Mindfulness: Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορούν να βελτιώσουν το άγχος


Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές εργασίες, εμποδίζοντας κάποιον να εργαστεί, να κοινωνικοποιηθεί ή ακόμα και να ολοκληρώσει απλές εργασίες, όπως το φαγητό ή το ντους. Μια νέα έρευνα της JAMA Psychiatry αποκάλυψε ότι όσοι παλεύουν με το άγχος μπορούν να ωφεληθούν από παρεμβάσεις ενσυνειδητότητας.

Τι βρήκε η μελέτη;

Το JAMA Psychiatry πήρε 208 συμμετέχοντες με αγχώδη διαταραχή και αξιολόγησε τα επίπεδα άγχους τους μετά από παρέμβαση οκτώ εβδομάδων. Στην τυχαιοποιημένη δοκιμή, οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν είτε σε μια ομάδα μείωσης του στρες με βάση την ενσυνειδητότητα (MBSR) είτε σε μια ομάδα SSRI. Στην ομάδα SSRI συνταγογραφήθηκε εσιταλοπράμη, ένας εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του άγχους. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια κλίμακα επτά βαθμών, με επτά να είναι εξαιρετικά ανήσυχοι και ένα να είναι φυσιολογικό.

Μετά τη δοκιμή οκτώ εβδομάδων, και οι δύο ομάδες είδαν μείωση στα επίπεδα άγχους τους, που προέκυψε από μέτριο έως ήπιο άγχος. Οι βαθμολογίες της αρχικής κλίμακας και για τις δύο ομάδες ήταν παρόμοιες, με 4,44 για την ομάδα ενσυνειδητότητας και 4,51 για το τμήμα φαρμακευτικής αγωγής. Προς το τέλος, ο αριθμός των δύο ομάδων μειώθηκε στο 3,09 κατά μέσο όρο, δείχνοντας ότι οι τεχνικές ενσυνειδητότητας είναι εξίσου αποτελεσματικές με τη φαρμακευτική αγωγή. Αυτή η κριτική μελέτη αποκαλύπτει ότι παρά τη σοβαρότητα του άγχους, τα άτομα μπορούν να επωφεληθούν από τις παρεμβάσεις ενσυνειδητότητας.

Τι είναι η τεχνική ενσυνειδητότητας;

Το MBSR είναι ένα είδος θεραπείας που περιλαμβάνει διαλογισμό, που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες. Συχνά χρησιμοποιείται για να βοηθήσει με πολλά ζητήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους ή ακόμα και του χρόνιου πόνου και του καρκίνου. Η τεχνική Mindfulness, ή MBSR, μπορεί να μοιάζει με την εστίαση στη στιγμή και την παρουσία για να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα σας.

Στη σημερινή πολυάσχολη κοινωνία, συχνά ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο δουλεύοντας, μελετώντας, ανησυχώντας και σχεδιάζοντας το μέλλον μας χωρίς να αφιερώνουμε στον εαυτό μας τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να χαλαρώσουμε. Οι δραστηριότητες ενσυνειδητότητας μπορούν να απομακρύνουν τις αρνητικές σκέψεις και να βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να αποκτήσει λίγη γαλήνη. Μερικά παραδείγματα τεχνικών ενσυνειδητότητας περιλαμβάνουν την αναπνοή, τον διαλογισμό, το περπάτημα και τη χρήση και των πέντε αισθήσεών σας για να νιώσετε τον κόσμο.

Τι είναι η αγχώδης διαταραχή;

Πριν ανεβείτε στη σκηνή για να εκφωνήσετε αυτόν τον επαινετικό λόγο ή να μπείτε στο αεροπλάνο, είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο άγχος. Ωστόσο, όταν αυτό το άγχος φτάσει σε ένα σημείο όπου παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας, μπορεί να οδηγήσει σε άβολες καταστάσεις. Το άγχος μπορεί να φέρει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά συμπτώματα, όπως εφίδρωση, δύσπνοια, κόπωση ή αϋπνία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα, τρόμο ή συνεχείς ανησυχίες.

Μια αγχώδης διαταραχή μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε διάφορες ομάδες, όπως η Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή, η Διαταραχή Πανικού, η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (GAD) ή ορισμένες φοβίες. Τα άτομα με αγχώδη διαταραχή μπορούν να λάβουν βοήθεια συμμετέχοντας σε ψυχοθεραπεία, λαμβάνοντας συνταγογραφούμενα φάρμακα ή τεχνικές ενσυνειδητότητας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ