Αγοραφοβία: Ο φόβος για δημόσιους χώρους είναι κοινός στους ενήλικες με επιληψία


Περίπου 5,1 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν ιστορικό επιληψίας, η οποία προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Σύμφωνα με το Epilepsy Foundation, η επιληψία είναι η τέταρτη πιο συχνή νευρολογική διαταραχή. Ενώ η τρέχουσα έρευνα έχει δείξει αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης μεταξύ των ατόμων με επιληψία, λίγα είναι γνωστά για αυτόν τον πληθυσμό και την αγοραφοβία, μια αγχώδη διαταραχή που περιλαμβάνει το φόβο να βρεθείτε σε δημόσιο χώρο ή σε μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πανικό ή αμηχανία.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από τη Heidi Munger Clary, M.D., M.P.H., αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Wake Forest University School of Medicine, δείχνει ότι τα φοβικά και αγοραφοβικά συμπτώματα είναι κοινά και σχετίζονται με κακή ποιότητα ζωής σε άτομα με επιληψία. Η μελέτη εμφανίζεται διαδικτυακά στο Epilepsy Research. «Γνωρίζουμε ότι η αγοραφοβία μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην περίθαλψη των ασθενών λόγω της απροθυμίας να βγουν έξω στο κοινό, η οποία περιλαμβάνει ραντεβού με παρόχους υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Munger Clary, ο κύριος ερευνητής της μελέτης.

«Έτσι, αυτός είναι ένας τομέας που χρειάζεται περισσότερη προσοχή στην κλινική πράξη». Στη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συγχρονική ανάλυση των βασικών κλινικών δεδομένων από μια μελέτη κοόρτης μητρώου νευροψυχολογίας. Οι ερευνητές ανέλυσαν ένα ποικίλο δείγμα 420 ενηλίκων, ηλικίας 18 έως 75 ετών, με επιληψία που υποβλήθηκαν σε νευροψυχολογική αξιολόγηση για μια περίοδο 14 ετών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. «Περισσότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανέφεραν σημαντικά φοβικά/αγοραφοβικά συμπτώματα», είπε ο Munger Clary. «Βρήκαμε επίσης ότι τα φοβικά/αγοραφοβικά συμπτώματα, μαζί με τα συμπτώματα της κατάθλιψης, συνδέονταν ανεξάρτητα με κακή ποιότητα ζωής, αλλά τα συμπτώματα γενικευμένου άγχους όχι».

«Τα συμπτώματα της αγοραφοβίας δεν αλληλεπικαλύπτονται πλήρως με συμπτώματα γενικευμένου άγχους ή κατάθλιψης που συχνά ελέγχονται στην πρακτική ρουτίνας», είπε ο Munger Clary. “Οι πάροχοι μπορεί να θέλουν να εξετάσουν πιο ισχυρές μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου για να εντοπίσουν και να βοηθήσουν καλύτερα αυτούς τους ασθενείς. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για τη βελτίωση της ισότητας της υγείας, δεδομένων άλλων βασικών ευρημάτων μελέτης που δείχνουν ότι άτομα με χαμηλότερη εκπαίδευση και μη λευκή φυλή/εθνικότητα είχαν αυξημένες πιθανότητες σημαντικά φοβικά/αγοραφοβικά συμπτώματα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ