Omicron: Οι επικαιροποιημένες διμερείς ενισχύσεις είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου


Omicron: Σε μια μελέτη με κριτές σχετικά με την αποτελεσματικότητα στον πραγματικό κόσμο των επικαιροποιημένων δισθενών εμβολίων mRNA, οι ερευνητές της Σχολής Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας Gillings του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσαν ότι οι δισθενείς ενισχυτές είναι πιο αποτελεσματικοί από τους αρχικούς μονοδύναμους ενισχυτές στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου από την COVID-19. Η μελέτη δημοσιεύθηκε σήμερα στο The New England Journal of Medicine. “Ενώ τα αρχικά εμβόλια COVID-19 είχαν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά πριν από την έγκριση από τον FDA, τα δισθενή εμβόλια της Pfizer και της Moderna που έχουν αναπτυχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το περασμένο φθινόπωρο εγκρίθηκαν από τον FDA για επείγουσα χρήση βάσει μη κλινικών δεδομένων για τα δύο αυτά νέα εμβόλια”, εξηγεί ο Δρ Danyu Lin, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Ήμασταν σε θέση να αξιολογήσουμε όχι μόνο την αποτελεσματικότητα των δύο δισθενών ενισχυτών αλλά και να συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητά τους με εκείνη των μονοδύναμων ενισχυτών”.

Οι ερευνητές της Σχολής Gillings συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης Omicron που οδήγησε σε νοσηλεία ή θάνατο για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έλαβαν μονοδύναμη ή δισθενή αναμνηστική δόση με εκείνους που δεν έλαβαν. Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα εμβολιασμού και μόλυνσης περισσότερων των έξι εκατομμυρίων κατοίκων της Βόρειας Καρολίνας από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2022, κατά τη διάρκεια του οποίου τα στελέχη BA.4.6/BA.5 και BQ.1/BQ.1.1 της παραλλαγής Omicron ήταν κυρίαρχα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν τόσο τα δισθενή εμβόλια της Pfizer όσο και της Moderna, η οποία έλαβε επίσης υπόψη τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, την προηγούμενη κατάσταση μόλυνσης και τον αριθμό των αναμνηστικών δόσεων που έχουν ήδη ληφθεί. Η αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών εμβολίων κορυφώθηκε περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά τη λήψη του αναμνηστικού και μειώθηκε στη συνέχεια. Η μέση αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής λοίμωξης που οδήγησε σε νοσηλεία ή θάνατο σε διάστημα τριών μηνών ήταν 25% για μία μονοδύναμη αναμνηστική δόση και 62% για μία διδύναμη αναμνηστική δόση.

“Η αυξημένη αποτελεσματικότητα που διαπιστώθηκε σε αυτή τη μελέτη καταδεικνύει γιατί είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να προστατεύονται με το επικαιροποιημένο αναμνηστικό, ακόμη και αν είχαν ήδη λάβει την αρχική αναμνηστική δόση”, λέει ο Δρ Ζακ Μουρ, επιδημιολόγος της Πολιτείας στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Βόρειας Καρολίνας. “Το συμπέρασμα είναι ότι το επικαιροποιημένο αναμνηστικό προσφέρει σημαντική προστασία από τη νοσηλεία ή τον θάνατο από την COVID-19. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των κατοίκων της Βόρειας Καρολίνας έχει λάβει μέχρι στιγμής επικαιροποιημένο ενισχυτικό. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα της μελέτης μας θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να επωφεληθούν από αυτά τα αποτελεσματικά εμβόλια”. Άλλοι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη αυτή περιλαμβάνουν τους διδακτορικούς φοιτητές Yangjianchen Xu και Yu Gu, οι οποίοι πραγματοποίησαν την ανάλυση των δεδομένων. Επιπλέον συγγραφείς είναι ο Donglin Zeng, Ph.D., καθηγητής Βιοστατιστικής στη Σχολή Gillings, και οι επιδημιολόγοι από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης: Bradford Wheeler, MPH, Hayley Young, MPH, και Shadia Khan Sunny, MD, Ph.D.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ