Πιπεριές: Ποιο χρώμα πιπεριάς είναι το πιο υγιεινό;


Οι διαφορετικές χρωστικές αντιπροσωπεύουν το καθένα μια μοναδική διατροφική σύνθεση. Όταν πρόκειται για πιπεριές, η καλύτερη συμβουλή είναι να «Γευτείτε το ουράνιο τόξο». Οι κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά (θερμίδες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος) και όλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, λέει ο Jamie Allers, MS, εγγεγραμμένος διαιτολόγος με Ινστιτούτο Digestive Health του Hartford HealthCare.

Οι διαφορές

Αυτό που διαφέρει μεταξύ των χρωμάτων είναι ο τύπος των φυτοθρεπτικών συστατικών (φυσικές φυτικές ενώσεις που είναι ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία και βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών) σε κάθε ποικιλία που είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Ο Allers εξηγεί ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι κόκκινα ή πορτοκαλί έχουν υψηλές ποσότητες βήτα-καροτίνης – ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου, του δέρματος, των πνευμόνων και των ματιών σας. Ως αποτέλεσμα, η επιλογή μιας κόκκινης ή πορτοκαλί πιπεριάς μπορεί να δώσει μια επιπλέον ώθηση.

Ο Allers συμβουλεύει τους ασθενείς της να συμπεριλάβουν μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή τους για να εξασφαλίσουν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία. «Όσο πιο βαθύ και πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση αυτών των φυτοθρεπτικών συστατικών», σημειώνει. “Θέλετε να επιλέξετε μια ποικιλία χρωμάτων για να μεγιστοποιήσετε τις βιταμίνες και τις ευεργετικές φυτικές ενώσεις που καταναλώνετε.”

Η επιστήμη

Φορτωμένα με φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι γνωστό ότι προστατεύουν τα κύτταρα μας από βλάβες και τα μάτια μας από προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία. Τα μπλε και μοβ φρούτα και λαχανικά, αντίθετα, είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες και ρεσβερατρόλη. Αυτά έχουν μελετηθεί εκτενώς για τις αντικαρκινικές και αντιγηραντικές τους ιδιότητες.

Η συμβουλή

Όσο για το πώς να χρησιμοποιήσετε καλύτερα αυτό το ουράνιο τόξο από πιπεριές, ο Allers λέει: «Οι κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές είναι λίγο πιο γλυκές από τις πράσινες πιπεριές, επομένως λειτουργούν καλά για να εξισορροπήσουν τις συνταγές που μπορεί να έχουν κάποιο μπαχαρικό. Για παράδειγμα, η προσθήκη κόκκινων πιπεριών σε φέτες σε πικάντικα tacos ή κομμένες σε κύβους σε ένα τσίλι λειτουργεί καλά. Οι πράσινες πιπεριές είναι ελαφρώς πιο πικρές και λιγότερο γλυκές, αλλά μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν με όλους τους ίδιους τρόπους. Δοκιμάστε να τα ψήσετε με διαφορετικά λαχανικά, καθώς η διαδικασία του ψησίματος μπορεί να συμπυκνώσει τις γεύσεις κάνοντάς τα να φαίνονται πιο γλυκά από τη φύση τους.»

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ