Ισραήλ: Η κυβέρνηση στερεί δικαιώματα από «οικογένειες τρομοκρατών»


Ισραήλ: Σε κατεπείγουσα συνεδρίασή του το Σάββατο βράδυ μετά τις επιθέσεις, το συμβούλιο αποφάσισε μεταξύ άλλων να τερματιστεί η καταβολή επιδομάτων, η κοινωνική ασφάλιση και η ασφάλιση υγείας οικογενειών, για να «πληρώσουν οι τρομοκράτες και όσοι τους υποστηρίζουν», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Μέτρα τα οποία, μεταξύ άλλων, στερούν δικαιώματα από «οικογένειες τρομοκρατών», έπειτα από δυο επιθέσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ, η μία από τις οποίες —το βράδυ της Παρασκευής— είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι, ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ.

Σε κατεπείγουσα συνεδρίασή του το Σάββατο βράδυ μετά τις επιθέσεις, το συμβούλιο αποφάσισε μεταξύ άλλων να τερματιστεί η καταβολή επιδομάτων, η κοινωνική ασφάλιση και η ασφάλιση υγείας οικογενειών, για να «πληρώσουν οι τρομοκράτες και όσοι τους υποστηρίζουν», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Το κείμενο αναγγέλλει την ανάκληση των δικαιωμάτων αυτών για τις «οικογένειες τρομοκρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία» και την προσεχή υποβολή νομοσχεδίου με σκοπό την ακύρωση «των ισραηλινών ταυτοτήτων» που τυχόν διαθέτουν τα μέλη αυτής της κατηγορίας οικογενειών. Δεν εξηγείται πώς ακριβώς θα πιστοποιείται το αν μια οικογένεια «υποστηρίζει» την «τρομοκρατία».

Νετανιάχου: Δυνατή και άμεση η αντίδραση

Κατά την έναρξη του υπουργικού του συμβουλίου σε στενή σύνθεση, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως η αντίδραση της κυβέρνησής του στις παλαιστινιακές επιθέσεις των δύο προηγούμενων ημερών θα είναι «δυνατή» και «άμεση».

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν γενικά κινούνται στη γραμμή προτάσεων των πολιτικών του εταίρων στην άκρα δεξιά, που του επέτρεψαν να ανακτήσει την εξουσία στα τέλη Δεκεμβρίου, μετά τις εκλογές του αμέσως προηγούμενου μήνα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ βάζουν στο στόχαστρο ειδικά τους ισραηλινούς άραβες, με άλλα λόγια τους Παλαιστίνιους που έχουν ισραηλινή υπηκοότητα, καθώς και τους Παλαιστίνιους που έχουν καθεστώς κατοίκων της ανατολικής Ιερουσαλήμ, τομέα της ιερής για τους πιστούς τριών θρησκειών πόλης που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ. Καθεστώς κατοίκου σημαίνει πως αναγνωρίζονται τα ίδια δικαιώματα και οι ίδιες υποχρεώσεις στους δικαιούχους με τους ισραηλινούς πολίτες.

Στηλιτεύοντας τις σκηνές αγαλλίασης και πανηγυρισμών σε παλαιστινιακές πόλεις μετά τη δολοφονία επτά ανθρώπων από παλαιστίνιο ένοπλο έξω από συναγωγή εβραίων εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ανακοίνωσε επίσης πως συμφώνησε να ληφθούν «μέτρα για να ενισχυθούν οι οικισμοί». Μεταξύ άλλων, γίνεται ευκολότερη και ταχύτερη η απόκτηση αδειών οπλοφορίας. Περαιτέρω μέτρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Η εγκατάσταση εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη χαρακτηρίζεται παράνομη από τον ΟΗΕ, που απευθύνει ακατάπαυστα εκκλήσεις —μάταια— να σταματήσει.

Η επίθεση στη συναγωγή ακολούθησε «προληπτική» ισραηλινή επιχείρηση στην Τζενίν με τουλάχιστον 9 νεκρούς, ανάμεσά τους 60χρονη άμαχη, και 20 τραυματίες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ