Ουλίτιδα: Ανάγκη για επανεξέταση της θεραπείας της ουλίτιδας


Οι θεραπείες για την ασθένεια των ούλων μπορεί να έχουν μικρό όφελος για τους βαρείς καπνιστές, δείχνει νέα έρευνα. Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν την ανάγκη να επανεξεταστεί η θεραπεία της κοινής περιοδοντίτιδας της ουλίτιδας, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία.

Θεραπεία για την ασθένεια ούλων

«Προς έκπληξή μας, μπορούσαμε να δούμε ότι η ασθένεια είχε επιδεινωθεί σε ορισμένες παραμέτρους στην ομάδα που είχε πληγεί περισσότερο, παρά το γεγονός ότι αυτή η συγκεκριμένη ομάδα είχε λάβει την πιο εκτεταμένη, εξατομικευμένη θεραπεία», η συν-συγγραφέας της μελέτης Julie Pajaniaye. μια οδοντιατρική υγιεινή, είπε σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. Η περιοδοντίτιδα, ή νόσος των ούλων, οδηγεί σε διάσπαση του υποστηρικτικού ιστού των δοντιών και, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των διαφορετικών επιπέδων καπνίσματος στα αποτελέσματα της θεραπείας της ουλίτιδας. Οι βαρείς καπνιστές με τις πιο σοβαρές μορφές φλεγμονής των ούλων δεν ωφελήθηκαν από τη θεραπεία, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι βαρείς καπνιστές με μέτρια περιοδοντίτιδα είχαν 50% αποτέλεσμα από τη θεραπεία, σε σύγκριση με τους ελαφρύτερους καπνιστές.

Περίπου το 40% του πληθυσμού επηρεάζεται από περιοδοντίτιδα και το 18% των Δανών καπνίζει καθημερινά ή περιστασιακά, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Η θεραπεία της νόσου προσαρμόζεται στον μεμονωμένο ασθενή, συμπεριλαμβανομένων βαθιών καθαρισμών των προσβεβλημένων δοντιών, εκπαίδευσης σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργικής επέμβασης.

Ο Pajaniaye είπε ότι τα ευρήματα καταδεικνύουν την ανάγκη να συμπεριληφθούν οι παραπομπές σε μαθήματα διακοπής του καπνίσματος στις κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας για την περιοδοντίτιδα. «Αυτή είναι εντελώς νέα γνώση για τις οδοντιατρικές κλινικές της χώρας και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν σχεδιάζεται θεραπεία για τους μεμονωμένους ασθενείς», είπε.

Ο Pajaniaye πρότεινε οι οδοντίατροι και οι οδοντιατρικοί υγιεινολόγοι να παραπέμπουν συχνότερα τους ασθενείς σε μαθήματα διακοπής του καπνίσματος. «Ως βαρύς καπνιστής με περιοδοντίτιδα, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η προσπάθεια για τη διακοπή του καπνίσματος είναι ένα κρίσιμο βήμα για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου», είπε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ