Σεξουαλική επαφή: Μπορεί το σεξ να αντικαταστήσει την τακτική άσκηση;


Πολλές σεξουαλικές πράξεις μπορεί να είναι σωματικά απαιτητικές για το σώμα ενός ατόμου, προκαλώντας τελικά κόπωση μόλις γίνει η πράξη. Ωστόσο, μπορεί πράγματι το σεξ να θεωρηθεί άσκηση; Συνεχίστε να διαβάζετε για να προσδιορίσετε εάν το σεξ πρέπει να θεωρείται σωματική δραστηριότητα ή όχι. Πριν εξερευνήσετε εάν το σεξ είναι άσκηση, είναι σημαντικό να κατανοήσετε καλύτερα τι συνεπάγεται το σεξ. Το σεξ περιλαμβάνει διάφορες σεξουαλικές συμπεριφορές που μπορεί να περιλαμβάνουν ένα άτομο ή πολλά άτομα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σωματικής, σεξουαλικής δραστηριότητας, όπως:

  • Αυνανισμός.
  • Στοματικό, πρωκτικό και κολπικό σεξ.
  • Φιλί.
  • Χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών.
  • Τρίψιμο του σώματος με τον/τους σύντροφό σας.
  • Οποιαδήποτε μορφή οικείου αγγίγματος.

Ορισμένες σεξουαλικές δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν σωματική άσκηση, ενώ άλλες μπορεί να έχουν μικρή έως καθόλου επίδραση στα ενεργειακά επίπεδα ενός ατόμου.

Μπορεί το σεξ να θεωρηθεί μορφή άσκησης;

Δεδομένου ότι ορισμένα είδη σεξ μπορεί να περιλαμβάνουν μια μορφή σωματικής δραστηριότητας, πολλοί άνθρωποι το θεωρούν φυσική δραστηριότητα. Ωστόσο, ενώ το σεξ μπορεί να είναι σωματικά απαιτητικό, δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει την τακτική προπόνηση ενός ατόμου. Διάφορες ερευνητικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι ένα άτομο μπορεί να κάψει περίπου 20 θερμίδες κατά τη διάρκεια έξι λεπτών σεξουαλικής δραστηριότητας και 77 έως 105 θερμίδες μέσα σε 25 λεπτά.

Οι περισσότερες θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια του σεξ συμβαίνουν μόλις ένα άτομο φτάσει σε οργασμό. Σε σύγκριση με τις τακτικές σωματικές δραστηριότητες, το σεξ δεν καίει τόσες θερμίδες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ένα άτομο που ζυγίζει 154 κιλά μπορεί να χάσει περίπου 185 θερμίδες από την πεζοπορία ή περίπου 165 θερμίδες από το χορό για 30 λεπτά. Επιπλέον, ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν παίζουν ρόλο στο πόσες θερμίδες μπορούν να καούν κατά τη διάρκεια του σεξ. Έτσι, ενώ το σεξ μπορεί να κάψει θερμίδες, δεν αντικαθιστά την τακτική φυσική δραστηριότητα.

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να κάψετε θερμίδες για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται οι ενήλικες να συμμετέχουν σε 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριου επιπέδου, 75 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας ή σε συνδυασμό των δύο κάθε εβδομάδα. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, πρέπει να συμμετέχετε σε υψηλή ποσότητα σωματικής δραστηριότητας, να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και να μειώνετε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε κάθε μέρα. Εάν έχετε οποιεσδήποτε συνθήκες υγείας, συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν από την έντονη σωματική δραστηριότητα.

Οφέλη από το σεξ

Αν και το σεξ δεν είναι ένας εξαιρετικός τρόπος άσκησης, υπάρχουν πολλά προνόμια του να παίζετε ανάμεσα στα σεντόνια μόνοι σας ή με άλλους. Το να κάνεις μια υγιή σεξουαλική ζωή μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο στενής σχέσης με τους άλλους και την τόνωση της διάθεσής σου.

Το σεξ μπορεί να προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Θέλετε να αποφύγετε τις ημέρες ασθενείας φέτος; Το σεξ μπορεί να κάνει το κόλπο. Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να παράγει αντισώματα που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα από ιούς, μικρόβια και επιβλαβή βακτήρια.
  • Βελτιώνει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Για τις γυναίκες στις οποίες έχει ανατεθεί μια γέννα, το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του πυελικού εδάφους τους, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ακράτειας της ουροδόχου κύστης. Η ακράτεια ουροδόχου κύστης ή ούρων σημαίνει ότι κάποιος απελευθερώνει κατά λάθος ούρα ενώ συμμετέχει σε καθημερινές δραστηριότητες.
  • Αύξηση της λίμπιντο. Το σεξ μπορεί να αυξήσει τη λίμπιντο σας, κάτι που μπορεί να ενισχύσει τις σεξουαλικές σας επιθυμίες. Η υψηλή λίμπιντο μπορεί να οδηγήσει σε πιο ικανοποιητικές σεξουαλικές εμπειρίες.
  • Χαμηλή πίεση αίματος. Πολλές μελέτες αποκαλύπτουν ότι το σεξ μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες με υψηλότερη στυτική λειτουργία είχαν χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση.
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μια υγιής σεξουαλική ζωή μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας. Εκτός από την αύξηση του καρδιακού σας παλμού, το σεξ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων ή τεστοστερόνης είναι χαμηλά, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή.
  • Βελτιώνει τον ύπνο. Μερικοί από τους καλύτερους ύπνους μπορούν να συμβούν μετά το σεξ. Μετά από έναν οργασμό, το σώμα απελευθερώνει προλακτίνη, η οποία βοηθά να δημιουργήσετε αισθήματα χαλάρωσης. Επιπλέον, η προλακτίνη μπορεί να ενθαρρύνει τον ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών (REM), που είναι το βαθύτερο στάδιο του ύπνου.
  • Ανακουφίζει από το άγχος. Ποιος δεν αισθάνεται χαρούμενος μετά το σεξ; Η σεξουαλική οικειότητα, όπως το άγγιγμα και το φιλί, μπορεί να παράγει ορμόνες «καλής αίσθησης» στο σώμα σας. Ο εγκέφαλός σας μπορεί να απελευθερώσει ορμόνες όπως ντοπαμίνη, σεροτονίνη, ενδορφίνες ή ωκυτοκίνη που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική σας διάθεση.

Υπάρχουν μειονεκτήματα του σεξ;

Με οποιαδήποτε δραστηριότητα συμμετέχετε, μπορεί να υπάρχουν κάποια αρνητικά που σχετίζονται με αυτήν. Ωστόσο, για το σεξ, μπορεί να προκύψουν κάποια μειονεκτήματα. Μερικά παραδείγματα των μειονεκτημάτων του σεξ περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).
  • Εξάντληση.
  • Πόνος στον αιδοίο ή στο πέος.
  • Πόνος στη μέση.
  • Μώλωπες ή εγκαύματα.
  • Απώλεια ενδιαφέροντος στη μέση του σεξ.
  • Εθισμός.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ