Νέο σοκ από τα επιτόκια της ΕΚΤ – Επιμένουν οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα – Έρχονται παρεμβάσεις


Συνεχίζει να καλπάζει η ακρίβεια. Νέο σοκ από τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μειώνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές.

Γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο και απορρυπαντικά, συνεχίζουν το ράλι ανόδου και τον Φεβρουάριο, με τις λίστες με τις νέες τιμές χονδρικής που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ να ετοιμάζονται να περάσουν τις αυξήσεις και στα ράφια.

Ελπίδα στην κατεύθυνση της συγκράτησης των τιμών των προϊόντων δίνει η μείωση κατά 16% της τιμής του φυσικού αερίου, κάτι που οδήγησε σε μείωση 31% στην τιμή της χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις αναμένεται πάντως να φέρουν και σημαντικές μειώσεις στις κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Έρχονται νέες παρεμβάσεις και «καλάθια»

Η τελευταία αυτή εξέλιξη με τη σειρά της θα δώσει δημοσιονομικό περιθώριο για νέες ενισχύσεις από τα κρατικά ταμεία στους πιο ευάλωτους. Ήδη μάλιστα η κυβέρνηση φαίνεται πως ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις στην αγορά, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να υπαινίσσεται ότι θα υπάρξουν κι άλλα «καλάθια» όπως το εορταστικό των Χριστουγέννων, όπως για παράδειγμα για τα είδη των Αποκριών.

«Σχεδιάζουμε τα νέα καλάθια. Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του, η κρίση είναι μεγάλη αλλά και η κυβέρνηση είναι εδώ για να βοηθήσει όλους όσοι έχουν ανάγκη», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Κάνει πρεμιέρα το Market Pass

Πρεμιέρα αναμένεται εν τω μεταξύ να κάνει το Market Pass από την πρώτη του νέου μήνα. Πρόκειται για την κάρτα αγορών, μέσω της οποίας θα επιδοτείται μέρος των αγορών του νοικοκυριού. Έτσι, για ζευγάρι με δύο παιδιά και 520 ευρώ μηνιαίες αγορές η μηνιαία ενίσχυση θα είναι 52 ευρώ.

«Ανοίγει μέσα στις επόμενες ημέρες. Όσοι επιλέξουν να πάρουν την άυλη κάρτα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν και στις λαϊκές αγορές, όπου υπάρχει POS», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Αυξήσεις και στα καύσιμα

Αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές των καυσίμων, με την αμόλυβδη να φτάνει το 1,91/λίτρο, ενώ μικρή αύξηση καταγράφει και το πετρέλαιο κίνησης. Αύξηση κατά 14,5% έχει το πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της κρατικής επιδότησης.

Αυξάνει κι άλλο τα επιτόκια η ΕΚΤ

Άσχημα τα νέα και για τους δανειολήπτες, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο ξανά, θεωρώντας πως ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ