Τραυματισμός στο κεφάλι: Aυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου


Νέα μελέτη που διήρκεσε 30 χρόνια, δείχνει ότι μπορούν να διπλασιάσουν ή και να τριπλασιάσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με πολλαπλούς ή σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι», εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Holly Elser, καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, στη Φιλαδέλφεια.

«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της λήψης μέτρων ασφαλείας, όπως είναι η χρήση κράνους και ζωνών ασφαλείας, για την πρόληψη των τραυματισμών στο κεφάλι».

Περίπου 23 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 40 ετών και άνω έχουν ιστορικό τρ]΄.αυματισμού στο κεφάλι που προκάλεσε απώλεια αισθήσεων λόγω τροχαίου, πτώσης ή αθλήματος.

Προηγούμενες μελέτες συνέδεσαν αυτούς τους τραυματισμούς με αναπηρία, επιληψίες, άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο, είπαν οι ερευνητές.

Για να μελετήσουν τη μακροπρόθεσμη επίδραση των τραυματισμών στο κεφάλι στα ποσοστά θνησιμότητας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα 30 ετών για 13.000 άτομα που δεν νοσηλεύονταν ή ζούσαν σε γηροκομεία.

Περίπου το 18% των ανθρώπων που μελετήθηκαν είχαν υποστεί ένα ή περισσότερους τραυματισμούς στο κεφάλι κατά την περίοδο της μελέτης. Το 12% αυτών των τραυματισμών ήταν μέτριοι ή σοβαροί. Η διάμεση χρονική περίοδος μεταξύ του τραυματισμού στο κεφάλι και του θανάτου ήταν 4,7 έτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο θάνατος από όλες τις αιτίες επήλθε στο 65% των ατόμων που είχαν υποστεί τραυματισμό στο κεφάλι, σε σύγκριση με το 55% εκείνων που δεν είχαν τραυματιστεί. Ο θάνατος από όλες τις αιτίες σε άτομα με τραυματισμό στο κεφάλι ήταν 2,2 φορές μεγαλύτερος από ότι για εκείνους χωρίς τραυματισμό στο κεφάλι και πάνω από 2,8 φορές μεγαλύτερος για εκείνους με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι πιο συχνές αιτίες θανάτου ήταν οι καρκίνοι, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι νευρολογικές διαταραχές, όπως η άνοια, η επιληψία ή το εγκεφαλικό. Οι θάνατοι από νευρολογικές διαταραχές και ακούσιο τραυματισμό ή τραύμα, όπως πτώσεις, ήταν πιο συχνοί σε όσους είχαν υποστεί τραυματισμό στο κεφάλι.

Περίπου τα δύο τρίτα όσων πέθαναν από νευρολογικά αίτια, είχαν νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

«Η μελέτη δεν εξηγεί γιατί η αιτία θανάτου σε άτομα με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είναι πιο πιθανό να είναι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για τη σχέση μεταξύ αυτών των διαταραχών, του τραυματισμού στο κεφάλι και του θανάτου», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Neurology.

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ