Χονγκ Κονγκ Μελέτη: Μείωση κατά 90% των θανάτων από COVID-19 μετά την αναμνηστική δόση


Χονγκ Κονγκ Μελέτη: Μια αναμνηστική (τρίτη) δόση ενός εμβολίου SARS-CoV-2 συσχετίστηκε με 90% μείωση του θανάτου σε άτομα με πολλαπλές παθήσεις σε σύγκριση με 2 δόσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Χονγκ Κονγκ που δημοσιεύθηκε στο CMAJ (Canadian Medical Association Journal). “Βρήκαμε σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την COVID-19 σε ενήλικες με πολυνοσηρότητα που έλαβαν μια ομόλογη αναμνηστική δόση του εμβολίου BNT162b2, ενός εμβολίου mRNA, ή του CoronaVac, ενός αδρανοποιημένου εμβολίου ολόκληρου ιού”, γράφει η Δρ Esther Chan, Ιατρική Σχολή Li Ka Shing, Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και Εργαστήριο Ανακάλυψης Δεδομένων για την Υγεία, Χονγκ Κονγκ, με τους συν-συγγραφείς. “Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων εμβολίων 2 διαφορετικών τεχνολογικών πλατφορμών στη μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων με πολυνοσηρότητα εν μέσω της επιδημίας Omicron”. Καθώς η επιδημία της παραλλαγής Omicron (BA.2) έπληξε το Χονγκ Κονγκ στα τέλη του 2021, η πόλη ανέφερε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας COVID-19 παγκοσμίως σε σχέση με τον πληθυσμό της των 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Από τις 11 Νοεμβρίου 2021, οι ηλικιωμένοι, οι επαγγελματίες υγείας και άλλες ομάδες προτεραιότητας είχαν τη δυνατότητα να λάβουν αναμνηστική δόση είτε του εμβολίου BNT162b2 mRNA (Fosun-BioNTech, αντίστοιχο της Pfizer-BioNTech εκτός Κίνας) είτε του εμβολίου CoronaVac (Sinovac). Από την 1η Ιανουαρίου 2022, όλοι οι υπόλοιποι ήταν επιλέξιμοι, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι να λάβουν αναμνηστικές δόσεις τους πρώτους 4 μήνες του 2022.

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτό το έγκαιρο, μαζικό μέτρο δημόσιας υγείας έπαιξε εύλογα καθοριστικό ρόλο στη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας εν μέσω της επιδημίας, ιδίως μεταξύ των ατόμων που ζουν με πολυνοσηρότητα”, γράφει ο Francisco Lai, πρώτος συγγραφέας και επιστήμονας στην Ιατρική Σχολή Li Ka Shing του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και στο Εργαστήριο Ανακάλυψης Δεδομένων για την Υγεία του Χονγκ Κονγκ, μαζί με τους συν-συγγραφείς. Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω με 2 ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και χρόνια νεφρική νόσο, που έλαβαν αναμνηστική (τρίτη) δόση μεταξύ 11 Νοεμβρίου 2021 και 31 Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν μόνο 2 δόσεις. Η μελέτη περιελάμβανε 120 724 λήπτες του εμβολίου Pfizer-BioNTech (87 289 που έλαβαν αναμνηστική δόση) και 127 318 λήπτες του CoronaVac (94 977 που έλαβαν αναμνηστική δόση). Υπήρχαν περισσότεροι θάνατοι μεταξύ των ληπτών του CoronaVac από ό,τι μεταξύ των ληπτών του Pfizer-BioNTech. Τα ευρήματα της μελέτης “αναδεικνύουν το πιθανό όφελος από τον αναμνηστικό εμβολιασμό, ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς που ζουν με πολυνοσηρότητα, και υποστηρίζουν την πρόσφατη εστίαση στους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις για μελλοντικές αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων SARS-CoV-2 πέραν της πρώτης αναμνηστικής δόσης”.

Τα ισχυρά αποτελέσματα θα συμβάλουν στη βάση τεκμηρίωσης ότι η αναζωογόνηση παρέχει ισχυρή προστασία έναντι του θανάτου από την COVID-19. “Καθώς τα δεδομένα σχετικά με τα αρχεία εμβολιασμών SARS-CoV-2 που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη αυτή παρασχέθηκαν από τον μοναδικό φορέα ανάπτυξης εμβολίων στο Χονγκ Κονγκ, με ένα ενιαίο σύστημα καταγραφής και με συνδεδεμένα κλινικά αρχεία που παρασχέθηκαν από έναν πάροχο δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την επικράτεια, τα δεδομένα μας θα πρέπει να είναι εξαιρετικά αξιόπιστα και αντιπροσωπευτικά”, καταλήγουν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ