που ταξιδεύουν από περιοχές όπου η διαδικασία έχει απαγορευτεί ή περιοριστεί. “Η τηλεφωνική γραμμή θα καλύψει μια σημαντική ανάγκη στην πολιτεία μας για τους καλούντες να κατανοήσουν την κατάσταση των νόμων μας για την αναπαραγωγική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με την πρόσβαση στις αμβλώσεις”, δήλωσε η γενική εισαγγελέας του Όρεγκον Έλεν Ρόζενμπλουμ σε δελτίο τύπου. “Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή συνορεύουμε με το Αϊντάχο, το οποίο έχει σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων”. Η άμβλωση παραμένει νόμιμη σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης στο Όρεγκον, το οποίο έχει συνεργαστεί με την Καλιφόρνια και την Ουάσινγκτον για να προωθήσει τη δυτική ακτή ως ασφαλές καταφύγιο για τη διαδικασία. Οι άνθρωποι μπορούν να καλέσουν την ανώνυμη τηλεφωνική γραμμή από οποιαδήποτε πολιτεία για δωρεάν νομικές συμβουλές και να λάβουν απάντηση από δικηγόρο εντός 48 ωρών. “Αναμένουμε ότι μπορεί να υπάρξουν κλήσεις από ανθρώπους από άλλες πολιτείες που ρωτούν ποιο είναι το νομικό τοπίο στο Όρεγκον σε σχέση με την άμβλωση”, δήλωσε η Molly Honore, δικηγόρος της Markowitz Herbold, μιας εταιρείας που συμβάλλει στη στελέχωση της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής. “Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν ερωτήσεις από παρόχους και ερωτήσεις από ανθρώπους που αναζητούν φροντίδα”.

Η Honore δήλωσε επίσης ότι αναμένει κλήσεις από άτομα εντός του Όρεγκον που ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με τα δικαιώματά τους στην πολιτεία. Από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση Roe v. Wade τον Ιούνιο, σχεδόν ολοκληρωτικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων έχουν εφαρμοστεί στην Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, το Αϊντάχο, το Κεντάκι, τη Λουιζιάνα, το Μισισιπή, το Μιζούρι, την Οκλαχόμα, τη Νότια Ντακότα, το Τενεσί, το Τέξας και τη Δυτική Βιρτζίνια. Κατά αρκετών από αυτές τις απαγορεύσεις εκκρεμούν νομικές προσφυγές. Η μοναδική κλινική στη Βόρεια Ντακότα μετεγκαταστάθηκε πέρα από τα σύνορα της πολιτείας στη Μινεσότα. Το Άινταχο έχει τρεις ξεχωριστούς νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις. Ο ένας επιτρέπει στα πιθανά μέλη της οικογένειας ενός εμβρύου να μηνύσουν έναν επαγγελματία υγείας που πραγματοποιεί άμβλωση- ένας άλλος καθιστά έγκλημα για τους επαγγελματίες υγείας να πραγματοποιούν άμβλωση μετά την ανίχνευση ηλεκτρικής δραστηριότητας- και ένας άλλος απαγορεύει ουσιαστικά όλες τις αμβλώσεις, αλλά επιτρέπει στους γιατρούς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στο δικαστήριο αποδεικνύοντας ότι η διαδικασία έγινε για να σωθεί η ζωή του ασθενούς. Και οι τρεις απαγορεύσεις ισχύουν σε ολόκληρη την πολιτεία, αν και ένας ομοσπονδιακός δικαστής ανέστειλε ένα μικρό μέρος του τρίτου νόμου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια αγωγή. Ο ομοσπονδιακός δικαστής δήλωσε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να εφαρμόσει τον τρίτο νόμο κατά των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης που εκτελούν αμβλώσεις σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά σε νοσοκομεία που χρηματοδοτούνται από το Medicaid μέχρι να τελειώσει η δίκη.

Περίπου 70 δικηγόροι από διάφορα τοπικά δικηγορικά γραφεία θα εργαστούν για την τηλεφωνική γραμμή του Όρεγκον, δήλωσε η Άννα Σόρτουν, εταίρος της εταιρείας Tonkon Torp, η οποία θα αποτελέσει την υλικοτεχνική υποστήριξη του αριθμού. Είπε ότι η εταιρεία της ζήτησε συμβουλές από ανθρώπους που λειτουργούν την τηλεφωνική γραμμή αμβλώσεων της Νέας Υόρκης. “Είχαν πολλές υλικοτεχνικές συμβουλές σχετικά με την ομαδοποίηση των κλήσεων”, είπε. “Το πιο σημαντικό είναι να απαντάμε στους ανθρώπους πολύ γρήγορα, γιατί μερικές φορές πρέπει να γνωρίζουν μια απάντηση αρκετά γρήγορα”. Οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή θα διεκπεραιώνονται πρώτα από την υπηρεσία παραπομπής δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου του Όρεγκον. Το γραφείο θα αποστέλλει τις κλήσεις ή τα φωνητικά μηνύματα στην Tonkon Torp, η οποία στη συνέχεια θα τις αναθέτει σε έναν από τους δικηγόρους που θα προσφέρουν εθελοντικά στη γραμμή. Ενώ οι δικηγόροι θα μοιράζονται μόνο νομικές συμβουλές σχετικά με την κατάσταση της νομοθεσίας του Όρεγκον, μπορούν επίσης να παρέχουν πληροφορίες επικοινωνίας για παρόχους και ταμεία αμβλώσεων, εάν οι καλούντες χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους πόρους που είναι διαθέσιμοι σε αυτούς, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της πολιτειακής δικαιοσύνης. Η τηλεφωνική γραμμή εγκαινιάστηκε την επομένη της συγκέντρωσης των υποστηρικτών των αμβλώσεων σε όλη τη χώρα για να σηματοδοτήσουν την 50ή επέτειο της ανατραπείσας πλέον απόφασης Roe v. Wade. Προβλέποντας την έξαρση των ασθενών εκτός πολιτείας, οι νομοθέτες του Όρεγκον δημιούργησαν πέρυσι ένα ταμείο 15 εκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της πρόσβασης σε υπηρεσίες αμβλώσεων. Φέτος, οι Δημοκρατικοί στο Νομοθετικό Σώμα σχεδιάζουν να εισαγάγουν νομοσχέδιο που θα προστατεύει τους ασθενείς και τους παρόχους από αγωγές που προέρχονται από πολιτείες όπου οι αμβλώσεις απαγορεύονται ή περιορίζονται.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ