Πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή: Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι θα απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας


Στο Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιούν μια παλιά φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να περιγράψουν τις διαθέσεις τους: «Η σύγκριση θα είναι συντριπτική», με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει: «Είστε κατηγορούμενοι, όχι κατήγοροι»

Η «μητέρα των μαχών» αναμένεται και σήμερα στη Βουλή λόγω της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι έτοιμος να απαντήσει στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα των υποκλοπών.

Πώς θα κινηθούν, όμως, οι ομιλίες των δύο πολιτικών αρχηγών;

Μητσοτάκης: Όχι σε debate λάσπης

Του Κώστα Τσιτούνα

Στο Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιούν μια παλιά φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να περιγράψουν τις διαθέσεις τους: «Η σύγκριση θα είναι συντριπτική» και συμπληρώνουν ότι η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας (σ.σ. του Αλέξη Τσίπρα) προς τον λαό.

Το δεύτερο που επισημαίνουν γαλάζια στελέχη είναι ότι «παρά τη σκόνη που σηκώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να συρθεί ο πρωθυπουργός σε ένα debate λάσπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ακύρωσε ούτε την περιοδεία του στην Κρήτη, ούτε το ταξίδι που ετοιμάζεται να κάνει στην Ιαπωνία».

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης χαρακτηρίζουν την πρόταση δυσπιστίας ως ένα… δώρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δεν πέφτουν στην παγίδα να ακολουθήσουν την ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα. «Δίνει τη δυνατότητα να γίνει σύγκριση ανάμεσα στην τετραετία ΣΥΡΙΖΑ και την τετραετία Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όλα: οικονομία, εξωτερική πολιτική, κράτος δικαίου. Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία να φανεί για άλλη μία φορά ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής. Είναι ευκαιρία να εμφανιστεί ο εξαφανισμένος Αλέξης Τσίπρας και να μάς πει επιτέλους για τις σακούλες με τα “μαύρα” που πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ και για τα ποσοστά που μοίραζε στα κανάλια στο όνομα της ελευθεροτυπίας και της διαφάνειας. Επίσης, λόγω της προφανούς αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στο πεδίο της πολιτικής, η Κουμουνδούρου επιλέγει το γήπεδο της λάσπης», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Όπως υποστηρίζουν στο Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να εργαλειοποιήσει περεταίρω την υπόθεση καθώς όπως θεωρούν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι ήταν να κάνει, το έχει κάνει… Προσθέτουν μάλιστα ότι σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν γνωστοποιούνται οι νόμιμες επισυνδέσεις και δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των όποιων παρακολουθήσεων. «Η δημοσιοποίηση, από πλευράς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έγινε με απόλυτη ευθύνη του κ. Ράμμου και συνιστά μια πρωτοφανής θεσμική εκτροπή».

Οι κατευθύνσεις που σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβαν οι υπουργοί της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή που… έσκασε στο πολιτικό σκηνικό η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφείς. Οι παρεμβάσεις τους, από το βήμα της Βουλής, θα έπρεπε να κινούνται προς δύο καθαρές κατευθύνσεις: Πρώτη κατεύθυνση, τι ακριβώς παρέλαβαν στα χαρτοφυλάκιά τους τον Ιούλιο του 2019.

Δεύτερη κατεύθυνση, ποιες τομές, μέτρα και μεταρρυθμίσεις έχουν προωθήσει ανά τομέα μέσα στη διάρκεια αυτής της τετραετίας. «Σύγκριση» δηλαδή και παρουσίαση κυβερνητικού έργου. Αυτή είναι η λέξη-μπούσουλας ολόκληρη τη διάρκεια αυτού του τριημέρου. Σύγκριση πεπραγμένων, προκειμένου να έρθουν ακόμα πιο εμφατικά στην πρώτη γραμμή τα διλήμματα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επάνω στα οποία θα τοποθετηθούν οι ψηφοφόροι… πίσω από το παραβάν. Σύγκριση για όλα. Για την οικονομία, την απασχόληση, τη διεθνή θέση της χώρας, την εξωτερική και αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό, το κράτος δικαίου. «Θα φανεί έτσι γιατί ο κ. Τσίπρας, εξαιτίας της αδυναμίας του να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στο πεδίο της πολιτικής, στο πεδίο της αληθινής ζωής, επιλέγει το “γήπεδο” της λάσπης και της τοξικότητας», είναι το σήμα που εκπέμπεται. Σύγκριση, μαζί με τις απαντήσεις που θα κληθεί, όπως σχολιάζουν, οι «γαλάζιοι» να δώσει στην Ολομέλεια σε σειρά κρίσιμων ερωτημάτων.

«Είστε κατηγορούμενοι, όχι κατήγοροι» – Τι θα πει ο Τσίπρας στη Βουλή

Του Αντώνη Γκιόκα

Ένα δριμύ «κατηγορώ» εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσωπικά, για την υπόθεση των υποκλοπών, αναμένεται να απευθύνει, σήμερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, ο Αλέξης Τσίπρας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα κατονομάσει τον πρωθυπουργό ως «επικεφαλής του παρακρατικού μηχανισμού» που δρούσε στην ΕΥΠ.

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης που κατέθεσε την Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διεξάγεται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι μοιάζει με μια «πρόβα» της προεκλογικής περιόδου, στην οποία -ατύπως- έχουμε εισέλθει εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Περιγράφοντας τα όσα συμβαίνουν στο Κοινοβούλιο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για ένα «κατενάτσιο» από την πλευρά της πλειοψηφίας. Όπως αναφέρουν, οι κυβερνητικοί ομιλητές επιχειρούν με κάθε τρόπο να πετάξουν «τη μπάλα στην εξέδρα», αποφεύγοντας να τοποθετηθούν στο θέμα για το οποίο κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας. Τις παρακολουθήσεις.

«Καταφεύγουν στα ψέματα και τη λάσπη, γιατί αλλιώς θα πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί υπερασπίζονται τον ωτακουστή, Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε στο Newsbomb.gr, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τη στάση των βουλευτών της συμπολίτευσης.
«Σήμερα, όμως, θα τελειώσουν τα αστεία», συμπλήρωσε το ίδιο πρόσωπο. Και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, θα βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση και θα ζητήσει απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα υπογραμμίσει πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησης του δεν βρίσκονται στο Κοινοβούλιο ως «κατήγοροι», αλλά ως «κατηγορούμενοι». Εκείνοι θα πρέπει να απολογηθούν για τα πεπραγμένα τους. Για την παρακολούθηση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων.

Για τις σχέσεις τους με τα πρόσωπα και τις εταιρίες που διακινούν τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης. Για την καταπάτηση του Συντάγματος, των ατομικών ελευθεριών και για την βαθύτατη προσβολή της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος που θα πρέπει να εξηγήσει γιατί πήρε την ΕΥΠ υπό τον έλεγχο του. Γιατί προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποτρέψει τις έρευνες.

Αυτά και πολλά άλλα θα περιλαμβάνει το «κατηγορώ» που θα απευθύνει εναντίον του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας, με τους συνεργάτες του να υπογραμμίζουν ότι «φως θα νικήσει το σκοτάδι» και πως η υπόθεση θα ανοίξει ξανά διάπλατα, από την επόμενη Βουλή, στην οποία θα υπάρχει προοδευτική πλειοψηφία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ