Bûche de Noël: Ο εντυπωσιακός κορμός από τη Γαλλία!


Το Bûche de Noël είναι το χαρακτηριστικό γλυκό των Χριστουγέννων, σε σχήμα κούτσουρου, με υπέροχη γεύση σοκολάτας και μερικές δόσεις ζάχαρης άχνης που παραπέμπει σε χιονισμένο τοπίο! Είναι τόσο δημοφιλές στη Γαλλία τις ημέρες των Χριστουγέννων, όσο και η βασιλόπιτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε όλο τον κόσμο!

Επηρεασμένος από τη θαλπωρή των ημερών, τη ζεστασιά που εκπέμπουν τα ξύλα στο τζάκι και το χιονισμένο τοπίο, ένας Γάλλος σεφ της ζαχαροπλαστικής δημιούργησε πρώτος το Bûche de Noël στα τέλη του 18ο αιώνα. Ως σύμβολο των Χριστουγέννων και της γαλλικής γαστρονομίας, σήμερα το Bûche de Noël αποτυπώνεται με διάφορες παραλλαγές διατηρώντας ατόφιο το βασικό του κορμό, γιατί αυτό το επιδόρπιο αποτελεί μέρος της εορτής αυτές τις ημέρες, παγκοσμίως. Μια σχετικά εύκολη συνταγή, που τονίζει το πνεύμα των Χριστουγέννων δίνοντας τον τόνο!

Υλικά για 14 άτομα

Για το παντεσπάνι
4 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 φλ. του τσαγιού ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ κ.γ. αλάτι
1 φλ. του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για την κρέμα
7 ασπράδια αβγών
1 1/3 φλ. του τσαγιού ζάχαρη
170 γρ. κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη (λιωμένη και σε χλιαρή θερμοκρασία)
½ κ.γ. στιγμιαίου καφέ εσπρέσο
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1½ φλ. του τσαγιού αλατισμένο βούτυρο (μαλακό)

Τρόπος παρασκευής

Χτυπάμε τα αβγά για 5 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι, συνεχίζοντας το χτύπημα για ακόμα 2 λεπτά.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα των αβγών, αναμειγνύοντας ανάλαφρα με τη βοήθεια μιας μαρίζ. Δεν υπερβάλλουμε στο ανακάτεμα σε αυτό το σημείο, ώστε να διατηρήσουμε απαλή την υφή.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25×38εκ και στρώνουμε λαδόκολλα, την οποία επίσης βουτυρώνουμε. Απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το παντεσπάνι.

Βγάζουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο και το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια καθαρή, λεπτή, βαμβακερή πετσέτα κουζίνας, όπου το αφήνουμε να κρυώσει γύρω στα 3-5 λεπτά.

Στη μικρότερη πλευρά χαράζουμε περίπου στα 2,5 εκ. ελαφρά το παντεσπάνι, προσέχοντας να μην το κόψουμε. Αρχίζουμε να διπλώνουμε με τη βοήθεια της πετσέτας το παντεσπάνι προς το κέντρο από την πλευρά των 25εκ. Αφού δημιουργήσουμε έναν κύλινδρο, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Σε ένα καθαρό και τελείως στεγνό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με 2/3 φλ. του τσαγιού νερό, μέχρι να βράσει το μείγμα ή να λιώσει η ζάχαρη, δημιουργώντας ένα ελαφρώς πυκνό σιρόπι.
Χτυπάμε ξανά τα αβγά, σε υψηλή ταχύτητα, προσθέτοντας αργά και σε σταθερή ροή το σιρόπι, σαν κλωστή.

Συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας τη λιωμένη κουβερτούρα, τον καφέ εσπρέσο και το εκχύλισμα βανίλιας, ωσότου κρυώσει η μαρέγκα, περίπου 5 λεπτά.

Σταδιακά, ρίχνουμε από 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο στη μαρέγκα, συνεχίζοντας να χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

Για τη συναρμολόγηση: Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι, απομακρύνοντας την πετσέτα. Απλώνουμε περίπου 2 φλ. του τσαγιού από τη σοκολατένια κρέμα στην εσωτερική επιφάνεια και τυλίγουμε απαλά, δημιουργώντας ένα ρολό τούρτας.

Κόβουμε τη μία άκρη διαγώνια και κατόπιν, κόβουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι γύρω στα 10-12εκ., το οποίο τοποθετούμε στο πλάι του βασικού κορμού, με σκοπό να φτιάξουμε ένα κούτσουρο με κλαδί.
Απλώνουμε σε όλη την εξωτερική επιφάνεια του κορμού την κρέμα σοκολάτας και για να δημιουργήσουμε μια ανάγλυφη εικόνα «χτενίζουμε» από πάνω με ένα πινέλο από μαλακό πλαστικό ή με ένα μαχαιράκι βουτύρου, ώστε να αποκτήσει την υφή φλοιού δένδρου.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε με λευκά ζαχαρωτά σε σχήμα αστεριών, μανιταριών ή άλλων διακοσμητικών με υφή μαρέγκας. Διατηρούμε το Bûce de Noël στο ψυγείο.

Από την Άντζελα Μολφέτα

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ