Κερί αυτιών: Ζωτικής σημασίας οι υπηρεσίες αφαίρεσης για βέλτιστη ποιότητα ακοής


Μια νέα μελέτη από ακοολόγους του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έχει τονίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με το κερί αυτιού. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο British Journal of General Practice καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την προοπτική να διακοπούν οι υπηρεσίες αφαίρεσης κεριού αυτιού στο ιατρείο τους. Ωστόσο, παρά τις υπηρεσίες αφαίρεσης, το προσβεβλημένο κερί αυτιού εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός λόγος για τις διαβουλεύσεις με παθολόγο.

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται αφαίρεση στο κερί αυτιών, λέει η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Kevin Munro στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Το κερί αυτιών είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στους οίκους φροντίδας, επηρεάζοντας έως και το 44% των κατοίκων με άνοια. Η ερευνητική ομάδα, εξέτασε 500 ενήλικες που χρησιμοποιούσαν υπηρεσίες αφαίρεσης κεριού αυτιού του NHS και διαπίστωσε ότι το πιο κοινό και ανησυχητικό σύμπτωμα των βουλωμένων αυτιών ήταν η δυσκολία στην ακοή.

Η μελέτη που υποστηρίζεται από το NIHR Manchester BRC διαπίστωσε:

  • 9 στους 10 από τους ερωτηθέντες είπαν ότι η δυσκολία ακοής ήταν τουλάχιστον μέτρια ενοχλητική.
  • 6 στους 10 ανέφεραν ότι ήταν πολύ/εξαιρετικά ενοχλητική.
  • Μετά την αφαίρεση του κεριού αυτιού, περισσότερα από 8 στα 10 άτομα ανέφεραν άμεση βελτίωση.
  • Το κερί αυτιών επηρεάζει την ικανότητα επικοινωνίας με άλλους, αλλά επίσης επηρεάζει την ακρόαση της τηλεόρασης και την παρακολούθηση των ήχων στο περιβάλλον.
  • Τα πρόσθετα συμπτώματα που προκαλούνται από το κερί του αυτιού είναι η ενόχληση και οι εμβοές (βουητό στα αυτιά).

Ο Kevin Munro, Καθηγητής Ακουολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και του Μάντσεστερ BRC Hearing Health Theme Lead είπε: «Αν κάποιος προσπαθήσει να προσομοιώσει την επίδραση του κρουσμένου κεριού περπατώντας με τα δάχτυλά του να βουλώνουν τα αυτιά του για λίγες μέρες, σύντομα θα καταλάβει ότι είναι σοβαρό θέμα. Οι συστάσεις από το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE) δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σαφείς – οι υπηρεσίες αφαίρεσης κεριού αυτιού του NHS θα πρέπει να παρέχονται στην κοινότητα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι χειρουργικές επεμβάσεις GP παύουν να παρέχουν υπηρεσίες αφαίρεσης κεριού αυτιού. Η παραδοσιακή μέθοδος σύριγγας αυτιών δεν συνιστάται πλέον, αλλά υπάρχουν νεότερες και ασφαλέστερες μέθοδοι για την έκπλυση του κεριού από το αυτί. Υπάρχει επίσης μια παρανόηση ότι η χρήση σταγόνων αυτιών για να μαλακώσει το κερί θα είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα, αλλά υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Μόλις το κερί έχει μαλακώσει, πρέπει να ξεπλυθεί από το αυτί ή να σκουπιστεί με ηλεκτρική σκούπα, κανένα από τα οποία δεν μπορεί να γίνει στο σπίτι χωρίς ειδικές γνώσεις. Ίσως μια λύση είναι ότι οι ιατρείες GP θα μπορούσαν να συνεργαστούν ως δίκτυο, καθώς η φορητή φύση του σύγχρονου εξοπλισμού αφαίρεσης κεριού αυτιού είναι ιδανική για μετακίνηση σε διαφορετικές τοποθεσίες». Αν και υπάρχει μια ποικιλία από οικιακές θεραπείες με κερί αυτιών στην αγορά, η NICE υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να υποστηρίξουν κάποια από αυτές.

Οι ανησυχίες σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι παραπέμπονται σε νοσοκομειακές κλινικές ωτικών κεριών -με αποτέλεσμα μεγάλους χρόνους αναμονής και κακή χρήση εξειδικευμένων υπηρεσιών- έχουν ακόμη εκφραστεί στο κοινοβούλιο. Αυτή και μια έκθεση του Βασιλικού Εθνικού Ινστιτούτου Κωφών (RNID) του 2022 με τίτλο Η πρόσβαση μπλοκαρίστηκε: ο αντίκτυπος της κοπής των υπηρεσιών αφαίρεσης κεριού αυτιού του NHS, περιέγραψε πόσοι άνθρωποι αναγκάζονται να πληρώνουν 50 έως 100 £ κάθε φορά που χρειάζονται το κερί αυτιού για να αφαιρεθεί.

Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ανθρώπων είπαν στο RNID ότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αφαιρέσουν το κερί των αυτιών τους ιδιωτικά. Το κερί αυτιών είναι μια κανονική ουσία που παρασκευάζεται από το σώμα μας για να καθαρίζει, να προστατεύει και να διατηρεί τα αυτιά μας υγιή. Η κίνηση της γνάθου, καθώς και του δέρματος που επενδύει τον ακουστικό πόρο, αναγκάζει το κερί να μετακινηθεί στην είσοδο του αυτιού όπου στη συνέχεια ξεφλουδίζει ή παρασύρεται όταν πλένουμε. Μερικές φορές αυτό δεν λειτουργεί και το κερί του αυτιού επηρεάζεται.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ