Ζαχαριάδης στο Newsbomb: Χρειάζεται ένα μέτωπο υπεράσπισης της Δημοκρατίας από το σύστημα Μητσοτάκη


Κώστας Ζαχαριάδης: Ο βουλευτής του Βόρειου Τομέα της Β΄Αθηνών, προβλέπει ότι οι εκλογές θα είναι ντέρμπι, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Στην ανάγκη να ηττηθεί το «σύστημα Μητσοτάκη» πριν οδηγήσει την Ελλάδα σε ακόμα πιο νοσηρές καταστάσεις, επισημαίνει ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, σημειώνοντας πως χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ο βουλευτής του Βόρειου Τομέα της Β΄Αθηνών, προβλέπει ότι οι εκλογές θα είναι ντέρμπι, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, τονίζοντας πως είναι ζωτικής σημασίας το να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη

Κύριε Ζαχαριάδη, πλέον, τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ είναι στα χέρια των πολιτικών αρχηγών και αποκαλύφθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε. Ποια εκτιμάτε ότι θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα σε αυτή την υπόθεση;

Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Όπως έδειξε και η συζήτηση στη Βουλή, θέλουν την εξουσία με κάθε τρόπο με κάθε μέσον: παρακολουθήσεις, οικονομική διαπλοκή, ιδιωτική διπλωματία, αυταρχισμός, επικοινωνία χωρίς αρχές, η μόνη απάντηση είναι οι εκλογές.

Πρέπει να ηττηθεί όσο γίνεται πιο σύντομα το σύστημα Μητσοτάκη, πριν οδηγήσει την Ελλάδα σε ακόμα πιο νοσηρές καταστάσεις. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Σε αυτά πάντως, που λέτε, η κυβέρνηση απαντάει πως υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα…

Νομίζω ότι δεν φτάνει αυτό. Είμαι σίγουρος ότι η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Όλες και όλοι γνωρίζουμε ότι την αποκλειστική ευθύνη για την αναζήτηση των στοιχείων και των αποδείξεων, για τη διαλεύκανση αυτής της σκοτεινής υπόθεσης, την ευθύνη να χυθεί άπλετο φως κατέχει η ελληνική δικαιοσύνη. Και όλες και όλοι γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα στοιχεία και οι αποδείξεις. Πρόκειται για μια υπόθεση κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου.

Η ΕΥΠ, ως εποπτευόμενη απευθείας από τον πρωθυπουργό, τον κ.Μητσοτάκη, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια παραβίαζε συστηματικά το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, ακόμη και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Τα στοιχεία βρίσκονται εκεί όπου σύμφωνα με το νόμο υποχρεούνται να τηρούνται τα αρχεία των διατάξεων και των εντολών παρακολούθησης από την ΕΥΠ και σε αυτούς που υπέγραφαν τις διατάξεις και τις εντολές της παρακολούθησης. Και τα στοιχεία που κατέθεσε η ΑΔΑΕ στην Βουλή είναι αδιάσειστα. Οι ευθύνες του κ.Μητσοτάκη είναι αμετάθετες και αργά ή γρήγορα δεν θα μπορεί να ξεφύγει από τις συνέπειες των πολιτικών του πράξεων.

Εκτός όμως από την δικαιοσύνη πρέπει να υπάρξουν συνεχείς πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. πρωταγωνιστεί στο αγώνα αυτό για διαφάνεια, λογοδοσία, διεύρυνση των δικαιωμάτων, υπεράσπιση εν τέλει του ίδιου του φιλελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος.

Εμπιστεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δικαιοσύνη;

Ναι ο ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύεται και την Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές και την ερευνητική δημοσιογραφία. Μπορεί να πει το ίδιο και η ΝΔ που όποιος διαφωνεί μαζί της, όποιος κάνει με εντιμότητα τη δουλειά του τον βαφτίζει ΣΥΡΙΖΑ;

Κύριε Ζαχαριάδη, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, η κυβέρνηση συνεχίζει να διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Σας προβληματίζει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας;

Προφανώς και με προβληματίζει, όπως φαντάζομαι προβληματίζει και πολλούς από τους πολίτες. Έχω να κάνω μια πρόταση… Να μετρήσουμε πόσο εμπιστεύονται οι πολίτες τις δημοσκοπήσεις. Όπως μετράμε για παράδειγμα την εμπιστοσύνη των πολιτών σε θεσμούς ή πρόσωπα της χώρας, να μετρήσουμε με δημοσκόπηση τις δημοσκοπήσεις. Εγώ σας λέω από τώρα, αν και πολλές φορές στο παρελθόν και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες έχουν κάνει μεγάλα σφάλματα, τις μελετώ και τις διαβάζω προσεκτικά, ιδιαίτερα το σκέλος των συγκριτικών τάσεων.

Αν διαβάζουμε με προσοχή τις τάσεις στις δημοσκοπήσεις, θα δούμε ότι και εκεί τα πράγματα αλλάζουν με σχετική ταχύτητα. Βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία να «πέφτει» αρκετά γρήγορα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ανεβαίνει σταθερά, βέβαια όχι όσο γρήγορα απαιτούν οι συνθήκες, και αυτό είναι η πρόκληση για να γίνουμε πιο εξωστρεφείς, πιο αποτελεσματικοί, πιο συγκεκριμένοι ιδίως στην τελική ευθεία που πολλοί πολίτες που ΄τώρα ασχολούνται λίγο θα ασχοληθούν περισσότερο.

Θυμίζω ότι οι δημοσκοπήσεις του 2019, πριν τις εκλογές, μας έδιναν 25%, 26%, 27%. Μας λέγανε ψέματα; Όχι. Πήραμε 31,5%. Πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 όλες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων μας δίνανε 31-32% ως ισοψηφία με τη Νέα Δημοκρατία. Πόσο πήραμε; 36,5% εμείς και 29% η Νέα Δημοκρατία. Κερδίσαμε με διαφορά 7%. Δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι, οι αναλυτές και τα δείγματα μόνο, ψηφίζουν και οι πολίτες απ΄ ότι… θυμάμαι…

Ψηφίζουν οι πολίτες κι εκεί, κατά τη γνώμη μου, διαμορφώνεται με ταχύτητα ένα μέτωπο απέναντι στην καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και πρέπει να το εκφράσει, με ευθύνη συνέπεια, ανοιχτό πνεύμα και ενωτική διάθεση.

Θεωρείτε, δηλαδή, ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος το βράδυ των εκλογών της απλής αναλογικής;

Η πρόκληση είναι μεγάλη, πρέπει να είμαστε πρώτοι. Οι εκλογές θα είναι ντέρμπι αλλά θα τα καταφέρουμε για έναν βασικό λόγο, έχουν υποτιμήσει την καρδιά και την αποφασιστικότητα του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου.

Ας περιμένουμε να δούμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Πιστεύω ότι θα είμαστε πρώτοι το βράδυ των εκλογών και ο κ.Μητσοτάκης θα ηττηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πηγαίνοντας στις κάλπες θα πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά μετώπου, ώστε να κερδίσει τις εκλογές. Δεν περισσεύει καμία και κανείς, όλες και όλοι χωράνε και όλοι όσοι βρίσκονται στο ίδιο μετερίζι, πρέπει να συναντηθούν.

Άρα για να υπάρξει η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα θα πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, ώστε να διαμορφώσει από την επόμενη ημέρα μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις. Οι εκλογές της απλής αναλογικής είναι μια ευκαιρία, εκεί θα υπάρξει πλήρης αντιστοίχιση ψήφων και εδρών, θα εκφραστεί για πρώτη φορά η λαϊκή βούληση αναλογικά στη Βουλή.

Αποδεχόμενος την αισιοδοξίας σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να σχηματίσετε προοδευτική κυβέρνηση;

Θα πρέπει προηγουμένως να δούμε ποια κόμματα θα είναι στη βουλή, τι ποσοστό θα έχουν, τι ποσοστό θα έχει η «προοδευτική πολυκατοικία» και τι ποσοστό η συντηρητική. Την προοδευτική κυβέρνηση θα την επιλέξει ο λαός. Κάθε κόμμα κατεβαίνει στις εκλογές με τις θέσεις και τους υποψηφίους του και φυσικά, κρίνεται.

Στην προκειμένη περίπτωση η Προοδευτική Κυβέρνηση έχει μια βασική προϋπόθεση: να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πρώτο κόμμα.

Στη συνέχεια, ο καθένας θα πάρει την ευθύνη του και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Μετεκλογικά κανείς δεν μπορει να κρυφτεί και όλοι θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Ο κόσμος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης και ο κόσμος της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, οι φιλελεύθεροι δημοκράτες μετά τις τελευταίες εξελίξεις μάς παρακολουθεί και θα μας κρίνει όλες και όλους και προεκλογικά και, φυσικά, μετεκλογικά.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ