Νόσος του Crohn: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας ο τρόπος ζωής μας;


Οι γενετικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής συνδέονται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο για τη νόσο του Crohn (CD) και την ελκώδη κολίτιδα (UC), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 6 Ιανουαρίου στο The American Journal of Gastroenterology.

Νόσος του Crohn και ελκώδη κολίτιδα

Ο Yuhao Sun, M.B.B.S., από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στο Hangzhou της Κίνας, και οι συνεργάτες του εξέτασαν την επίδραση των γενετικών παραγόντων και του τρόπου ζωής στον κίνδυνο CD και UC. Η γενετική ευαισθησία σε CD και UC εκτιμήθηκε με βαθμολογίες πολυγονιδιακού κινδύνου και ο κίνδυνος κατηγοριοποιήθηκε σε υψηλές, ενδιάμεσες και χαμηλές κατηγορίες. Επιπλέον, οι βαθμολογίες υγιεινού τρόπου ζωής κατασκευάστηκαν με βάση πέντε κοινούς παράγοντες τρόπου ζωής και ο τρόπος ζωής κατηγοριοποιήθηκε σε ευνοϊκό, ενδιάμεσο και δυσμενές (τέσσερις ή πέντε, τρεις και μηδέν έως δύο παράγοντες, αντίστοιχα). Συνολικά, 707 περιπτώσεις CD και 1.576 περιπτώσεις UC διαγνώστηκαν κατά τη διάρκεια της 12χρονης παρακολούθησης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μονοτονικές συσχετίσεις για τον γενετικό κίνδυνο και τις κατηγορίες ανθυγιεινού τρόπου ζωής με τον κίνδυνο CD και UC, χωρίς πολλαπλασιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Για τα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο, οι αναλογίες κινδύνου για CD και UC ήταν 2,24 και 2,15, αντίστοιχα. Για άτομα με δυσμενή τρόπο ζωής, οι αναλογίες κινδύνου για CD και UC ήταν 1,94 και 1,98, αντίστοιχα. Για τα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο αλλά ευνοϊκό τρόπο ζωής, οι αναλογίες κινδύνου μειώθηκαν σχεδόν στο μισό σε 2,33 και 2,05 για CD και UC, αντίστοιχα, ενώ για άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο αλλά δυσμενή τρόπο ζωής, οι λόγοι κινδύνου ήταν 4,40 και 4,44 για CD και UC, αντίστοιχα.

«Ένας δυσμενής τρόπος ζωής συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο CD και UC σε άτομα ανεξάρτητα από γενετικά στρώματα», γράφουν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ