Healthy living: Η άσκηση αποτρέπει την γνωστική έκπτωση στις γυναίκες


Πολλοί άνθρωποι φορούν ρολόγια που μετρούν κάθε βήμα τους καθώς προσπαθούν να κινηθούν περισσότερο. Τώρα, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η λήψη περισσότερων από αυτά τα βήματα κάθε μέρα, μαζί με μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας και διαταραχών σκέψης για τις γυναίκες. Για γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω, κάθε επιπλέον 31 λεπτά την ημέρα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκε με 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ήπιας γνωστικής βλάβης (σκέψης) ή άνοιας, σύμφωνα με τη μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Ο κίνδυνος ήταν 33% χαμηλότερος με κάθε επιπλέον 1.865 καθημερινά βήματα. «Δεδομένου ότι η έναρξη της άνοιας αρχίζει 20 χρόνια ή περισσότερο πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, η έγκαιρη παρέμβαση για την καθυστέρηση ή την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας στους ηλικιωμένους ενήλικες είναι απαραίτητη», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Andrea LaCroix, καθηγητής στο Herbert Wertheim School of Public Health του UCSD. και Επιστήμη της Ανθρώπινης Μακροζωίας.

Μεγάλο μέρος της προηγούμενης έρευνας για την κίνηση και το κάθισμα σε σχέση με την ήπια γνωστική εξασθένηση και την άνοια έχει χρησιμοποιήσει αυτοαναφερόμενα μέτρα αντί για συσκευές, σημείωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Steve Nguyen, μεταδιδακτορικός μελετητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας. Γι’ αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν δεδομένα από 1.277 γυναίκες που συμμετείχαν σε βοηθητικές μελέτες του Women’s Health Initiative που εξέτασαν τη μνήμη, τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία της καρδιάς.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη φορούσαν επιταχυνσιόμετρα ερευνητικού επιπέδου (μια συσκευή που μετρά την κίνηση). Τους ζητήθηκε να κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες για έως και επτά ημέρες. Οι γυναίκες έκαναν κατά μέσο όρο 3.216 βήματα και 276 λεπτά σε ελαφριές σωματικές δραστηριότητες, όπως δουλειές του σπιτιού, κηπουρική και περπάτημα, κάθε μέρα. Επίσης, έκαναν κατά μέσο όρο 45,5 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας, όπως γρήγορο περπάτημα και 10,5 ώρες καθιστή ημερησίως.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα υψηλότερα ποσά καθίσματος και η παρατεταμένη καθιστική θέση δεν συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης ή άνοιας. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 25 Ιανουαρίου στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association. «Οι ηλικιωμένοι μπορούν να ενθαρρυνθούν να αυξήσουν την κίνηση τουλάχιστον μέτριας έντασης και να κάνουν περισσότερα βήματα κάθε μέρα για χαμηλότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής έκπτωσης και άνοιας», δήλωσε ο Nguyen σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

«Τα ευρήματα για τα βήματα ανά ημέρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα επειδή τα βήματα καταγράφονται από μια ποικιλία φορητών συσκευών που φοριούνται όλο και περισσότερο από άτομα και θα μπορούσαν να υιοθετηθούν εύκολα», πρόσθεσε. Η άνοια επηρεάζει περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, και ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους άνδρες να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης και σκέψης, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Η σωματική δραστηριότητα έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους τρεις πιο υποσχόμενους τρόπους μείωσης του κινδύνου άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ», είπε ο LaCroix. «Η πρόληψη είναι σημαντική γιατί μόλις διαγνωστεί η άνοια, είναι πολύ δύσκολο να επιβραδυνθεί ή να αντιστραφεί. Δεν υπάρχει θεραπεία».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ