«Καμπανάκι» από ΔΝΤ: Η βρετανική οικονομία θα είναι η μόνη της G7 που θα συρρικνωθεί το 2023


Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί καθώς το κόστος ζωής συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί και θα αποδώσει χειρότερα από άλλες προηγμένες οικονομίες, καθώς το κόστος ζωής συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το ΔΝΤ είπε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,6% το 2023, αντί να αναπτυχθεί ελαφρά όπως είχε προβλεφθεί. Ωστόσο, το ΔΝΤ είπε επίσης ότι μετά τη δήλωση Autumn Statement πιστεύει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται τώρα «στον σωστό δρόμο».

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε πολλές προβλέψεις πέρυσι. Το ΔΝΤ είπε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί αντί να αυξηθεί κατά 0,3% φέτος. Προέβλεψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η μόνη χώρα – από όλες τις προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου – που θα καταγράψει για ένα χρόνο μειούμενο ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ είπε ότι η νέα του πρόβλεψη αντικατοπτρίζει τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις οικονομικές συνθήκες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ο υψηλός πληθωρισμός. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas, δήλωσε στο BBC ότι για το 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε «αρκετά ισχυρή» ανάπτυξη στο 4,1%, το οποίο είπε ότι ήταν «ένας από τους ισχυρότερους αριθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη».

«Αλλά είναι αλήθεια ότι προβλέπουμε απότομη επιβράδυνση το 2023, με ανάπτυξη που θα γίνει ακόμη και αρνητική για το έτος». Είπε ότι η αναθεώρηση αντικατοπτρίζει το «γεγονός ότι έχουμε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο», το οποίο, όπως είπε, προκλήθηκε από τις υψηλές τιμές της ενέργειας καθώς και από την «υψηλή εξάρτηση από το υγρό φυσικό αέριο».

“Ως απάντηση σε αυτόν τον υψηλό πληθωρισμό, υπάρχει μια αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας και στο Ηνωμένο Βασίλειο τροφοδοτεί γρήγορα τα στεγαστικά δάνεια, επειδή πολλά στεγαστικά δάνεια είναι ρυθμιζόμενα επιτόκια”, είπε. «Έτσι, πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού με στεγαστικά δάνεια βλέπουν αύξηση στις πληρωμές των δανείων τους».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ